Translate

fb

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

"Hariclea Darclée , το αηδόνι των Καρπαθίων"


Η Χαρίκλεια Νταρκλέ είναι η ελληνικής καταγωγής σοπράνο, που πάνω στη φωνή της γράφτηκε η "Τόσκα", η "Ίρις", η "wally" κλπ....η λυρική αοιδός που θαυμάστηκε από τους Γκουνό, Πουτσίνι , Βέρντι...

"Ελληνορουμάνα τραγουδίστρια το καλοκαίρι του 1889 έχει ξεσηκώσει το κοινό της Πετρούπολης διά το κάλλος καί την καλλικέλαδον φωνήν αυτής. Η Eλληνίς αύτη εγεννήθη εν Ρουμανία, εκ γονέων Ελλήνων, είναι δέ θυγάτηρ τού εν Ρουμανία ομογενούς κ. Χαρικλή. .."


Αυτά εγράφησαν σε εφημερίδα της εποχής για την γεννημένη σαν σήμερα, 10 Ιουνίου 1860 δραματική υψίφωνο, Χαρίκλεια Νταρκλέ.
Δεν πρόκειται απλώς για μία από τις πολλές ελληνικής καταγωγής πρωταγωνίστριες του μελοδράματος που έκαναν ένα σύντομο πέρασμα από τη σκηνή, αλλά για μία πραγματική ντίβα διεθνούς φήμης που μεσουράνησε στα τέλη του 1900 και στις αρχές του 20ου αιώνα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου!
Είναι εκείνη, που ο Πουτσίνι επέλεξε για να ερμηνεύσει για πρώτη φορά την "Tosca" και ο Catalani για να ενσαρκώσει τη "Wally" του.

Η Χαρίκλεια Νταρκλέ έρχεται στον κόσμο ως Χαρίκλεια Χαρικλέους στη ρουμανική πόλη Βράιλα.Πατέρας της, ο εν Ρουμανία ομογενής, Ιωάννης Χαρικλής, πλουσιώτατος κτηματίας. Η μητέρα της, επίσης Ελληνίδα, η Μαρία Χαρικλή, έλκει την καταγωγή της απευθείας από το γένος των Μαυροκορδάτων.

Μαθήτρια ακόμη σε ένα ιδιωτικό βιεννέζικο οικοτροφείο, όπου τα κορίτσια των καλών οικογενειών μάθαιναν οικοκυρικά και καλούς τρόπους, μία δασκάλα επισημαίνει το ταλέντο της στο τραγούδι. Ομως δεν θα εκπαιδεύσει τη νεαρή Χαρίκλεια, γιατί η μαθήτριά της προορίζεται για έναν πλούσιο αστικό γάμο...


Μία βραδιά αρκεί για να αλλάξει για πάντα τη ζωή της Χαρίκλειας. Ο πατέρας της κάνει δώρο γενεθλίων στην κόρη του για τα δεκαέξι της χρόνια, ένα εισιτήριο για την "Traviata" στην Όπερα της Βιέννης με πρωταγωνίστρια την περίφημη Adelina Patti.
Από τη στιγμή εκείνη η Χαρίκλεια Χαρικλέους ορκίζεται να λάμψει μια μέρα κι εκείνη σαν την Patti στη σκηνή ενός θεάτρου όπερας.
Και -η ειρωνεία της τύχης- την Patti ακριβώς επρόκειτο μια μέρα να επισκιάσει με την εκτυφλωτική της παρουσία...
Μετακομίζει στο Παρίσι και ξεκινά μαθήματα στο Ωδείο. Μια μέρα που ο σκηνοθέτης της Όπερας των Παρισίων αναζητά μία κατάλληλη σοπράνο για να τραγουδήσει στην πανηγυρική διακοσιοστή παράσταση της όπερας Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Γκουνό ακούει τη Χαρίκλεια να τραγουδά και λέει στον δασκαλό της:
"Βρε ανόητε, ενώ ξέρεις ότι ψάχνουμε απελπισμένα μία Ιουλιέττα, γιατί μου κρύβεις αυτήν την πανέμορφη φωνή;"
Την επόμενη ημέρα η Χαρίκλεια Χαρικλέους δίνει ακρόαση ενώπιον του Γκουνό.
Ο μαέστρος, στα 70 του χρόνια, ξεσπάει σε δάκρυα ακούγοντας τη φωνή της να ερμηνεύει τη μουσική του...
Κι έτσι η Χαρίκλεια είναι εκείνη που θα αντικαταστήσει το είδωλό της, Αντελίνα Πάττι...

Την ακούμε στη μοναδική ηχητική καταγραφή που έχει διασωθεί στο ρουμανικό τραγούδι "Vai Mindruto":


Η ζωή της έγινε και ταινία σε ρουμανική παραγωγή :





(Για το κείμενο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από: Αύρα Ξεπαπαδάκου: "Χαρίκλεια Νταρκλέ", www.grissh.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου