13 Ιουνίου κι η μέρα απαιτεί μια αναφορά σ’ένα «ηθικό» κορίτσι, που γεννήθηκε σαν σήμερα στη Βρετανία του 1910 και «διακρίθηκε» για τη δράση της υπέρ της διατήρησης και επιβολής των χριστιανικών ηθών στην κοινωνία, καθώς και για τη δημόσια λογοκρισία που ασκούσε μέσω των ΜΜΕ σε όλους τους τομείς της τέχνης!
«Έι, εσύ, Whitehouse,
τι γελοία που είσαι.
Νοικοκυρεμένο ποντίκι της πόλης
τι γελοία που είσαι.
Παλεύεις να μαντρώσεις τα αισθήματά μας…»
Αλληγορικοί οι στίχοι του κριτικάρουν την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Μεγάλη Βρετανία κατά την εποχή που ηχογραφήθηκε.
Η μουσική δυνατή, στα μονοπάτια της progressive rock και στιχους, που στηρίζονται εν μερει στο βιβλίο του Όργουελ : "Η Φάρμα των Ζώων" σκοπό έχει να χλευάσει και κατακρίνει τον καπιταλισμό...
«Άνθρωπε μεγάλε, γουρουνάνθρωπε,
τι γελοίος που είσαι.
Εσύ ο πάμπλουτος και σημαντικός,
τι γελοίος που είσαι.
Και όταν βάζεις το χέρι στην καρδιά,
είσαι για γέλια,
σχεδόν παλιάτσος
με το κεφάλι σου χωμένο στην ταΐστρα,
λες “σκάβετε, μη σταματάτε'.
Γουρουνίσιοι λεκέδες στα προγούλια σου».
Σύμφωνα με τους δημιουργούς, άνθρωποι σαν την Γουάιτχαουζ, οι οποίοι πίστευαν ότι είναι προστάτες της ηθικής, αντιπροσωπεύονται στο μυθιστόρημα του Όργουελ με τα γουρούνια.
Οι Pink Floyd πάντα καινοτόμοι όχι μόνο στη μουσική τους, αλλά και στα προχωρημένα, γεμάτα νόημα εξώφυλλα των δίσκων τους, έτσι και στον «Animals» παρουσιάζουν ένα εργοστάσιο ηλεκτροδότησης, που με τους μαύρους καπνούς του μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε, ενώ στον εναπομείναντα ουρανό πετάει η Algie, ένα μπαλόνι σε σχήμα γουρουνιού(παραπάνω εικόνα).
Pink Floyd - Pigs :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου