Translate

fb

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Η συγκομιδή των βελανιδιών και μια τρόικα στο παραμύθι του Νοέμβρη...

"November", από το χειρόγραφο βιβλίο των εποχών 
Très Riches Heures du Duc de Berry




Καλό πρωινό, το πρώτο του Νοέμβρη!
Καλό μήνα, φίλοι μου, με τις αισθήσεις σε επιφυλακή...προετοιμασία για το χειμώνα, που κοντεύει! 

Λέγεται ότι στο παραμύθι του ο Νοέμβριος ήταν ένας ψαράς που ΄χε δυό γυναίκες !
Την μια, πέρα από τη θάλασσα, όμως λόγω κακοκαιρίας δεν μπορούσε να πάει να τη δει, και την άλλη,που ήταν στη στεριά μαζί του.
Όπως ήταν φυσικό δεν της δινόταν απόλυτα γιατί μονίμως σκεπτόταν την άλλη τη ... μακρινή και που φυσικά όταν καλυτέρευε ο καιρός την εγκατέλειπε για εκείνη .
Την μιά την κοντινή την έβλεπε όλο και λιγότερο όσο δηλαδή κρατούσε η μέρα που καθημερινά μίκραινε σε χρονική διάρκεια ..
ενώ την άλλη την μακρινή την ονειρεύονταν ξύπνιος στις ατέλειωτες νύχτες του ..
Ετσι αυτός ο μήνας θεωρείται παραπλανητικός και ερωτιάρης που μονίμως ψάχνεται μέσα του στα ατέλειωτα βράδια της εσωτερικής του μοναξιάς και της αναζήτησης ...


Σ΄αυτό το εσωτερικό ταξίδι προς την αναζήτηση της όποιας χαράς, που τυχόν καταφέρουμε ν΄αντλήσουμε από "τη θάλασσα μέσα μας " μας καλεί ο Νοέμβρης ...


Στο ιστορημένο χειρόγραφο βιβλίο των εποχών-καλεντάρι, "Οι πιο πλούσιες Ώρες του Δούκα του Μπερύ" (Très Riches Heures du Duc de Berry) με εικονογραφήσεις για κάθε μήνα, στη μινιατούρα για το Νοέμβριο παρουσιάζεται μια παραδοσιακή αγροτική σκηνή του φθινοπώρου: η συγκομιδή των βελανιδιών.

Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε το χοιροβοσκό σε ένα δάσος με βελανιδιές να βόσκει το κοπάδι του. Με το μπαστούνι του χτυπάει τα κλαδιά για να ρίξει τα βελανίδια, ενώ δύο άλλοι αγρότες κτυπούν κι αυτοί.

Η συγκομιδή βελανιδιών ήταν ένα παλιό έθιμο: ένα δικαίωμα που παρέχονταν στους αγρότες αυτή την εποχή, να συλλέγουν τα βελανίδια, ως τροφή για τα ζώα τους.

Το τοπίο θυμίζει Σαβοϊα, καθώς στο βάθος ο εικονογράφος έχει σχεδιάσει πάνω στα βραχια ένα κάστρο κι ένα ποτάμι που κυλάει ανάμεσα στα βουνά .
Στο πάνω μέρος της μινιατούρας παρατηρούμε τα αστρολογικά σύμβολα του μήνα Νοεμβρίου: το Σκορπιό και τον Τοξότη.




Ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκυ στην πιανιστική σουίτα του "Seasons - Εποχές" απεικονίζει μέσα από νότες και μοτίβα στιγμιότυπα κάθε μήνα.
Πρόκειται για μουσικό ημερολόγιο από δώδεκα μικρές μινιατούρες με απλή φόρμα και σεμνές δυναμικές. Ο συνθέτης μέσα από αυτές τις σύντομες -μία για κάθε μήνα- συνθέσεις, αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο τα έθιμα του λαού του και κυρίως το Ρωσικό Μέλος.
Το έργο που πήρε το γενικό τίτλο: "The Seasons op.37b" συντέθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 1875 και Μαΐου 1876 (σχεδόν σύγχρονα με το μπαλέτο "Λίμνη των Κύκνων"), κατόπιν παραγγελίας του εκδότη του μηνιαίου μουσικού περιοδικού Nuvellist.

Κάθε μινιατούρα συνοδεύεται από ένα ποιητικό επίγραμμα που επιλέχτηκε από τον εκδότη του Τσαϊκόφσκυ για τις ανάγκες της δημοσίευσης.

Ο "Νοέμβριος" έχει τον υπότιτλο "Τρόικα"(όνομα που αποδίδεται στο ρωσικό έλκηθρο επειδή σύρεται από τρία άλογα) και υπήρξε το αγαπημένο encore του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

"Στη μοναξιά σου μην κοιτάς το δρόμο,
και μη βιάζεσαι μετά την τρόικα.
Καταχώνιασε για πάντα
το φόβο της λαχτάρας στην καρδιά σου"
( Νικολάι Νεκράσοφ )


Tchaikovsky: "The Seasons, November"
Στο πιάνο ο Sviatoslav Richter:



Το έργο διασκευάστηκε για ορχήστρα, πολλάκις.
Ακούμε την πρώτη εκδοχή για συμφωνική που έγινε το 1942 από τον σπουδαίο ρώσο, Aleksandr Gauk.
Διευθύνει ο Neeme Jarvi:

Tchaikovsky: "The Seasons, November"






4 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελπίδα μου!Τι ωραία μουσική που εβαλες και μου έφτιαξες την διάθεση!Σ,ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλοδιαβατος, όλο υγεία και χαρά ο μηνας, Μαρια μου!Εγω ευχαριστω!

      Διαγραφή
  2. Ο Χελσερ ,ο καθηγητής του Γιάννη ,έχει παίξει με τον Ρίχτετ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπουδαία συμπραξη που μαρτυρά το ταλέντο του δασκαλου και όπως λεν..."μ'όποιο δασκαλο θα κατσεις, τετοια γραμματα θα μαθεις...''' Σίγουρα ο Γιάννης αποκόμισε πληθωρα γνωσεων μαζι του.

      Διαγραφή