Translate

fb

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Joaquín Turina: Άρωμα κρασιού στους "Φανταστικούς χορούς"...





Ο Ισπανός συνθέτης Joaquín Turina γεννήθηκε σαν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου 1882, στη Σεβίλλη. 
Μαθήτευσε δίπλα στους  Vincent d' Indy και Moritz Moszkowski, εμπνεύστηκε έντονα από τους γάλλους ιμπρεσιονιστές Ραβέλ και Ντεμπισί, ενώ αξιοσημείωτη είναι η έλξη του Tουρίνα από τη μουσική των τσιγγάνων της Ανδαλουσίας.

Ενας από τους σημαντικότερους δημιουργούς λοιπόν, ο ισπανός Τουρίνα έγινε γνωστός για τις συνθέσεις του, τις έντονα ποτισμένες με το ιδιαίτερο χρώμα της πατρίδας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρεις "Danzas fantásticas", αφιερωμένοι στη σύζυγό του, που γράφτηκαν το 1919 για σόλο πιάνο, όταν ο συνθέτης είχε ολοκληρώσει την ανάγνωση μιας ισπανικής νουβέλας με τίτλο: "Το όργιο", του φίλου του συγγραφέα, Jose Mas.

Τρεις φράσεις του λογοτεχνήματος εμπνέουν τα τρία μέρη του έργου, καθένα σε διαφορετικό στυλ από χορούς της ισπανικής παράδοσης.


1ο μέρος με τίτλο: "Εξύψωση":

["Parecía como si las figuras de ese cuadro incomparable se movían dentro de la claice de una flor -
Φαινόταν σαν οι φιγούρες σε εκείνον τον απαράμιλλο πίνακα να κινούνται στα στίγματα ενός λουλουδιού"]

Ο ρυθμός εμπνέεται από τη χότα (Jota), το δημοφιλή χορό από την Αραγωνία σε 3/4 ή 6/8




2ο μέρος με τίτλο: "Όνειρο"

["Cuerdas de la guitarra sonaba el lamento de un alma indefensa bajo el peso de la amargura -
Κιθαρίσιες χορδές τσιμπούν τον θρήνο της ανήμπορης ψυχής κάτω απ'της πίκρας το βάρος]


σε ρυθμό 5/8 όπως η θρηνητική zortziko των Βάσκων, που συνοδεύεται από κιθάρα σε μελαγχολικούς τόνους.

"Ensuenos - Όνειρα", Juan Luna


3ο μέρος με τίτλο: "'Όργιο"

["El perfume de las flores se fusionó con el olor de manzanilla, y desde el fondo de los vidrios levantados, llena de vino incomparables como incienso, alegría fluía -
Το άρωμα των λουλουδιών ενσωμάτωσε το άρωμα του χαμομηλιού και από το υψωμένο ποτήρι, το γεμάτο -σαν θυμίαμα- με ασύγκριτο κρασί, κυλούσε η χαρά
]

Σε ρυθμό της farruca, (4/4) τύπου φλαμένγκο που όμως χορεύεται μόνο από άντρες ή γυναίκες, που φορούν ανδρικό ένδυμα.


Η σύνθεση ηχεί σαν υπερρεαλιστική, πυκνή ομίχλη. Τα μοτίβα αναδύονται μέσα στην μουσική καταχνιά με ενδιαφέροντες υπαινιγμούς: μυστηριώδεις συγχορδίες στις οποίες τρεμολάμπουν μελωδικές στροφές ισπανικής τεχνοτροπίας και θαυμάσιοι αυτοσχεδιασμοί.
Οι αναλυτές διατύπωσαν την άποψη πως το τριμερές πιανιστικό έργο του Τουρίνα εκφράζει με απόλυτη αγνότητα το συναίσθημά του για τις γωνιές της Ανδαλουσίας και  συγκεκριμένα για τη γεύση των κρασιών της, καθώς ο συγγραφέας περιγράφει τους χορούς ως "τραγούδι για το Manzanilla", το πιο δημοφιλές ισπανικό κρασί από αμπελώνες του Κάντιθ... 

( Στα ισπανικά "manzanilla" ονομάζεται το έγχυμα χαμομηλιού. Έτσι, το συγκεκριμένο κρασί πήρε το όνομα επειδή η γεύση του θυμίζει τέτοιο έγχυμα.)

Joaquín Turina: "Danzas fantásticas":


Ο Χοακίν Τουρίνα κατά τη διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και βραβεία. Πιο σημαντικός όμως ήταν ο τίτλος, που του αποδόθηκε το 1926 : "Hijo Predilecto - Αγαπημένος γιος" της πόλης της Σεβίλλης.






1 σχόλιο:

  1. Ένα εκπληκτικό έργο, Ελπίδα μου που μέσα στις τρεις κινήσεις του καταφέρνει ο Τουρίνα να αποτυπώσει τις διάφορες περιοχές της Ισπανίας. Βρίσκει κανείς τα πάντα, από ήρεμες, απαλές μελωδίες μέχρι εντυπωσιακούς ρυθμούς, απόλυτα χορευτικούς και εμψυχωτικούς. Μαζί με τον Ντε Φάλλια και τον Αλμπένιθ στο Παρίσι έδωσαν εθνικό Ισπανικό ύφος στην μουσική τους. Ευχαριστούμε πολύ, Ελπίδα μου αγαπημένη! Καλό ξημέρωμα! 💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή