Ακολούθησε σπουδές Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας και εστίασε στη Σημειολογία, ερευνώντας το ρόλο της γλώσσας στην κοινωνία.
Το "Όνομα του Ρόδου"...το "Εκκρεμές του Φουκώ" από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματά του...Σύμφωνα με δηλώσεις του, η κλασική μουσική ήταν πάντα παρούσα στη ζωή του από τότε που θυμάται τον εαυτό του και κατά της διάρκεια της συγγραφής των έργων του.
"Μερικές φορές το χρειάζομαι.... Έτσι, ακούω μουσική για να γράψω...Το ραδιόφωνο ήταν η καθημερινή πύλη που περνούσα ως παιδί για να ζήσω στο σύμπαν της κλασικής μουσικής...
Η πρώτη μουσική ανάμνηση που έχω από την παιδική μου ηλικία από τα ραδιοκύματα είναι λίγο μετά τον πόλεμο με τη 2η Σονάτα για πιάνο του Φρειδερίκου Σοπέν, το πρώτο μέρος της....", υποστηρίζει ο Ουμπέρτο Έκο.
Με εμφανείς τις επιρροές από την Μπαχική αντιστικτική φόρμα και τη δομή της σονάτας του Μπετόβεν αναπτύσσεται σε 4 μέρη, με πιο γνωστό και πολυεκτελεσμένο το τρίτο: "Marche funèbre".
Ο Ουμπέρτο Έκο αναφέρεται στην Mov. I: "Grave – Doppio movimento".
Ενα μέρος που απαιτεί δυναμική απόδοση, προκειμένου να υπογραμμιστεί ο αφηγηματικός χαρακτήρας του και το "ταραγμένο και ασυγκράτητο" της ρομαντικής σύνθεσης.
Ο πιανίστας προσαρμόζει την ερμηνεία στα ζητούμενα της δυναμικής, δημιουργώντας αίσθηση σφοδρού καλπασμού, ακολουθούμενου από το εκτενές λυρικότατο μέρος...
Να θυμίσουμε πως ο Πολίνι το 1960 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον περίφημο Διαγωνισμό Σοπέν της Βαρσοβίας. Ήταν ο νεότερος από όλους τους συμμετέχοντες εκείνη τη χρονιά, μόλις δεκαοχτώ ετών. Στην κριτική επιτροπή ήταν και ο θρυλικός Άρτουρ Ρουμπινστάιν, που όταν τον άκουσε να ερμηνεύει αναφώνησε όλο ενθουσιασμό: "That boy plays better than any of us jurors - Αυτό το αγόρι παίζει καλύτερα απ'τον καθένα από εμάς τους κριτές!".
Azy Gouziou (Άζη Γουζίου)5 January 2021 at 05:32
Εξαιρετικά τιμάς, Ελπίδα μου την γέννηση του σπουδαίου διανοητή και συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο μαζί με την μεγάλων απαιτήσεων αγαπημένη του σονάτα του Σοπέν που είναι πάντα μέσα στους διαγωνισμούς πιάνου! Μεγαλειώδης σονάτα...τι να λέμε τώρα!
Και φυσικά ο Πολίνι με την υπέροχη αφή του μας φέρνει στ' αυτιά αυτήν την σύνθεση που τα έχει όλα! Γεννημένος κι ο Πολίνι σήμερα, αλλά κι ο Μικελάντζελι, ο Μπρέντελ αλλά και η Κονστάνς Μότσαρτ (1762) σύζυγος του Βόλφγκανγκ! Σημαδιακή ημερομηνία, αγαπημένη μου φίλη! Καλό απομεσήμερο! ❤
ReplyDelete
Replies
ELPIDA NOUSA5 January 2021 at 05:52
Σημαδιακη ημερομηνια, γεννησε μεγαλους των τεχνων και των γραμματων, όλοι αξιομνημονευτοι για το εργο τους, αγαπημενη μου Αζη!!
Χαιρομαι που σου αρεσε η αναφορά μου με αφορμη τον Εκο κι ευχαριστω για την ανταπόκριση και το θαυμασιο σχόλιο σου,καλη μου φιλη!!
Καλο απομεσημερο! ❤Delete
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου