Translate

fb

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Η ίδρυση της Ρώμης, η Πάλες και η καντάτα του κυνηγιού...

 

"Εορτασμός των Παλιλίων στην αρχαία Ρώμη, Joseph-Benoit Suvee



Η θεά Pales
Σύμφωνα με τον θρύλο ο Ρωμύλος ήταν ο δίδυμος αδερφός του Ρώμου, παιδιά της Ρέας- Συλβίας και του Άρη, που είχε διατάξει τη θανάτωσή τους ο βασιλιάς επειδή φοβήθηκε πως θα του έκλεβαν τον θρόνο...Όμως σώθηκαν από τη λύκαινα που τους τάιζε με το γάλα της.
Ο Ρωμύλος οικοδόμησε την πόλη της Ρώμης, οργάνωσε τους νόμους, το πολίτευμα και την θρησκεία της και βασίλευσε για πολλά χρόνια σαν ο πρώτος βασιλιάς της.


Η ίδρυση της πόλης που γιορτάζεται στις 21 Απριλίου, ταυτίζεται με το πανηγύρι της "Parilia", μια γιορτή αγροτικού χαρακτήρα προς τιμήν της ρωμαϊκής θεότητας, Pales, προστάτιδας των βοσκών και των προβάτων.

Η γιορτή λεγόταν και "Παλίλια" και οι πιστοί της Πάλες εκείνη την ανοιξιάτικη μέρα ράντιζαν με δαφνόκλαδα και νερό τις στάνες και τα βοσκοτόπια και το βράδυ άναβαν φωτιές από άχυρα και πηδούσαν ο καθένας τρεις φορές...

"H Ρωμαία θεά Πάλες ανάμεσα σε ζώα", Χαρακτικό του Simon De Passe



Μια πολυαγαπημένη άρια του Γ.Σ.Μπαχ για υψίφωνο που ακούγεται στην κοσμική καντάτα "Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd - Αυτό που μ' αρέσει είναι το ζωντανό κυνήγι", γνωστή ως "Καντάτα του Κυνηγιού", θα συνοδεύσει την αναφορά μας στην ίδρυση της Ρώμης και την θεά-προστάτιδα των βοσκών, Pales.

Είναι η πρώτη κοσμική καντάτα του κάντορα στα χρόνια της Βαϊμάρης.
Τιτλοφορείται "Schafe können sicher weiden-τα πρόβατα μπορεί να βόσκουν με ασφάλεια", και ερμηνεύεται από την θεότητα Πάλες κατά τη διάρκεια των "Παλιλίων".

Η καντάτα γράφτηκε για τα γενέθλια του Χριστιανού, δούκα της Σαξονίας-Βάισενφελς από τον Οίκο των Βέττιν, που είχε πάθος για το κυνήγι.

"Τα πρόβατα μπορούν να βόσκουν με ασφάλεια,
εκεί, όπου ο καλός βοσκός φροντίζει.
Όπου κυβερνούν "ηγέτες"
νιώθει κανείς γαλήνη και ηρεμία,
κι αυτό είναι που κάνει τις χώρες ευτυχισμένες".


Η άρια με λιτή εναρμόνιση εκτείνεται ευέλικτη και ενεργητική, με αβίαστη μελωδική ροή, όλο ευγένεια και γλυκύτητα, όπως αρμόζει σε μια θεά-προστάτιδα των όντων της φύσης:



Την απολαμβάνουμε και σε διασκευή για πιάνο από την Kathia Buniatishvili:



Η μελωδία της βιρτουόζικης άριας έγινε μπαλέτο, όπως και διασκευάστηκε επίσης από τον Αυστραλό Percy Grainger για ορχήστρα με τίτλο: "Blithe Bells" .
Ζωντανά ηχοχρώματα με ιδιαίτερα τα μέρη στην εισαγωγή με κουδουνάκια που μιμούνται τα κουδούνια των προβάτων...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου