Translate

fb

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Πικάσο, το περιστέρι της Ειρήνης και η μουσική έμπνευση...

Picasso: "Dove, symbol of Peace"


(Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη)


Το "περιστέρι" καθιερώθηκε ως σύμβολο για την Ειρήνη, όταν ο Πάμπλο Πικάσο φιλοτέχνησε και παρουσίασε ένα ομότιτλο έργο το 1949 για το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης του Παρισιού. Πρόκειται για λιθογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα λευκό περιστέρι σε μαύρο φόντο.

Ενώ η τέχνη του σπουδαίου ισπανού καλλιτέχνη φαινομενικά παρουσιάζεται περίπλοκη, τα θέματα που πραγματεύεται και θίγει είναι απλά, (η ζωή, ο θάνατος, η αγάπη, η ειρήνη).
Εικαστικό σχόλιο για την Ειρήνη αποτελεί το περιστέρι και μιλά ευθύς στην ανθρώπινη ψυχή.

Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τη Βιβλική ιστορία του Νώε και του περιστεριού που έφερε το κλαδί ελιάς μετά τον κατακλυσμό.
Η εικόνα του λευκού περιστεριού είναι απλή, αλλά εντυπωσιακή και δημιουργήθηκε με τη χρήση λιθογραφικού μελανιού. Οι κριτικοί περιέγραψαν το έργο ως, "μία από τις πιο όμορφες λιθογραφίες που έχουν ποτέ δημιουργηθεί. Αξιοπρόσεκτοι είναι οι απαλοί τόνοι που ο ζωγράφος σκιτσάρει τα φτερά..."


Picasso: "Παιδί με περιστέρι"
Ως "μοντέλο" για τη λιθογραφία, ο Πικάσο χρησιμοποίησε ένα περιστέρι που του είχε χαρίσει ο φίλος και συνάδελφός του, Ανρί Ματίς, που επίσης λάτρευε τα περιστέρια.


Το περιστέρι είχε απασχολήσει τον Πικάσο και νωρίτερα, όταν ως σύμβολο ελπίδας το παρουσιάζει το 1901, στα χέρια ενός μικρού κοριτσιού, ίσως ανάμνησης της πρόωρα χαμένης αδερφής του. 
Ήταν η ελαιογραφία του με τίτλο: "Παιδί με περιστέρι"(διπλανή εικόνα) που φιλοτέχνησε στην αρχή της Μπλε Περιόδου του. 

Απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι με λευκό φόρεμα δίπλα σε ένα πολύχρωμο τόπι να κρατά ένα λευκό περιστέρι. Απλοποιημένα σχήματα, χωρίς λεπτομέρειες, η δημιουργία του εικοσάχρονου Πικάσο ξεφεύγει από τη συμβατική ζωγραφική της εποχής και κάλλιστα διαβάζεται ως μια εικόνα της αθωότητας της παιδικής ηλικίας, της ειρηνικής και αγνής ψυχικής διάθεσης.



pablopicasso Dove

Tο "Παιδί με το περιστέρι" εκτός από τολμηρή εικαστική έκφραση του Πικάσο, υπογραμμίζει τον έντονο  συναισθηματικό δεσμό του με την πατρική φιγούρα, καθώς όταν ήταν μικρό αγόρι έβλεπε συχνά τον πατέρα του να ζωγραφίζει περιστέρια.

Ο Πικάσο αργότερα ανέπτυξε την εικόνα του περιστεριού σε ένα απλό, γραφικό γραμμικό σχέδιο που αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα ειρήνης στον κόσμο, ως έκφραση της ελπίδας και της ανάγκης των ανθρώπων για ομαλότητα.




Φαίνεται λοιπόν πως ο Πάμπλο Πικάσο ελκύεται από το θέμα του περιστεριού. Μην ξεχνάμε πως και στην κόρη του έδωσε το όνομα : Παλόμα(περιστέρι), καθώς γεννήθηκε την παραμονή της έναρξης του Συνεδρίου Ειρήνης του '49.


Ο Πικάσο κατά τη διάρκεια της ζωής του παρακολούθησε πολλά Παγκόσμια Συνέδρια Ειρήνης. Σ' ένα απ' αυτά δήλωσε: "Υποστηρίζω τη ζωή ενάντια στον θάνατο. Υποστηρίζω την ειρήνη ενάντια στον πόλεμο".

Στο Παγκόσμιο συνέδριο για την Ειρήνη.
Πάνω από τη σκηνή, το Περιστέρι του Πικάσο. 




Το "Περιστέρι-Σύμβολο Ειρήνης" του Πικάσο, δίνει έμπνευση στον καταλανό συνθέτη Benet Casablancas για τη σύνθεση του «Κονσέρτου για κλαρινέτο και σύνολο δωματίου» με τον υπότιτλο: «Περιστέρι της Ειρήνης».

O Καζαμπλάνκας, λάτρης της εικαστικής τέχνης, συχνά επιλέγει ως πηγή έμπνευσης πίνακες αγαπημένων του καλλιτεχνών, Paul Klee, Mark Rothko, αλλά και Pablo Picasso, χαρακτηριστικό του καλλιτεχνικού του σύμπαντος, που δεικνύει την επιθυμία του να δημιουργήσει γόνιμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων.

Ο μουσικός δρόμος του "Κονσέρτου για κλαρινέτο και σύνολο δωματίου, Περιστέρι της Ειρήνης" ξετυλίγεται με μια πλούσια ηχοχρωματική παλέτα, όπου λεπτομέρειες ρυθμού και δυναμικής ξαφνιάζουν, δημιουργώντας θαυμασμό για την πρωτότυπη συνθετικά κι ερμηνευτικά προσέγγιση του θέματος.
Mε χαρακτήρα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού ο Casablancas κινείται πάνω σε σειριακής μουσικής στοιχεία διατηρώντας ωστόσο προσωπικό αισθησιακό ιδίωμα, έντονης εκφραστικής δύναμης και ηχοχρωματικού πλούτου, όπου ξεχωρίζουν ενεργητικές και ιδιαιτέρως αιχμηρές από ρυθμικής και αρμονικής άποψης, ιδέες.


Benet Casablancas: "Concierto No. 1, "Dove of Peace. Homage to Picasso":



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου