Translate

fb

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

"Πάει ο παλιός ο χρόνος..."





"Πάει ο παλιός ο χρόνος..."

Yπάρχουν ουβερτούρες, σουίτες, μινιατούρες, τραγούδια και σερενάτες που γράφτηκαν με σκοπό και μόνο την ψυχαγωγία του κοινού….Είναι η λεγόμενη "ελαφρά μουσική", δημοφιλής στα μέσα του 20ού αιώνα λόγω της αύξησης της δημοτικότητας του ραδιοφώνου, καθώς και της λαχτάρας για ελπίδα και χαρά μετά το τέλος του Β'  Παγκοσμίου Πολέμου.

Βασικός εκπρόσωπος του είδους είναι ο βρετανός, Ernest Tomlinson, με πλήθος χαριτωμένων έργων που αγαπήθηκαν από τους ακροατές.

Ανάμεσα στις συνθέσεις του ξεχωρίζει είναι η "Fantasia on Auld Lang Syne", το οποίο βασίζεται όπως μαρτυρά ο τίτλος του στo γνωστό τραγούδι πάνω σε ποίηση του άγγλου Robert Burns: "Auld Lang Syne", που έχει καθιερωθεί να ερμηνεύεται την Πρωτοχρονιά.
Είναι δηλαδή, κάτι σαν κάλαντα, καθώς ο τίτλος σημαίνει: "Πολύ καιρό πριν" κατά το "Πάει ο παλιός ο χρόνος"…


Στη "Φαντασία" του ο Tomlinson παίρνει την παραδοσιακή μελωδία και την πλέκει με άφθαστη ευρηματικότητα με 150 σχεδόν μοτίβα από έργα κλασικής μουσικής, όπως:

τη "Λίμνη των Κύκνων" του Τσαϊκόφσκι, την "Ουβερτούρα" από τον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Ροσίνι, τo χορικό του Μπαχ: "Jesu, Joy of Man's Desiring" ,
το "Καν-Καν" του Όφενμπαχ, την "Ωδή στη χαρά" από την "Ενάτη" του Μπετόβεν, τη "Συμφωνία της Έκπληξης" του Χάυντν,
τo "Aμπντελάζαρ" του Πέρσελ, την "Πέστροφα" του Σούμπερτ, τις Παραλλαγές "Ah, vous dirai-je, Maman" του Μότσαρτ,
το "Marche Funebre" του Σοπέν, το "Adagio από το Σπάρτακο" του Χατσατουριάν,
το "Adeste Fideles", τη Σονάτα για πιάνο Ν.16 σε Ντο μείζονα του Μότσαρτ επίσης, κλπ...


Ακούστε τη Φαντασία και αναζητήστε τα έργα αυτά...
Κάτι σαν μουσικό κουίζ, που είμαι σίγουρη πως θα σας συναρπάσει, καθώς είναι ιδιαίτερο έργο, που αποδεικνύει τη μεγάλη φαντασία και μουσική επινοητικότητα του δημιουργού του!

Καλή Πρώτη του χρόνου, εκλεκτοί μου φίλοι!
Η Νέα Χρονιά να μάς χαρίσει εσωτερική γαλήνη, λιγότερο άγχος, να είναι χρονιά φωτεινή, ολόλαμπρη, ενισχυμένη συναισθηματικά! Γεμάτη χρωματιστά όνειρα και μουσικές ευφρόσυνες να μας γαληνεύουν!

Ernest Tomlinson: "Fantasia on Auld Lang Syne":



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου