Translate

fb

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

1st Sunday of "Advent" και το άναμμα του "κεριού της ελπίδας"...

 


Η λέξη "Advent" προέρχεται από τη λατινική λέξη "adventus", που σημαίνει "ερχόμενος". Οι πιστοί ως την παραμονή των Χριστουγέννων προσεύχονται και νηστεύουν, προετοιμάζονται δηλαδή για την "έλευση" του Χριστού στη γη.

Η "Advent" αρχίζει την Κυριακή, τέσσερις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. 

Στο σπίτι στολίζεται το Adventskranz ένα στεφάνι από έλατο με τέσσερα κεριά, που ανάβονται διαδοχικά τέσσερις εβδομάδες, συμβολισμός της προσμονής για την άφιξη του φωτός, δηλαδή της γέννησης του Χριστού.

Κάθε Κυριακή είναι αφιερωμένη κατά σειρά: στην Ελπίδα, στην Αγάπη, στη Χαρά και στην Ειρήνη.

Σήμερα λοιπόν είναι η Πρώ
τη Κυριακή, κι η παράδοση των Δυτικών απαιτεί το άναμμα του "κεριού της ελπίδας", που συμβολίζει τις υποσχέσεις του Μεσσία για τη σωτηρία του κόσμου.

Adventskranz 


Ι. Για την 1η Κυριακή του Advent του 1719 γράφτηκε από τον Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν, έναν κορυφαίο συνθέτη, η συνθετική παραγωγή του οποίου εκτιμάται περί τα 1700 έργα,  υπερβαίνοντας κατά πολύ το σύγχρονό του, Γ.Σ.Μπαχ, η  πενταμερής καντάτα του: "Machet die Tore weit - Ανοίξτε τις πύλες" .

Σύνθεση με  ζωηρό χαρακτήρα, που απαιτεί χάρη, ευθυμία και αγαλλιαστική διάθεση στην έκφραση, ιδιαίτερα στο εναρκτήριο χορωδιακό, πριν  την εισαγωγή της υψιφώνου που αρθρώνει με μοναδική και βαθιά συγκίνηση την δεξιοτεχνική άρια  "Jesu, komm in meine Seele - Ιησού, έλα στην ψυχή μου" ως το τελικό κατανυκτικού χαρακτήρα και υψηλής πνευματικότητος, κοράλ.


Η καντάτα διακρίνεται για την εκφραστικότητα και το άφθαστο θεατρικό της ύφος -πέρα δηλαδή από το αυστηρό κλίμα του Μπαχ- να οδηγεί έντεχνα στη Μοτσάρτια καινοτομία της επόμενης περιόδου, όπως γράφουν οι ειδικοί. 
Κι έχουν δίκιο γιατί ο Τέλεμαν είναι γνωστό πως έφερε στη γερμανική μουσική την ανανεωτική πνοή του ιταλικού μελοδράματος.

Ανάμεσα στα αντίγραφα της καντάτας υπάρχει κι ένα του Μπαχ για μια παράσταση στη Λειψία την Πρώτη Κυριακή της Advent  του 1734.
Η καντάτα παρουσιάστηκε απ' τον Μπαχ και η παρτιτούρα της φυλάχτηκε από τον ίδιο στον Άγιο Θωμά, ενέργεια, που μαρτυρά τη μουσική σπουδαιότητα της καντάτας αλλά και τον υψηλό σεβασμό του Μπαχ για το έργο και το δημιουργό του, Τέλεμαν.


Georg PhilippTelemann: "Machet die Tore weit",
Cantata für den ersten Adventssonntag

Μέρη:

1.Chorus: Machet die Tore weit 

2.Aria Soprano: Jesu, komm in meine Seele 

3.RecitativeTenor: Ich will zum Einzug gern die Bahn bereiten 

4.Aria Bass: Ich will beten, ich will ringen 

5.Chorale: Warum willst du draußen stehen 





ΙΙ. Εξαμερής είναι η καντάτα, επίσης του Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν, που συνέθεσε για την Πρώτη Κυριακή της "Advent" σε κείμενο του Erdmann Neumeister, με τίτλο: "Hosianna dem Sohne David-Ωσαννά στον Υιό του Δαυίδ".
Η ιερή καντάτα για χορωδία, μικρό σύνολο και μπάσο κοντίνουο γράφτηκε για την Χριστουγεννιάτικη περίοδο του 1744.
Ο συνθέτης -που με το έργο του γεφύρωσε το ύστερο μπαρόκ με την πρώιμη κλασική μουσική περίοδο- αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για κάθε μουσικό και ακροατή.


1. Το εναρκτήριο χορωδιακό ηχεί θριαμβευτικό και μεγαλόπρεπο:
"Ωσαννά στον υιό του Δαβίδ! Ευλογημένος ο ερχόμενος, εν ονόματι Κυρίου!
Ωσαννά εν τοις υψίστοις"

Ακολουθούν:

2. Το κοράλ: "Nun kommt das neue Kirchenjahr- Ξεκινά το νέο εκκλησιαστικό έτος"
Πρωτότυπη μελωδία συνοδευμένη από ευκίνητες ρυθμικά φωνές, με πληθώρα ποικιλματικών φθόγγων.

3. Ρετσιτατίβο

4. Άρια του βαθύφωνου: "Lobsinget, frohlokket und jauchzet, ihr Frommen"
"Αινείτε, Χαρείτε και κηρύξετε το όνομά Του"

5. Κοράλ: "Auch duerf ihr nicht erschrecken", απλής εναρμόνισης, που όμως προσδίδει στο σύνολο ιδιαίτερη εκφραστικότητα!
"Μη φοβάσαι για τις αμαρτίες σου
Έρχεται για παρηγοριά και αληθινή σωτηρία..."

6. Άρια υψιφώνου: "Wenn ich, Jesu"
Αν σε έχω, Χριστέ μου, έχω το πολυτιμότερο δώρο του Θεού"



Ακούμε την άρια του βαθύφωνου, όπου η δόξα του Θεού αποδίδεται με τρόπο εσωστρεφή, όμως λαμπρό, υπογραμμίζοντας την ευτυχία της αληθινής πίστης. Η σολίστ πείθει πως οι ανάγκες αντιμετωπίζονται ευκολότερα, όταν αισθανόμαστε μέσα μας την παρουσία του Χριστού.


Telemann: "Hosianna dem Sohne David, ΤWV 1:809, Aria Ν.4"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου