Τα λόγια ανήκουν στον Μπετόβεν και τα είπε για τη μία και μοναδική του όπερα: ΦΙΝΤΕΛΙΟ.
Έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα 20 Νοέμβρη του 1805, υπό τον τίτλο "Λεονόρα", αρχικά σε τρεις πράξεις με το κοινό να την υποδέχεται χλιαρά...Λίγους μήνες αργότερα ξαμαπαρουσιάζεται ελαφρώς αναθεωρημένη αλλά και πάλι δεν ευτύχησε.
Ο Μπετόβεν για μια δεκαετία σχεδόν την καταχώνιασε στα συρτάρια του, όμως από καιρό εις καιρόν επανερχόταν και την σκάλιζε μουσικά…Ώσπου το 1814 η μορφή που της είχε δώσει ήταν παντελώς διαφορετική από την αρχική, έτσι της αλλάζει και τον τίτλο σε Φιντέλιο.
Ο ίδιος ήταν τόσο ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα που φαίνεται να είπε στο φιλικό του περίγυρο πως αυτή η όπερα "θα του χαρίσει το φωτοστέφανο του μάρτυρα".
Το έργο αναδεικνύει τις αρχές και τα οράματα του Διαφωτισμού και διακρίνεται για τον φιλελεύθερο, πολιτικό χαρακτήρα του. Τα δημοκρατικά φρονήματα του Μπετόβεν είναι γνωστά , όπως επίσης πόση γοητεία ασκούσαν στο συνθέτη η Γαλλική Επανάσταση και τα ιδανικά της!
Παρομοίως και ο λιμπρετίστας Μπουϊγί , που είχε λάβει ενεργά μέρος στη Γαλλική Επανάσταση… Πίστεις όπως, η αγάπη για την ελευθερία είναι πάνω απ’όλα,….ή η ισονομία μεταξύ πολιτών…ή πως δεν πρέπει να αποκρύπτεται η αλήθεια, ούτε και στο θρόνο…χρησιμοποιούνται ως φράσεις σε εντονότατη μορφή στο "Φιντέλιο" ….
Μια όπερα που ο Μπετόβεν βρίσκει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκφράσει το αντιτυρρανικό μένος του και να στραφεί κατά οποιουδήποτε δεσποτισμού.
Προτείνω να ακούσουμε το περίφημο "Χορωδιακό των φυλακισμένων".
Χορωδιακό που απαιτεί από τους ερμηνευτές τεράστιες εκφραστικές δυνατότητες.
Παρατηρείστε την κίνηση και το βλέμμα των προσώπων στο βίντεο, που αποδεικνύει του λόγου το αληθές...
Eίναι στο τέλος της πρώτης πράξης όπου οι φυλακισμένοι εγκωμιάζουν την ελευθερία…Ξαφνικά παρατηρούν το δεσμοφύλακα και συνωμοτικά ο ένας στον άλλο υποδεικνύει μην κάνουν θόρυβο και μη μιλούν δυνατά γιατί ακόμα και οι τοίχοι έχουν αυτιά….
Για την ιστορία να πούμε πως αυτό το χορωδιακό τραγουδήθηκε επί Όθωνα σε μία από τις μουσικές βραδιές, που οργάνωνε η Αμαλία . Όταν λοιπόν οι αντιοθωνικοί άκουσαν τη φράση "και οι τοίχοι έχουν αυτιά", βρήκαν την ευκαιρία να διαδώσουν την φράση σαν σύνθημα, λέγοντας συγχρόνως να φυλάγονται από τους κατασκόπους του βασιλιά...
Ένα πολύ όμορφο στιγμιότυπο της όπερας είναι στην τελική σκηνή, όπου εγκωμιάζεται η πιστή και αφοσιωμένη σύζυγος, η τολμηρή Λεονόρα που αψηφά τον κίνδυνο και ρισκάρει ακόμα και τη ζωή της προκειμένου να σώσει τον άνδρα που αγαπά…
Σε αυτή τη σκηνή η Λεονόρα απελευθερώνει με τα ίδια της τα χέρια τον Φλορεστάν απ' τις αλυσίδες του, ενώ οι συγκεντρωμένοι εξυμνούν τις αρετές της ως πιστής και τολμηρής γυναίκας.
Όλα τα στοιχεία, μουσικά και ερμηνευτικά συμβάλλουν στη δημιουργία της δραματικής έντασης και της συγκίνησης, που χαρακτηρίζουν το έργο.
Παρατηρείστε στο 3:00 όπου η Λεονόρα λύνει τις αλυσίδες και τις πετά μακριά, πώς ξεσπά το πλήθος σε μουσικές επευφημίες!
Unknown20 November 2018 at 12:12
Εξαιρετικό άρθρο για την μία και μοναδική όπερα του τιτάνα της μουσικής! Σύντομη αλλά περιεκτική η παρουσίαση του έργου. Και τα μουσικά αποσπάσματα είναι αντιπροσωπευτικά του μνημειώδους έργου. Ευχαριστούμε από καρδιάςReplyDelete
ELPIDA NOUSA21 November 2018 at 05:06
Είναι όντως μια από τις εμβληματικότερες όπερες, Μαρία!
"Μία, αλλά Λέαινα", όπως λεγεται χαρακτηριστικά...
Ευχαριστώ πολύ γα τον έπαινο!!ReplyDelete
Azy Gouziou (Άζη Γουζίου)21 November 2020 at 03:48
Μόνο αυτήν την μεγαλειώδη σύνθεση αρκεί να ακούσει κανείς για να αισθανθεί το μέγεθος του μεγάλου αυτού συνθέτη, του ανεπανάληπτου Μπετόβεν! Ελπίδα μου, υπέροχη η ανάρτησή σου! Το χορωδιακό των φυλακισμένων, σημαίνει την καταπίεση όλων των αδικημένων παντού και πάντα, σ' όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης σ' όλους τους αιώνες απ' αρχής της ανθρωπότητας. Μια πανανθρώπινη κραυγή για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη.
Για την ιστορία, όταν παίχτηκε στην Δρέσδη λίγο πριν την πτώση του τείχους, σε εορτασμό των 40 ετών της Α. Γερμανίας, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα για αρκετή ώρα. Μετά από λίγες εβδομάδες έπεσε το τείχος!
Συγκλονιστική η τελική σκηνή με την απελευθέρωση του Φλορεστάν και την συγκίνηση της αγάπης του ζευγαριού.
Ευχαριστούμε πολύ, γλυκιά μου φίλη για την υπενθύμιση της πρεμιέρας ενός εμβληματικού έργου, ΑΘΑΝΑΤΟΥ στους αιώνες. Καλό μεσημέρι και καλό Σαββατοκύριακο! ❤ReplyDelete
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου