Translate

fb

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Edward MacDowell: Ξεχασμένα παραμύθια μετά μουσικής...


"Η Πεντάμορφη και το τέρας στον κήπο με τα τριαντάφυλλα",
από εικονογράφηση του παραμυθιού, Warwick Goble, 1913.




"...Το άλλο πρωί, η Πεντάμορφη έτρεξε πάλι στον κήπο με τα τριαντάφυλλα που είχε αφήσει το Τέρας...Ήταν ακόμα εκεί και δεν κουνιόταν.
-Θεέ μου, είναι αλήθεια νεκρός; Εγώ φταίω που σε άφησα μόνο αγαπημένε!, είπε..
Το Τέρας κουνήθηκε, ένδειξη πως ακόμα ήταν ζωντανό. Του έφερε λίγο νερό και κείνο άρχισε να συνέρχεται.
-Αγαπημένε, πόσο τρόμαξα! Δεν είχα καταλάβει μέχρι τώρα πόσο πολύ σε αγαπούσα!Φοβήθηκα πως δεν μπορούσα πλέον να σε σώσω!
-Αλήθεια, θα μπορούσε ν' αγαπήσεις ένα τόσο άσχημο πλάσμα σαν εμένα; τη ρώτησε το Τέρας.
-Μα, ναι, Είσαι τόσο καλόκαρδος, ευαίσθητος κι ευγενικός! Δεν θέλω τίποτε άλλο στη ζωή μου!
-Πεντάμορφη θα με παντρευτείς;
-Ναι, μου δίνεις μεγάλη χαρά! Σ' αγαπάω!
Όταν η πεντάμορφη είπε αυτά τα λόγια, το Τέρας αίφνης τυλίχτηκε σ'ένα εκτυφλωτικό φως. Αιωρήθηκε και μεταμορφώθηκε σ' έναν γοητευτικό πρίγκιπα!
-Ω, Θεέ μου! Είσαι ο πρίγκιπας των ονείρων μου!
-Αγαπημένη μου, ευχαριστώ που μ' ελευθέρωσες από τη βαριά κατάρα της κακιάς μάγισσας!..."
(Η Πεντάμορφη και το τέρας, Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve )



Με κλασικό παραμυθάκι που μάς διδάσκει την αναζήτηση της ευτυχίας μέσα από την αποδοχή του διαφορετικού, σας καλημερίζω, φίλοι μου και μια σύντομη μουσική απεικόνιση της τελευταίας σκηνής της μεταμόρφωσης στον Κήπο με τα τριαντάφυλλα...

Αποτελεί μέρος της πιανιστικής συλλογής του Edward MacDowell: "Forgotten Fairy Tales"...

Σήμερα ξετυλίξαμε την δεμένη στην ανέμη κόκκινη κλωστή, για χάρη του τιμώμενου, MacDowell, (γεννήθηκε 18 Δεκεμβρίου 1860) ενός από τους πιο διάσημους αμερικανούς συνθέτες του 19ου αι., τα έργα του οποίου ενθουσίασαν εγχώριους και Ευρωπαίους συναδέλφους του και κριτικούς, ανάμεσά τους ο Franz Liszt και ο Joachim Raff.

Ενας έξοχος εκπρόσωπος της ρομαντικής μουσικής, πήρε τα πρώτα μουσικά μαθήματα από την Teresa Careno. Στα δεκαπέντε του κέρδισε υποτροφία να μαθητεύσει με τον περιζήτητο τότε δάσκαλο Antoine Marmontel στο Παρίσι. Ήταν ένας από τους δεκατρείς από τους 230 αιτούντες. Στη συνέχεια διδάχτηκε σύνθεση με τον Ραφφ, στην τάξη του οποίου τον άκουσε ο Λιστ και η χήρα Κλάρα Σούμαν, που εντυπωσιάστηκαν με το ταλέντο του!
Όταν την επόμενη χρονιά ο MacDowell επισκέφτηκε τον Λιστ στη Βαϊμάρη προκειμένου να τού παρουσιάσει το "Κονσέρτο του για πιάνο σε λα ελ., op. 15", που ο νεαρός αφιέρωσε σε κείνον, ενθουσιασμένος ο Λιστ φρόντισε για την έκδοσή του...
Η εξέλιξή του αναμενόμενη και στην αντίπερα όχθη των ΗΠΑ, που επέστρεψε κι έζησε από το 1888...

Tο κονσέρτο φυσικά ως πρώιμο έργο δεν μπορεί να συγκριθεί με κατοπινά έργα του κορυφαίου αμερικανού συνθέτη, ιδίως το αριστούργημά του "To a Wild Rose".


1. H μινιατούρα του "Η Πεντάμορφη στον κήπο με τα τριαντάφυλλα" γράφτηκε την τελευταία περίοδο της ζωής του, όταν ο Mac Dowell παρουσίαζε συνθέσεις του με το ψευδώνυμο Edgar Thorn.

Mac Dowell: "Forgotten Fairy Tales, III:Beauty in the Rose-Garden":



2. Από το Κονσέρτο σε λα, προτείνω να ακούσουμε το έντονου λυρισμού δεύτερο μέρος "Andante tranquillo", που δίνει εμφανώς την ανάλαφρη, τρυφερή και ρομαντική γεύση του συνόλου των συνθέσεων του Ντάουελ.

Αφήστε τη φαντασία σας, με το ξετύλιγμα της μελωδίας να περιπλανηθεί στον κήπο με τα τριαντάφυλλα που μαζί τους άνθισε και η αληθινή αγάπη, που όλα τα υπομένει, ελπίζει, πιστεύει...Η αγάπη που γεμίζει τις καρδιές όλων εκείνων, που την παραδέχτηκαν και την εφάρμοσαν μέσα στους απέραντους αιώνες των αιώνων...

Edward MacDowell: "Piano Concerto No 1, Op 15-Andante tranquillo":



Τα παραμύθια ξετυλίγουν, φέρνουν στην επιφάνεια την παιδικότητα της ψυχής μας...Η Πεντάμορφη είναι ένα παραμύθι με πολλά μηνύματα και διδάγματα, το κεντρικό της αγάπης, που "μεταμορφώνει" μαεστρικά σε ήχους ο Ντάουελ, σε αυτή τη μινιατούρα!
Αλλά και το κονσέρτο -που αξιοσημείωτο είναι πως έγραψε σε μόλις 2 εβδομάδες- ξεχειλίζει λυρισμό και δημιουργεί εικόνες του παραμυθιού, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Εχει αυτή την ικανότητα ο σπουδαίος συνθέτης, ένας ρομαντικός εκπρόσωπος της προγραμματικής μουσικής, που σήμερα αφεθήκαμε στη μουσική, παραμυθική του γλώσσα...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου