Translate

fb

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ντεμπισί: "Νανούρισμα του Jimbo"





Καλησπέρα και χαρούμενη εβδομάδα, φίλοι μου!
Πολλές οι γιορτές αυτό το διάστημα, με τη μια να έπεται της άλλης…
Χτες οι Κατερινούλες, σήμερα την τιμητική τους έχουν οι Στελλίτσες και οι Στυλιανοί που τους ευχόμαστε Χρόνια Πολλά!


Ο λαός μας θέλει τον Άγιο Στυλιανό προστάτη και φύλακα των παιδιών, καθώς είναι εκείνος που "στυλώνει", δηλαδή ενισχύει την υγεία τους.

Ο Άγιος-προστάτης των νηπίων δίνει και την έμπνευση για την σημερινή, μουσική μου πρόταση.

O Debussy με την 3χρονη Chou Chou
(πηγή: franceculture)

Πρόκειται για το "Νανούρισμα του Jimbo", ένα πιανιστικό έργο του Κλωντ Ντεμπισί, γραμμένο το 1902 για τη μικρή κορούλα του Κλωντ-
Έμμα, που φώναζε  χαϊδευτικά Chou Chou, που τότε ήταν ένα 3χρονο νήπιο…

Είναι το δεύτερο από έξι μικρά κομμάτια που αποτελούν τη Σουίτα του "Παιδική Γωνιά", ένα ήρεμο νανούρισμα με χαρακτηριστική την εισαγωγή του, που γίνεται στην πολύ χαμηλή περιοχή του πιάνου.
Μάλλον με αυτό ο συνθέτης παραπέμπει στα βαριά βήματα του Ντάμπο ή Τζάμπο, του διάσημου και ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων ελέφαντα (εκτιμάται ότι έφτανε τα 4 μέτρα ύψος), από το Γαλλικό Σουδάν που στα χρόνια γέννησης του Ντεμπισί ζούσε στο Jardin des Plantes, το ζωολογικό κήπο του Παρισιού και στα χρόνια της κόρης του είχε μεταμορφωθεί σε λούτρινο ζωάκι, αγαπημένο της μικρής και απαραίτητη συντροφιά της προκειμένου να πάει στο κρεβάτι της κάθε βράδυ.

Το πιανιστικό κομμάτι είναι γραμμένο σε πεντατονική κλίμακα και φέρει τη σήμανση "ήπια και λίγο αδέξια" σε μίμηση του βηματισμού του δυσκίνητου ελέφαντα, ενώ η μελωδία του είναι έμπνευση από παλιό γαλλικό νανούρισμα.


Debussy: Childrens corner, II: "Jimbo's Lullaby"/ Boris Berman



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου