Translate

fb

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Η Ζωρζ, η Άλκη και το Ποζελάκι...



"Το γράψιμο είναι ανάγκη για το συγγραφέα, που γράφει για να...σωθεί"
(Ζωρζ Σαρή)



Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Σαριβαξεβάνη Καρακώστα και γεννήθηκε 23 Μαϊου 1925 στην Αθήνα από μητέρα γαλλίδα και πατέρα Μικρασιάτη.
Η αγαπημένη, Ζωρζ Σαρή, ηθοποιός και συγγραφέας, διακρίθηκε στη συγγραφή παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας, έγραψε μυθιστορήματα, θεατρικά, νουβέλες και έκανε πολλές μεταφράσεις.
Πολυγραφότατη και πολυδιαβασμένη, ξεχωρίζει για τα θέματα που επιλέγει, για τους ανθρώπινους ήρωές της, που ζουν καθημερινά και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ζωής.

Το ύφος των έργων της αφηγηματικό και απλό, παντρεύει το βιωματικό στοιχείο με τη μυθοπλασία.

Αξιοσημείωτη είναι η φιλία της με την επίσης λογοτέχνιδα, Άλκη Ζέη... Και οι δυο γεννήθηκαν την ίδια χρονιά, έκαναν σπουδές στο θέατρο και συνδέθηκαν με πολιτικούς και κοινωνικές αγώνες...


Οι δυο αγαπημένες φίλες, Ζωρζ Σαρή και Άλκη Ζέη
(Το Βήμα)


"Η τάξη γιορτάζει τη χαρά της πρώτης μέρας. Αγκαλιές, φιλιά, γέλια, φωνές και ψίθυροι, μικρά και μεγάλα μυστικά, φρεσκοσιδερωμένες ποδιές, καινούρια παπούτσια, καινούριες τσάντες, μαλλιά κοντά, μαλλιά μακριά, κοτσιδάκια, κοτσίδες, πιαστράκια, μπαρέτες, χτενάκια, κορδέλες.[...]
Η κάθε μαθήτρια έχει να λέει για το δικό της καλοκαίρι.
Η Λένα πήγε στην Κηφισιά...Η Ίντα πήγε στο νησί των Ιπποτών, στη Ρόδο...
Η Αθηνούλα πήγε στο σπίτι της γιαγιάς, στο Παλιοσέλι της Κόνιτσας.[...]
Η Άλκη στο αιώνιο Μαρούσι με τις βόλτες του.
Η Ζωρζ ξυπόλυτη στο Καβούρι.
[...]
Η Ποζέλι δε θα 'ρθει φέτος στο σχολείο. Πέρσι κουράστηκε πολύ, να ξυπνάει νωρίς για να προλαβαίνει τα μαθήματα. Πώς να ταιριάζει το νυχτερινό τραγούδι με τη Σχολή Θηλέων; Άλλωστε, τώρα το όνομά της μπήκε με μεγάλα γράμματα έξω από τη Μάντρα του Αττίκ. Γύρω του, τη νύχτα, αναβοσβήνουν πολύχρωμα λαμπιόνια. Αντίο, Ποζελάκι..."


(Ζωρζ Σαρή: απόσπασμα από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα "Ε.Π.".

Αναφέρεται στη φιλία της Ζωρζ Σαρή με την Άλκη Ζέη. Τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις "Ενωμένες Πάντα", υπόσχεση που είχαν δώσει η μια στην άλλη, όταν ήταν μαθήτριες, πιστεύοντας στη δύναμη της φιλίας τους.)




(archive)
Το "Ποζελάκι" ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Η Λουίζα Ποζέλι, ένα κοριτσάκι - θαύμα που έβγαλε στο τραγούδι ο Αττίκ. Το κάθιζε πάνω στο πιάνο και τραγουδούσε. Κάποιοι λένε πως το είχε ερωτευτεί κιόλας…
Η Λουίζα Ποζέλι ήταν ιταλικής καταγωγής αλλά γεννημένη στην Ελλάδα. Ο Αττίκ για το Ποζελάκι έγραψε πολλά τραγούδια ("Παπαρούνα", "Άδικα πήγαν τα νιάτα μου"....)

Πρωτοεμφανίστηκε στη "Μάντρα του Αττίκ", όπου σύχναζε όλη η πνευματική Ελλάδα της εποχής.

Χαρακτηριστικά ο Αττίκ έλεγε: "Εδώ πουλάμε πνεύμα, όχι οινόπνευμα"...

Η περίφημη "Μάντρα του Αττίκ" ήταν μουσικός θίασος που κάθε καλοκαίρι έδινε παραστάσεις στην Αθήνα και το χειμώνα περιόδευε στην περιφέρεια.
Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν εκεί, αναμεσά τους και η Ποζέλι, η συμμαθήτρια της Ζωρζ Σαρή, για την οποία κάνει λόγο στο μυθιστόρημά της...


Συγκινητική και τρυφερή η μνήμη, πάντα φίλοι μου, καθοδηγεί τη γραφίδα της Σαρή, που στις αράδες της εμφανίζονται πρόσωπα γνωστά κι αγαπημένα, αναμεσά τους συνθέτες και τραγουδιστές που σήμερα συνδυάζονται για την ευχαρίστησή μας...


"Τ' όνομά σου κάθε τόσο"
Μουσική: Αττίκ
Ερμηνεία: Λουίζα Ποζέλι






2 σχόλια:

  1. Αγαπημένη συγγραφέας η Ζωρζ Σαρή, πολυδιαβασμένη από όλους μας, Ελπίδα μου. Και πόσο όμορφα τιμάς την γενέθλια μέρα της με την ταυτόχρονη, και πώς αλλιώς, αναφορά σου στην αδελφική της φίλη Άλκη Ζέη. Δύο καταξιωμένες συγγραφείς των ελληνικών γραμμάτων με σπουδαία προσφορά στην όμορφη λογοτεχνία για μικρούς και μεγάλους. Αλλά και το Ποζελάκι, κλέβει την παράσταση με το ταλέντο και την τσαχπινιά του.
    Ευχαριστούμε πολύ, αγαπημένη μου φίλη για το όμορφα δουλεμένο κείμενό σου. Καλό μεσημέρι με την αγάπη μου! 💗🌷💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια αγαπημενη, αυτοβιογραφικη συγγραφέας , η Σαρη, αγαπημενη μου Αζη, μάς κρατησε συντροφια πολλές στιγμες αναγνωσης, και πολλά από τα παιδικά της βιβλία τα ξαναξεφυλλισα μαζι με τα παιδια μου. Ο τρόπος γραφης της εκανε τομη, ιδιαιτερα στο νεανικό βιβλίο, με το διαφορετικό στυλ, που αντιμετωπισε τον νέο σαν αυτόνομη προσωπικότητα.Η Λουιζα Ποζελι, όντως κλέβει την παράσταση με το ταλέντο και την τσαχπινιά της!Πως θα την πορόσεχε ο ανιχνευτης ταλέντων, Αττίκ, αν ηταν διαφορετικά; Και τι ομορφο μουτρακι!!
      Εγω ευχαριστω πολύ, αγαπημένη μου φίλη για την ανταπόκριση και το επαινετικό σου σχόλιο για το άρθρο μου!Αντευχομαι καλό απομεσήμερο, χαρας και δημιουργιας η νεα εβδομαδα! 💗🌷💗

      Διαγραφή