Translate

fb

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

F.LISZT: Ένα "Χριστουγεννιάτικο δέντρο" για την εγγονή του...

"Διακοσμώντας το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο", Albert Chevallier Tayle



Στέκει στο σαλόνι μας φουντωτό, καμαρωτό, με στολίδια κάθε λογής, γιρλάντες, κορδέλες και φωτάκια πλουμισμένο...
Στο πνεύμα των καιρών, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, είναι ο πρωταγωνιστής των ημερών!
Ξενόφερτο σαν έθιμο, λένε πως στη Γερμανία, τα χρόνια του μεσαίωνα ονομαζόταν "δέντρο του Παραδείσου" , που είχε πάνω του μαγικούς καρπούς.
Το πρώτο δέντρο εμφανίστηκε στην Εσθονία το 15ο αιώνα μπροστά στο Δημαρχείο στην κεντρική πλατεία του Ταλλίν. Γύρω του, οι οικογένειες πιασμένες χέρι -χέρι χόρευαν και τραγουδούσαν!


Ένας από τους αγαπημένους μας συνθέτες, ο Φραντς Λιστ, αρεσκόταν τέτοιες μέρες να στολίζει το δέντρο με την Ντανιέλα, την πρώτη του εγγονή, κόρη της Κόζιμα και του φον Μπύλοβ.

Ήταν το 1881 που τής αφιέρωσε τη μελωδικότατη Σουίτα για πιάνο: "Weihnachtsbaum-Χριστουγεννιάτικο Δέντρο", όταν η Ντανιέλα πήγε να τον επισκεφτεί στη Ρώμη για τα Χριστούγεννα. 

Αποτελείται από 12 κομμάτια εμπνευσμένα από λαϊκές, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, τραγούδια και κάλαντα.
Όπως το "Psallite", έμπνευση από το γνωστό χορικό του Praetorius και η "Άγια Νύχτα"(a 4 mains)




Ή το "In dulci jubilo", έμπνευση από το γνωστό, λαϊκό τραγούδι : "Οι βοσκοί στη φάτνη" και το "Adeste Fideles" από το πολυαγαπημένο "Οι τρεις Βασιλιάδες" (a 4 mains)




Ο Δανός πιανίστας Gunnar Johansen, που μαθήτευσε με τον μαθητή του Λιστ, Frederic Lamond είναι ένας από τους πρώτους, που κατέγραψε όλα τα πιανιστικά έργα του Λιστ και η έρευνά του έφερε στο φως πολλά άγνωστα έργα του συνθέτη, ανάμεσά τους και τη σουίτα " Weihnachtsbaum", μια σύνθεση που προέκυψε από τις τρυφερότερες οικογενειακές στιγμές του Φραντς Λιστ... Κανείς μπορεί να τη συσχετίσει με τις "Παιδικές σκηνές" του Σούμαν ή την "Παιδική Γωνιά" του Ντεμπισί.

Ολοκληρωμένη η Σουίτα ερμηνευμένη από τον Gunnar Johansen:



Η Σουΐτα, που παρουσιάστηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα που η κόρη του Λιστ, Κόζιμα γιόρταζε τα γενέθλιά της, αποτελείται από τρία βιβλία των τεσσάρων συνθέσεων το καθένα. Ανάμεσα στις συνθέσεις με Χριστουγεννιάτικη έμπνευση, ο Λιστ πρόσθεσε και κάποιες αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, που σκιαγραφούν τη σχέση του με την πριγκίπισσα Καρολίν ζου Ζάιν-Βιτγκενστάιν..

Mια σπουδαία ηχογράφηση είναι εκείνη του Αλφρεντ Μπρέντελ, μία από τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, το μυστικό του οποίου για τις μαγικές ερμηνείες του οφείλεται στην πίστη του "πως το συναίσθημα είναι το άλφα και το ωμέγα του μουσικού", όπως υποστηρίζει.
Τον απολαμβάνουμε στο μέρος-έμπνευση από
 "Παλιά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια της Προβηγγίας" και το σκερτσόζο "Ανάβοντας τα κεριά στο δέντρο".

Liszt: "Weihnachtsbaum Suite, S.186 N.8
Altes provençalisches Weihnachtslied"
στο πιάνο: Alfred Brendel


Liszt: "Weihnachtsbaum Suite, S.186 N.5
Scherzoso: Man zuendet die Kerzen des Baumes
στο πιάνο: Alfred Brendel






2 σχόλια:

  1. Ελπιδα μου πολύ όμορφο μελωδικο και γιορτινό κειμενο!
    Καλά Χριστούγεννα με υγεία για όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, σ'ευχαριστω πολύ για τα καλά λόγια και τις γλυκές ευχές! Η Σουίτα αυτη του Λιστ είναι ένα μελωδικο και τρυφερο δωρο του παππου στην εγγονη και σε όλους μας!
      Καλες, ολόλαμπρες γιορτες με υγεια, ελπίδα, αγάπη και χαρα!

      Διαγραφή