Translate

fb

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Στον Άγιο Νικόλαο, ο αρχαιότερος αγγλικός ύμνος...

 

Χειρόγραφη παρτιτούρα, Godric of Finchale: "Sainte Nicholaes"


"Άγιε Νικόλαε, του Θεού αγαπημένε
Δίνε μας μια ζωή λουσμένη Φως
από τη γέννηση έως το θάνατο
Άγιε Νικόλαε, προστάτευέ μας!"

Ένας θαυματουργός ασκητής ήταν ο Godric of Finchale, της Μεσαιωνικής Βρετανίας. Στην πρότερη ζωή του υπήρξε δίκαιος και ενάρετος άνθρωπος, έμπορος στο επάγγελμα αλλά και ναυτικός. Καπετάνιος και ίσως ιδιοκτήτης πλοιάριου, υμνούσε και προσευχόταν στον Άγιο των θαλασσών, Νικόλαο. 

Μετά από χρόνια στη θάλασσα, ο θρύλος λέει πως συναντήθηκε  με τον  αγγλοσάξωνα όσιο Κουθβέρτο, επίσκοπο του Ντάραμ... Αυτή η συνάντηση και η διδασκαλία του Οσίου άλλαξε τη ζωή του, και αφιερώθηκε στον Θεό... έμεινε στο Ντάραμ, όπου έζησε ως μυστικιστής και ερημίτης στο Φίντσαλ, δίπλα στο ποτάμι .

Ο Άγιος Γκόντριτς  διακρίθηκε για την καλοσύνη που έδειξε προς τα τα πλάσματα που ζούσαν κοντά του στο δάσος  και είναι αρκετές οι  σχετικές ιστορίες...Κάποτε, έκρυψε ένα ελάφι από την καταδίωξη κυνηγών...ή επέτρεψε ακόμα και στα φίδια να ζεσταθούν από τη φωτιά του. 

Σ' αυτόν αναφέρονται και οι παλαιότεροι ύμνοι (χαρακτηριστικό πως δεν είναι γραμμένοι στα Λατινικά, αλλά στην αρχαία Αγγλική), που το μουσικό τους κείμενο χρονολογείται από το Μεσαίωνα, περίπου 1170. 


Πρόκειται για  άσματα τα οποία συνέθεσε ο Γκόντριτς όταν εμφανίστηκε σε όραμα η Παναγία και του τα υπαγόρευσε.
Ένα από αυτά το υπαγόρευσε ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης Άγιος στον οποίο προσευχόταν όταν ταξίδευε. Ένας  ύμνος παρηγοριάς , ικεσίας προς τον Άγιο να προστατεύει και βοηθά τους πιστούς του.


"Άγιε Νικόλαε, του Θεού αγαπημένε
Δίνε μας μια ζωή λουσμένη Φως
από τη γέννηση έως το θάνατο
Άγιε Νικόλαε, προστάτευέ μας!"

 Godric of Finchale: "Sainte Nicholaes, Godes Druth"
Στη συγκεκριμένη εκτέλεση η φωνή συνοδεύεται από βιέλα και γοτθική άρπα προσδίδοντας το χρώμα της εποχής στην οποία γράφτηκε η σύνθεση.


Και μια άλλη διασκευή σε ερμηνεία από τους Coro Vocilassù:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου