![]() |
"Passage de la mer Rouge", Nicolas Poussin / National Gallery of Victoria, Mελβούρνη |
(Στη μνήμη του Gioachino Rossini)
< ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ>
και αφάνισε τον στρατό".
("Εξαγωγή", στ. 217-242, μτφ. Θ. Κ. Στεφανόπουλος)
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την τραγωδία "Εξαγωγή", του ποιητή Ιεζεκιήλ, που έζησε τον 3ο/2ο π.Χ. αι. Έχουν διασωθεί 269 στίχοι γραμμένοι στη μορφή και τη γλώσσα της ελληνικής τραγωδίας και θεματικά αναφέρεται στην περιγραφή από τον Αιγύπτιο Άγγελο του Πέρασματος της Ερυθράς θαλάσσης, της γνωστής βιβλικής ιστορίας.
![]() |
"Το πέρασμα της Ερυθράς Θαλάσσης", Μονή Αγ. Νικολάου Γιάροσλαβ-Ρωσία |
Στην ουσία αποτελεί μια ανακαινισμένη επέκταση του προγενέστερου μελοδράματός του, "Μωυσής στην Αίγυπτο", που ο Ροσίνι είχε γράψει μια δεκαετία σχεδόν νωρίτερα, στην οποία αλλάζει τη γλώσσα του λιμπρέτου σε γαλλική και προσθέτει μπαλέτο στην τρίτη πράξη, για να ικανοποιήσει σε θέαμα το απαιτητικό γαλλικό κοινό.
Η βιβλική ιστορία που περιγράφεται στην "Έξοδο" της Παλαιάς Διαθήκης επικεντρώνεται στο βιβλικό θαύμα του χωρισμού των υδάτων από τον Μωυσή, με τη φυγή των κυνηγημένων Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, που για τις ανάγκες του λιμπρέτου συμπληρώνεται από την απαραίτητη ερωτική ιστορία.
Η όπερα τονίζει τις δραματικές στιγμές της βιβλικής ιστορίας αλλά επίσης δείχνει τη μαεστρία του συνθέτη και στη γαλλική παράδοση με τα εκφραστικά και συγκινητικά σολιστικά και χορωδιακά μέρη.
Bασικοί χαρακτήρες εκτός από τον Μωυσή, είναι ο Φαραώ, που συμφωνεί να απελευθερώσει τους Ισραηλίτες , η βασίλισσα Σιναΐς, η ισραηλίτισσα Αναΐς, με την οποία είναι ερωτευμένος ο γιος του Φαραώ, Αμένοφις, και γι’αυτό θέλει να εμποδίσει τη φυγή τους.
Πολλοί μουσικολόγοι θεωρούν τη δεύτερη αυτή εκδοχή της όπερας, την προσαρμοσμένη στα γαλλικά πρότυπα του μελοδράματος, μαζί με τον Γουλιέλμο Τέλλο, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Ροσίνι.
Όπερα επικολυρικού χαρακτήρα, που δραματοποιεί εξαίσια μια ιστορία της Βίβλου και ταξιδεύει τον ακροατή στα μονοπάτια της λύτρωσης και στο θαύμα της "ουράνιας" προσευχής.
Η συναυλία , που δόθηκε για την επαναλειτουργία του Θεάτρου της Σκάλας ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε και σε DVD:
H συγκινητική και εκφραστικότατη σκηνή της "προσευχής".
Στο ρόλο του Μωυσή ο ρώσος Ildar Abdrazakov:
Το κείμενο δημοσιεύτηκε και στο ιστολόγιο κλασικής μουσικής: listenclassicalmusic.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου