Ήταν 6 Απριλίου (25 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο) του 1896, όταν πραγματοποιήθηκε η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και φυσικά ήταν στην Αθήνα.
"Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατον, αγνέ πατέρα
Του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού,
Κατέβα, φανερώσου κι άστραψ' εδώ πέρα
Στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού."
Η οργανωτική επιτροπή είχε αναθέσει στον Κωστή Παλαμά και τον συνθέτη Σπυρίδωνα Φιλίσκο Σαμάρα τη σύνθεση του Ολυμπιακού Ύμνου, καθώς ο συνθέτης ήταν από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ο κορυφαίος της Επτανησιακής Σχολής.
Εκείνη την εποχή διέμενε στο Παρίσι, όμως η τρίπρακτη όπερά του "Φλόρα Μιράμπιλις", θριάμβευε στα μεγάλα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα.
Για το μεγάλο γεγονός είχαν προσκληθεί μπάντες και φιλαρμονικές απ' όλη τη χώρα, που συμμετείχαν στις πανηγυρικές εορταστικές εκδηλώσεις.
Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο από νωρίς το πρωί και χειροκροτούσε ενθουσιασμένος τις ορχήστρες που παιάνιζαν ως τη στιγμή, που ο βασιλιάς, στις 3 το μεσημέρι κήρυξε την επίσημη έναρξη των αγώνων.
Ακολούθησε ο θριαμβευτικός Ολυμπιακός Ύμνος υπό την διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, Σπύρου Σαμάρα, με χορωδία, που αριθμούσε 200 φωνές και σολίστες τον τενόρο Δ. Τσάκωνα και τον βαρύτονο Κ. Βακαρέλλη.
Το κοινό ενθουσιασμένο δεν σταματούσε να κραυγάζει και να χειροκροτεί!
"Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού...
Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι
Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί..."
Ο συνθέτης Δ,Λαυράγκας έχει καταγράψει τις μνήμες του:
"Ήλθε και η επίσημη ημέρα. Οι επαρχιακές Φιλαρμονικές, που ευρίσκονται εις τας Αθήνας, προσκαλεσμένες από μέρες από την Επιτροπή, πήραν μιά-μιά τη θέση τους στο στίβο του Σταδίου, η ορχήστρα καμμιά ογδονταριά επαγγελματίαι και ερασιτέχναι, αι χορωδίαι εν τάξει γύρω από την εξέδραν του αρχιμουσικού, όταν δε η τρομπέττα έδωσε το σημείον της ενάρξεως και ο Σαμάρας ροδαλός και ολοστρούμπουλος, σήκωσε την μπακέτα του ο ύμνος "αρχαίον πνεύμα αθάνατον" εδόνησε με τις μεγαλοπρεπείς συγχορδίες του την εθνική χορδή στις ψυχές των μυριάδων θεατών που γέμιζαν το Στάδιον και μ' εθνική υπερηφάνεια χειροκροτούν αλλόφρονες την αναβίωσιν των αρχαίων Ολυμπιάδων".
Παναθηναϊκό Στάδιο 1896 (panathenaicstadium) |
Το 1958 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε τον Ύμνο των Παλαμά-Σαμάρα ως τον επίσημο ύμνο του Ολυμπισμού. Από τότε εκτελείται στις τελετές έναρξης και λήξης κάθε Ολυμπιάδας.
Με εφαλτήριο πως ο αθλητισμός χτίζει γέφυρες και ενώνει τους λαούς,η 6η Απριλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως "Ολυμπιακή ημέρα" με τη φιλοσοφία της αρχέγονης ιδέας του Ολυμπισμού να στηρίζεται στις αρχές της ειρήνης, του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας με σκοπό τη δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας χωρίς βία και ανταγωνισμό.
Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε κοσμοϊστορικό γεγονός, η τελετή έναρξης ένα υπερθέαμα, που γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Έλληνα, καθώς αυτή η πατρίδα υπέδειξε την ευγενή άμιλλα και το "νους υγιής εν σώματι υγιεί", φανερώνοντας το αθλητικό αλλά κυρίως το ανθρώπινο μεγαλείο!"Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός.
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,
Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατο, κάθε λαός. πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού,
Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή!
"Ολυμπιακός Ύμνος"
Ποίηση: Κωστής Παλαμάς / Μουσική: Σπύρος Σαμάρας
Ποίηση: Κωστής Παλαμάς / Μουσική: Σπύρος Σαμάρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου