Translate

fb

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Ο Άγιος Γεώργιος, η καλτσοδέτα και ντροπή σε αυτόν που σκέφτεται άσχημα...

 

(εικ.1 / από: blogs.bl.uk)

Το "πρώτο τη τάξη" τάγμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το Τάγμα της Περικνημίδας, ένα Ιπποτικό Τάγμα, το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε στη μεσαιωνική Αγγλία και πήρε το όνομα του από το έμβλημα του τάγματος, μια περικνημίδα πάνω στην οποία είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα η φράση: "Honi soit qui mal y pense = ντροπή σε αυτόν που σκέφτεται άσχημα".

Το Τάγμα είναι συνδεδεμένο με τον πάτρονα Άγιο της Αγγλίας, Άγιο Γεώργιο, καθώς τα νέα μέλη ανακηρύσσονται ανήμερα της γιορτής του.

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι που σχετίζονται με τη δημιουργία του Τάγματος της περικνημίδας, ανάμεσα στους δημοφιλέστερους εκείνος που υποστηρίζει πως ο Ριχάρδος Α' εμπνεύστηκε το 12ο αιώνα κατά τις μάχες του στις Σταυροφορίες να δέσει περικνημίδες γύρω από τα πόδια των ιπποτών του, όπως έκανε και ο Άγιος Γεώργιος.


Πολλά είναι και τα σχετικά ποιήματα-τραγούδια που γράφτηκαν για την περίσταση. Όλα κάνουν λόγο για τους γενναίους Ιππότες που σαν '"Αγιοι Γεώργιοι" θα νικήσουν το "Δράκο". 


Μια από τις χαρακτηριστικές απεικονίσεις (εικ.1) είναι εκείνη με τον  ιππότη καβάλα στο άλογό του, φορώντας πλήρη πανοπλία, το άλογο καλυμμένο με το ύφασμα με σχέδια του Σταυρού του Αγίου και τον Ιππότη  κρατώντας μια λόγχη και το ιερό λάβαρο στο ένα χέρι, ενώ στο άλλο έχει δεμένο το δράκο.
Παρατηρείστε την καλτσοδέτα που κρέμεται από το λαιμό του δράκου, υποδηλώνοντας την αντιστοιχία  μεταξύ εμβλήματος του Τάγματος και της καλτσοδέτας της βασιλοπούλας με την οποία ο Άγιος Γεώργιος έδεσε τον φτερωτό, πελώριο δράκο κι απάλλαξε το λαό από το φοβερό τέρας.

(εικ.2 / από: blogs.bl.uk)


Καθώς η μουσική κατείχε κυρίαρχη θέση στις θρησκευτικές γιορτές του Τάγματος των Ιπποτών της περικνημίδας, φυσικά δεν άφησαν αναξιοποίητο το θρύλο. 

Υπάρχει μια μελωδία του 16ου αιώνα για το σύνθημα του Τάγματος: "Honi soit qui mal y pense", γραμμένη σε ρυζόχαρτο και φυλάσσεται στα εκθέματα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.  

Είναι γραμμένη σε τετράγραμμο της εποχής σε σχήμα κύκλου(καλτσοδέτας) και στο κέντρο ένας ιππότης με λόγχη (φτιαγμένη ως μουσική απεικόνιση της φράσης), που τραυματίζει το δράκο (εικ.2).
Η παρτιτούρα φέρει την ένδειξη Morel, πιθανώς του συνθέτη της, αρχιμουσικού του Οίκου των Arundel, και μελών του Τάγματος.
Πρόκειται για τετράφωνο κανόνα.


Επειδή δεν βρήκα στο youtube την μελωδία, σας ανεβάζω ένα midi της μελωδίας.


Καλη εβδομάδα και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!




1 σχόλιο:

  1. Παράξενη και ιδιότροπη η ιστορία της καλτσοδέτας, Ελπίδα μου που απαλλάσσει τον κόσμο απ' τον κακό δράκο και που ο προστάτης Άγιος της Μ. Βρετανίας χρησιμοποιεί ανάμεσα στα όπλα του. Κρίμα που δεν μπορούμε να ακούσουμε την παραδοσιακή μελωδία, παρά μόνο σε μιντι, αλλά ίσως δεν πολυπαίζεται.
    Καλό βράδυ! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή