Translate

fb

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ντμίτρι Χβοροστόβσκι, ο "Έλβις της όπερας"...

 

O Χβοροστόφσκι στο ρόλο του Ευγένιου Ονέγκιν
(operanews)



Τον είχαν ονομάσει "Έλβις της όπερας"

Αγέρωχη κορμοστασιά, με μια πλούσια χαίτη από ασημόγκριζα μαλλιά, ψηλός, με λαμπρότητα εμφανισιακή και μεγαλοπρεπής ο Ντμίτρι Χβοροστόβσκι  γεννήθηκε τον Οκτώβριο του '62 στο Κράσνογιαρσκ της Σιβηρίας.

Ο δημοφιλής βαρύτονος, με την πλούσια σε όγκο και θέρμη φωνή, κληρονόμησε το ταλέντο από τον πατέρα του που ήταν λάτρης της μουσικής, έπαιζε πιάνο ερασιτεχνικά και στο σπίτι τους διεθεταν μια μεγάλη συλλογή δίσκων κλασικής και όχι μόνο, μουσικής.

Ο Χβοροστόβσκι ήρθε στο προσκήνιο το 1989, όταν έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Cardiff Singer of the World, κερδίζοντας στον τελικό γύρο τον Bryn Terfel, ερμηνεύοντας την άρια "Ombra mai fu" του Χαίντελ και αποσπάσματα από τον "Don Carlos" του Βέρντι. 

"Ήμουν βέβαιος πως θα κερδίσω μέχρι τη στιγμή που άκουσα τον Terfel σε Βάγκνερ...Είπα όμως να προσπαθήσω...και τελικά τα κατάφερα".

Ο ρόλος που σφράγισε με τη φωνή του, ήταν εκείνος του Ευγένιου Ονέγκιν του Τσαϊκόφσκι, ρόλος που όπως γράφτηκε στην New York Times: "Ο Χβοροστόβσκι γεννήθηκε για να παίξει". 


Θα τον απολαύσουμε στο ρόλο του Ονέγκιν από παράσταση στη ΜΕΤ το 2007 με συμπρωταγωνίστρια τη Ρενέ Φλέμινγκ υπό τη δ/νση του Valery Gergiev:


Επιβλητικός και αρχοντικός ο Ντμίτρι, υπήρξε αστέρας του λυρικού θεάτρου ...
Δυστυχώς η οπερατική οικογένεια τον έχασε πολύ νωρίς καθώς δεν μπόρεσε να κερδίσει τη χρόνια μάχη με την επάρατο....Έφυγε στα 56 χρόνια του, σαν σήμερα, 22 Νοεμβρίου 2017 και  περνάει στην αθανασία φορώντας κυριολεκτικά δάφνινο στεφάνι, καθώς το βελούδινο και αρρενωπό ηχόχρωμα της φωνής του συγκλόνιζε πάντα όταν εμφανιζόταν ...
Μια φωνή μεστή, αλλά και άρτιας τεχνικής με σωστές αναπνοές και άρθρωση που σε συνδυασμό με την υποκριτική του δεινότητα και τη συνολική σκηνική παρουσία του προκαλούσαν θύελλες ενθουσιασμού.
Η φωνή του Χβοροστόφσκι ήταν ανεξάντλητης δύναμης, αξιοσημείωτης συνοχής και ακρίβειας και η ευγένεια την οποία απέπνεε πλησίαζε εκείνη των Ολύμπιων θεών...

Στη μνήμη του σπουδαίου ρώσου βαρύτονου ο Κύπριος συνθέτης, Μιχάλης Ανδρονίκου συνέθεσε το έργο του με τίτλο: "We Say Farewell".
Πρόκειται για ένα λυρικό τραγούδι, βασισμένο σε ποίηση της Luann Hiebert, που πρωτοπαρουσιάστηκε στον Καναδά, όπου ζει και εργάζεται ο συνθέτης ως καθηγητής σε Μουσικό τμήμα Παν/μίου της χώρας.


We Say Farewell (In Memory Of Dmitri Hvorostovsky) 

Πύργε της απόλαυσης - Ντμίτρι
χωρίς εσένα η γη είναι έρημη
απελπισμένη, ηχηρές οι άριες σου
μεστή η φωνή σου συγκλονίζει τ' αυτιά μας

Σ'αποχαιρετούμε πολύ νωρίς
-Ντιμίτρι ακόμα, η βελούδινη φωνή σου εκπλήσσει
λατρεμένος καλλιτέχνης στους αιώνες
τα αργυρά τραγούδια σου θ'ακούγονται πάντα

Όμορφο πνεύμα, παινεμένε μαέστρο
-Onegin, Valentino ή Belcore-
Οι ευγενείς φράσεις σου αγγίζουν
τις θλιμμένες ψυχές μυριάδων

Σ' αποχαιρετούμε πολύ νωρίς
-Ντιμίτρι ακόμα, οι μεταξωτές σου νότες ξαφνιάζουν
λατρεμένος καλλιτέχνης στους αιώνες
τα αργυρά τραγούδια σου θ'ακούγονται πάντα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου