Translate

fb

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Vardabet Komitas, ένας παθιασμένος εκπρόσωπος της Αρμένικης μουσικής

 "Ο Κομιτάς στο πιάνο", Sarkis Muradyan 
(Πηγή: artinvestment)




Ένας από τους μεγαλύτερους Αρμένιους συνθέτες γεννήθηκε σαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου 1869, ο Σογομόν Σογομονιάν ή περισσότερο γνωστός ως Κomitas.
To όνομα Komitas είναι όνομα καθολικού επισκόπου που δόθηκε στον Σογομόν, όταν αποφοίτησε από το Ιεροδιδασκαλείο. Αργότερα πήρε τον τίτλο του "λόγιου ιερέα" ή στα αρμένικα: "Vartabed".


O Σογομόν Σογομονιάν υπήρξε εκτός από ιερέας, και συνθέτης, χοράρχης, συλλέκτης, εθνομουσικολόγος, μουσικοπαιδαγωγός. Πολλοί τον θεωρούν ως τον ιδρυτή της σύγχρονης αρμενικής κλασικής μουσικής.

"Komitas", Panos Terlemezian
Αρχικά είχε σπουδάσει εκκλησιαστική και λαϊκή μουσική, τις οποίες θεωρούσε κοινής ρίζας. Οι σπουδές του τον φέρνουν στο Βερολίνο, όπου έρχεται σε επαφή με την πολυφωνία και το ύφος της Ευρωπαϊκής μουσικής. Σπούδασε Ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση, πιάνο και όργανο. Επίσης πήρε μαθήματα τραγουδιού καλλιεργώντας μια όμορφη φωνή βαρύτονου.
Ταυτόχρονα, ο Κομιτάς προετοιμαζόταν για μαέστρος, έτσι συμμετείχε σε πρόβες της Συμφωνικής ορχήστρας και πρόβες όπερας. Παρακολούθησε επίσης διαλέξεις για Φιλοσοφία, Ιστορία της Τέχνης, Ιστορία της Μουσικής και Γενική Ιστορία.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης του είχε την ευκαιρία να "επικοινωνήσει" με την ευρωπαϊκή μουσική, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και στη μουσικοκριτική. Πραγματοποίησε διαλέξεις με τον επιφανή καθηγητή της Βερολινέζικης Μουσικής Ακαδημίας Richard Schmidt να παρατηρεί πως "ο Κομιτάς ήταν ένας παθιασμένος εκπρόσωπος της Ανατολής, έτοιμος να χύσει αίμα για κάθε νότα της".


Η προσφορά του στη διατήρηση του Αρμένικου μουσικού πολιτισμού είναι ανεκτίμητη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής του δεν είναι πρωτότυπη, αλλά πολυφωνική επεξεργασία των μονοφωνικών παραδοσιακών Αρμένικων μελωδιών.
Ο Κομιτάς έγινε το σύμβολο της τραγικής ιστορίας της Αρμενίας. Το έργο του μεταφέρει την πνευματικότητα του αρμενικού λαού με εκπληκτική ακρίβεια.
Κατά την Γενοκτονία των Αρμενίων, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Ανατολία. Μια εμπειρία τραυματική, που του προξένησε ψυχική διαταραχή. Νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικές κλινικές και πέθανε σε ψυχιατρικό ίδρυμα το 1935.
Έχοντας ζήσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 κατατάσσεται μεταξύ των Αρμενίων μαρτύρων της γενοκτονίας.

"Κomitas", Yeghishe Tadevosyan

O πιο γνωστός Αρμένιος συνθέτης, Αράμ Χατσατουριάν, συνήθιζε να λέει πως ο συμπατριώτης του, Κομιτάς:

"Έθεσε τις βάσεις για την κλασική παράδοση της Αρμενίας.
Ως συλλέκτης και ενορχηστρωτής λαϊκών τραγουδιών, έκανε για την Αρμενία αυτό που έκανε ο Μπέλα Μπάρτοκ για την Ουγγαρία,
μετατρέποντας το απλό υλικό σε μαγευτικά εκλεπτυσμένη πολυφωνία".


Ο δε γάλλος ιμπρεσιονστής Κλωντ Ντεμπισί το 1906 μετά από συναυλία του Κομιτάς στο Παρίσι, φανερά εντυπωσιασμένος και συγκινημένος γονάτισε και φίλησε τα χέρια του Αρμένη μουσικού λέγοντας:

"Υποκλίνομαι στη μουσική σας μεγαλοφυΐα !
Σάς αξίζει η αναγνώριση ως μεγάλος συνθέτης"



"Ο Κομιτάς είναι το καμάρι του λαού μας, το έργο του είναι ο ανεξάντλητος εθνικός μας πλούτος ... Έθεσε τα θεμέλια τoυ μουσικού μας πολιτισμού...
Η ζωή του ασκητική, αφοσιωμένη στον αρμένικο λαό, του οποίου το μέλλον πίστευε λαμπρό! Με το έργο του  έφερε στο φως την βουβή διαμαρτυρία και οργή εκείνων,
που καταπιέστηκαν στο σκοτάδι των αιώνων "
,
θα πει ο μεγάλος Αρμένιος  ποιητής , πεζογράφος, μεταφραστής και  Ακαδημαϊκός,  Avetik Isahakyan.


Από τους "7 Χορούς για πιάνο" του Κοmitas θα ακούσουμε το "Shushiki".
Aναφέρεται σε παραδοσιακό, Αρμένικο ζευγαρωτό χορό. 

Εκτελεί η Khatia Buniatishvili:

 
Και σε μεταγραφή για κουαρτέτο εγχόρδων:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου