Translate

fb

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ο Βαν Γκογκ κι ο κίτρινος ήλιος του μεσημεριού...

Βαν Γκογκ: "Σιταροχώραφο με Θεριστή και Ήλιο"
(εκδ.1)




Το φλογερό, καυτό καλοκαίρι του Νότου εκφράζει ο Βαν Γκογκ με το κίτρινο χρώμα στους πίνακές του. Σαν να δηλώνει με το ολόλαμπρο κίτρινο μια παγανιστική λατρεία του Μεσογειακού ήλιου.

Όπως φαίνεται, μαζί με το μπλε, ήταν και το κίτρινο αγαπημένο χρώμα του Βίνσεντ. Χρώμα, που "ζει" στους περισσότερους πίνακές του ως ηλιοτρόπια, στάχυα, τοπία την εποχή της συγκομιδής και λαμπεροί ήλιοι του μεσημεριού.

Απ'όταν έφτασε στην Άρλ το κίτρινο καθόριζε τα χρωματικά του όρια...Μέχρι και το σπίτι του έβαψε στο χρώμα της έντονης ώχρας..

"Κάτω από τον γαλαζοκίτρινο ήλιο...Ολόκληρη η γη είναι κίτρινη. Και το σπίτι το έβαψα κίτρινο εξωτερικά και μέσα το πέρασα με λευκό ασβέστη",

θα γράψει σε επιστολή στον αδερφό του, Τεό.

Χαρακτηρίζει δε, "δύσκολο θέμα -που επιθυμεί να κατακτήσει- αυτό το Κίτρινο σπίτι, κάτω από έναν ήλιο από θειάφι κι έναν ουρανό κοβαλτίου".


Van Gogh: "The Yellow House" (1888)


Για να διακοσμήσει το κίτρινο σπίτι του, ο Βαν Γκογκ δημιουργεί συνθέσεις από ηλίανθους, εικόνες από πορτοκαλοκίτρινα άνθη σε μπλε φόντο, που ο ζωγράφος θα αποκαλέσει "συμφωνία του μπλε και του κίτρινου".

Τον Ιούνιο του τελευταίου χρόνου της ζωής του, ο Βαν Γκογκ ζωγραφίζει μια σειρά με τίτλο: "Σιταροχώραφο με Θεριστή και Ήλιο".

Βαν Γκογκ: "Σιταροχώραφο με Θεριστή και Ήλιο"
(εκδ.2)


Πρόκειται για τρία εικαστικά του όπου ένας άνδρας απεικονίζεται εξουθενωμένος να εργάζεται σκληρά σ'ενα σιταροχώραφο κάτω από τον ήλιο που καίει, την περίοδο του θερισμού.
Το κίτρινο χρώμα είναι η έκφραση του φλογερού μεσημεριού, του καυτού θέρους, αλλά και σύμβολο της συγκομιδής, το ζενίθ της ζωής. Κατά συνέπεια, το κίτρινο χρώμα για τον Βαν Γκογκ εκφράζει την ενέργεια του φωτός, που ταυτόχρονα αποτελεί ώθηση δημιουργίας για κείνον.

Στις σημειώσεις του καταγράφει πως στη σειρά αυτή έργων του ο μικρός θεριστής αποτελεί "ενσάρκωση του θανάτου με την έννοια ότι η ανθρωπότητα είναι το σιτάρι που πρόκειται να θεριστεί".
Ομως αυτός ο θάνατος δεν παραπέμπει σε οποιαδήποτε θλίψη, καθώς όλα συμβαίνουν στο λαμπρό φως του ήλιου, οι ακτίνες του οποίου λούζουν την πλάση τριγύρω με όλα τα χρώματα του χρυσαφιού...

Βαν Γκογκ: "Σιταροχώραφο με Θεριστή και Ήλιο"
(εκδ.3)

Ο κορυφαίος Γάλλος ζωγράφος μοιάζει να αντιμετωπίζει το κίτρινο χρώμα σαν υλικό με μαγικές ιδιότητες, αφού καταφέρνει να πλημμυρίσει την ανθρώπινη ψυχή με χαρά, αγάπη και λαχτάρα για τη ζωή, επίγεια ή αιώνια. Το κίτρινο είναι το σύμβολο του φωτός, που ο Βαν Γκογκ επιθυμούσε να δει όχι μόνο στους πίνακες αλλά και στις καρδιές μας...

*Πληροφοριακά να αναφέρουμε πως ο Βαν Γκογκ έβλέπε τα πάντα γύρω του "κίτρινα" γιατί πιθανολογείται πως έπασχε από ξανθοψία(να βλέπει κανείς το περιβάλλον του χρωματισμένο κίτρινο)αποτέλεσμα του αψεντιού ή βοτώνων που μπορεί να έπινε προς αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών του...


Η παλέτα του Βαν Γκογκ, μια χρωματική πανδαισία συνώνυμη με την ένταση της εκφραστικότητας, όπου κυρίαρχο δεσπόζει το κίτρινο!Ενα χρώμα , η λάμψη του οποίου αναδύει την αστραφτερή καλλιτεχνική ιδιοφυία του ζωγράφου, αλλά και την ενεργητική του φύση, ένα κίτρινο αξεπέραστο, με πάμπολλους συμβολισμούς!


Coldplay: "Yellow", instrumental version από την Prague Philharmonic Orchestra:




Καλό μεσημέρι και υπομονή!Καλοκαίρι έχουμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου