Translate

fb

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Κινέζικη Πρωτοχρονιά: η Χρονιά της Τίγρης..

 


Επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, η Κινέζικη Πρωτοχρονιά δεν έχει σταθερή ημερομηνία. Για το 2022 γιορτάζεται σήμερα, 1η Φλεβάρη...

 Ο θρύλος αναφέρει ότι τα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του: ο Αρουραίος, το Βουβάλι, η Τίγρης, το Κουνέλι, ο Δράκος, το Φίδι, το Άλογο, ο Τράγος, ο Πίθηκος, ο Κόκορας, ο Σκύλος και ο Χοίρος.

"Hǔ - Χρονιά της Τίγρης"
Τότε ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από αυτά τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Φέτος είναι η "Χρονιά της Τίγρης".



Η Απω-ανατολίτικης καταγωγής, συνθέτρια κλασικής-σύγχρονης μουσικής Chia Yu αντλεί ιδέες και έμπνευση από διαφορετικά υλικά, ποίηση, μυθολογία, εικαστική τέχνη κλπ... Ιδιαίτερα, την γοητεύει ο συνδυασμός στοιχείων της Άπω Ανατολής με δυτικές τεχνοτροπίες, που αποτελεί χαρακτηριστικό της μουσικής της.

Το 2008 εμπνεύστηκε από τον κινέζικο ζωδιακό κύκλο  τη σύνθεσή της: "Twelve Signs" . Mε αφετηρία τα χαρακτηριστικά των 12 ζωδίων δομεί  κάθε μία από τις 12 κινήσεις ως προς το ρυθμό, την τονικότητα και τη μελωδική γραμμή. Η οργάνωση θυμίζει τη φιλοσοφία του Μπαχ, όμως με πολύ μοντέρνο τρόπο.

Τρίτο στη σειρά της σύνθεσης για σόλο βιόλα είναι το τιτλοφορούμενο: "Τίγρης", μια δημιουργία, όπου τα γεμάτα εκρήξεις μοτίβα και το χρώμα του τόνου απελευθερώνονται από τη μορφή και γίνονται ανεξάρτητες οντότητες. Σύνθεση, που προσωπικά μού θυμίζει Γκιέργκι  Λιγκέτι, καθώς πειραματίζεται με την τεχνική της μικροπολυφωνίας.
Δυο σύντομοι, αποφασιστικοί ήχοι ακούγονται στην έναρξη. Ο πρώτος από την πιτσικάτο νύξη των χορδών της βιόλας και αμέσως μετά μια έντονης σφοδρότητος, δοξαριά, υπονοώντας την ισχύ, τη δύναμη και ορμή του ζώου που η χρονιά εκπροσωπεί...

Chia Yu: "Twelve Signs - Tiger":


Οι άνθρωποι που είναι γεννημένοι στη χρονιά της τίγρης είναι δυναμικοί, ισχυρογνώμονες και θαρραλέοι. Είναι επίσης ευαίσθητοι και αφοσιωμένοι στις βαθιές τους σκέψεις. Κάποιες δε φορές οι "Τίγρεις" έρχονται σε σύγκρουση με τους ανθρώπους γύρω τους και κυρίως με κείνους που εκπροσωπούν την εξουσία. Τέλος, είναι προσωπικότητες, που εύκολα κερδίζουν τον σεβασμό των άλλων..

Μάλλον δεν είναι τυχαίο που στη "Χρονιά της Τίγρης" είχε γεννηθεί και ο μέγας Λ.Β. Μπετόβεν...
Από τα χαρακτηριστικά που δίνουν οι αρμόδιοι αστρολόγοι για τους γεννημένους κάτω από το ζωδιακό των τίγρεων, θεωρώ πως όλα βρίσκουν έκφραση στην προσωπικότητα του τιτάνα. Κυρίαρχος, δυναμικός, κόντρα στην εξουσία, επιθετικός ενίοτε, όμως και αποφασιστικός, ένας μουσικός "ηγέτης"... Χαρακτηριστικά, που μουσικά εύκολα τα διακρίνουμε στο περίφημο "Αυτοκρατορικό" του Κονσέρτο.

Το "Emperor Concert" είναι το τελευταίο κονσέρτο του Μπετόβεν και ήταν αφιερωμένο στον Αρχιδούκα Ροδόλφο της Αυστρίας, προστάτη και μαθητή του μουσικού. Το προσωνύμιο "Αυτοκρατορικό"  δεν δόθηκε από τον δημιουργό, αλλά ήταν επινόηση του πιανίστα και συνθέτη Johann Baptist Cramer, υπεύθυνου για την αγγλική έκδοση του έργου. Το εντυπωσιακό Πέμπτο Κονσέρτο για πιάνο ξεχωρίζει για το κυρίαρχο, "ηρωικό" ύφος του αλλά και όλα τα χαρακτηριστικά της μέσης περιόδου του Μπετόβεν με έργα "σπλαχνικής" δύναμης που ενσαρκώνουν έναν αγώνα ενάντια στις αντιξοότητες ο οποίος πάντα καταλήγει σε θρίαμβο...

Beethoven: "Piano Concerto 'Emperor" / Zimerman - Bernstein:


Τέλος, το "Μάτι της Τίγρης-Eye of the Tiger" είναι το πασίγνωστο τραγούδι των Survivor από το oμώνυμο άλμπουμ τους που γράφτηκε και συμπεριλήφθηκε στην ταινία "Ρόκυ III".

"It's the eye of the tiger
It's the thrill of the fight
Rising up to the challenge of our rival
And the last known survivor stalks his prey in the night
And he's watching us all
with the eye οf the tiger...

Είναι το μάτι της τίγρης
Είναι η συγκίνηση της μάχης
Δυναμώνει με την πρόκληση των αντιπάλων μας
Και ο τελευταίος γνωστός επιζών παραμονεύει το θήραμά του τη νύχτα
Και μας παρακολουθεί όλους
με το μάτι της Τίγρης..."

Το ακούμε σε διασκευή για ορχήστρα από τη Συμφωνική του Λονδίνου: 







2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό το άρθρο σου σήμερα, Ελπίδα μου αφιερωμένο στο Σεληνιακό Έτος της Τίγρης των Κινέζων. Η Τίγρης συμβολίζει την δύναμη, την ζωντάνια, την ανεξαρτησία αλλά και τη υψηλή της θέση στην τροφική αλυσσίδα, διότι κανένα ζώο δεν τρέφεται με κρέας τίγρης. Ενδιαφέρουσα η σύνθεση για την Τίγρη της Κινέζας συνθέτριας Chia Yu που οι ήχοι της σου φέρνουν στο νου αυτό το μυώδες και εντυπωσιακό αιλουροειδές. Η ερμηνεία Τσίμερμαν - Μπερνστάιν μοναδική για το αναμφισβήτητα σπουδαιότατο κοντσέρτο για πιάνο του "Τίγρη" Μπετόβεν. Αλλά και η σύνθεση "Το Μάτι της Τίγρης" (που ο τίτλος συμπίπτει με τον ομώνυμο ημιπολύτιμο λίθο που μου αρέσει πολύ) γνωστή, θαυμαστή και πολύ ωραία διασκευασμένη δημιουργεί ένα εμψυχωτικό φινάλε στο άρθρο σου. Εύγε αγαπημένη μου Ελπίδα για αυτή την ωραιότατη έμπνευσή σου! Καλό βραδάκι! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ πολύ, αγαπημένη μου Αζη για το θαυμάσιο σχόλιό σου που διατρέχει το σύνολο του άρθρου μου. Υπεροχες οι συμπληρωματικες σου πληροφορίες για την τίγρη συνδυαστικά με την κινεζικη αστρολογία, αλλά κυρίως όσα αναφερεις για καθε ένα για τα μουσικά έργα που προτείνω. Ευχαριστώντας σε και για το έπαινο, εύχομαι να έχουμε ένα καλό μηνα, ευοίωνο , αρμονικό, με ασφάλεια και υγεία, αγαπημένη μου φίλη! ❤

      Διαγραφή