Translate

fb

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Ρόμπερτ και Κλάρα Σούμαν: Μια "μουσική μυρτιά" για το γάμο τους....

 

(φωτο από: okonsar)

Κατά τη διάρκεια της μαθητείας του με τον  Φρίντριχ Βικ, ο Ρόμπερτ Σούμαν διέμενε στο σπίτι του, όπου γνώρισε την κατά οκτώ χρόνια μικρότερή κόρη του, Κλάρα

Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος...

Εκκλησία στο Schönefeld

Όταν όμως το έμαθε ο πατέρας, απαγόρευσε αυτή τη σχέση. Δεν ήθελε η ταλαντούχα κόρη του να παντρευτεί  κάποιον άσημο που οι φήμες έλεγαν πως κάπνιζε μανιωδώς, σύχναζε σε ταβέρνες κι έπινε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ...

Το ζευγάρι συνέχισε να βλέπεται κρυφά.
Ακολούθησε δικαστική διαμάχη τριών χρόνων, ώσπου τελικά παντρεύτηκε το 1840,  παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της Κλάρας και μετά από την απόφαση του δικαστή.


Ο γάμος τελέστηκε στην  Εκκλησία στο Schönefeld, στα βόρεια της Λειψίας μια μέρα σαν τη σημερινή, στις 12 Σεπτέμβρη, παραμονή των γενεθλίων της κοπέλας, που την επομένη συμπλήρωνε τα 21 της χρόνια...



Το ανάγλυφο του ζεύγους στην Εκκλησία στο Schönefeld
Σήμερα, σε ανάμνηση του γεγονότος έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του ναού ένα ανάγλυφο με τα πρόσωπα του ζευγαριού.

Αξίζει να σημειωθεί πως  η εκκλησία Schönfeld είχε καταστραφεί από πυρκαγιά κατά τη Μάχη των Εθνών το 1813 και ξαναχτίστηκε με δωρεές ευκατάστατων οικογενειών της Λειψίας.
Το 1870, με αφορμή την 50ή επέτειο από την ανοικοδόμηση της εκκλησίας και συγκινημένη που ο γάμος της με τον Ρόμπερτ τελέστηκε σε αυτόν τον ιστορικό ναό, η Κλάρα  χάρισε ένα περίτεχνο τραπέζι τέλεσης του μυστηρίου της Βάπτισης από ξύλο ελιάς  και με ασημένια λεκάνη κατασκευασμένο στα Ιεροσόλυμα.



Ως δώρο για το γάμο τους, ο Ρόμπερτ είχε γράψει και αφιερώσει στην Κλάρα τη σύνθεσή του:  "Widmung=Αφιέρωση" .

Ανήκει στον κύκλο  τραγουδιών του: "Myrtles-Μυρτιές", όνομα που δόθηκε καθώς τα συγκεκριμένα άνθη συνδέονται με την γαμήλια τελετή. Ο Σούμαν στην "Widmung" μελοποιεί κείμενο του σπουδαίου, Φρίντριχ Ρίκερτ

Στο τραγούδι αυτό ο Σούμαν εκφράζει τα βαθιά  συναισθήματα του,  το πάθος και την αφοσίωση στην αγαπημένη του, τις ελπίδες και τα όνειρα του για την κοινή τους ζωή.

Τα μουσικά του μοτίβα, οι εκφραστικοί όροι και η δυναμική που απαιτεί η παρτιτούρα δηλώνουν την εκστατική χαρά του Ρόμπερτ και την προθυμία του να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του με την λατρεμένη του Κλάρα μη υπολογίζοντας δυσκολίες και λογής αντιξοότητες που θα εμφανιστούν. Το νεαρό κορίτσι ντυμένο στα λευκά είναι το "θαύμα" της ζωής του...


Εσύ η ψυχή μου, εσύ η καρδιά μου,
εσύ η έκσταση κι η μελαγχολία μου
εσύ ο κόσμος μες στον οποίο αναπνέω,
ο παράδεισός μου, εσύ...
[...]
Είσαι η αγαλλίαση που μού χαρίστηκε απ' τα ουράνια!
Το ότι μ' αγαπάς μού δίνει αξία,
μ' ανυψώνεις με την αγάπη σου
φύλακα άγγελέ μου, θαύμα μου!

Την παρτιτούρα μαζί με άλλα ποιήματα, έδωσε ο Ρόμπερτ στην Κλάρα, αμέσως  μετά το μυστήριο στον περίβολο της μικρής εκκλησίας, τυλιγμένα και δεμένα με μια κόκκινη βελούδινη κορδέλα και την αφιέρωση: "Για την αγαπημένη μου νυφούλα".


Μοναδική η αγάπη του Ρόμπερτ και της Κλάρας! Δέσιμο πρωτόγνωρο, τρυφερή η επαφή τους!Ρομαντικότατη σχέση, ξεκίνησε από τη λατρεία και το πάθος τους για τη μουσική κι εξελίχτηκε σε λάμψη και φωταγωγία συναισθημάτων!


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τη χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία: "Το τραγούδι της αγάπης"  του 1947 με τους Κάθριν Χέπμπορν και Πολ Χένριντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.


Ακούμε τη σύνθεση για φωνή και πιάνο:


Η σύνθεση μεταγράφηκε και για σόλο πιάνο από τον Φραντς Λιστ.
Το ακούμε από την Μάρτα Άργκεριχ:




Azy Gouziou (Άζη Γουζίου)  12 Σεπτεμβρίου 2019 - 7:55 μ.μ.

Εξαιρετικά ευαίσθητη και τρυφερή η ανάρτηση αυτή, Ελπίδα μου. Λυρική και ρομαντική απ' τον Ρόμπερτ στην Κλάρα, δυο σπουδαίους καλλιτέχνες και τόσο αγαπημένους. Τι κρίμα να έχει αφαιρειθεί η ταινία Song of Love, που είναι όλη η ζωή τους, η αγάπη τους και τα βάσανά τους. Σ' ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες επιλογές!
Καλό βράδυ!❤
ΑπάντησηΔιαγραφή





ELPIDA NOUSA  12 Σεπτεμβρίου 2019 - 8: 22 μ.μ.

Μια μοναδική αγαπη, γεματη τρυφεροτητα και ρομαντισμο!
Η Κλάρα ως γυναικα, έκανε πίσω για να αναδειχθεί ο αντρας της, κατι που φοβοταν ο ανοιχτομυαλος Βικ... Την ταινια την εχω δει ολόκληρη, γεματη πάθος με μοναδικες ερμηνειες!
Εγω ευχαριστω για την προσοχή, Αζη μου και το υπέροχο σχόλιό σου!!Καλη σου νυχτα και ομορφη αυγη! ❤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου