Translate

fb

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Martin Luther King: είχε ένα όνειρο...



4 Απριλίου
1968 δολοφονήθηκε o Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Αμερικανός πάστορας και ακτιβιστής, ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βρισκόταν στο Μέμφις, στο ξενοδοχείο του, προετοιμάζοντας την ομιλία του. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη. Βγήκε στο μπαλκόνι του να πάρει καθαρό αέρα κι αστειευόταν με τους συνεργάτες του, χαμογελώντας...
Εκεί, με το χαμόγελο στα χείλη, βρήκε η δολοφονική σφαίρα τον 39χρονο πάστορα και ακτιβιστή. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ο άνθρωπος που ενσάρκωσε την αγάπη και την αδελφοσύνη, βρέθηκε ξαπλωμένος μέσα σε λουτρό αίματος.



Ο "Άβολος ήρωας" είναι ποίημα που γράφτηκε από τον Καρλ Ουέντελ Χάιμς, λίγους μόλις μήνες μετά τη δολοφονία του Κινγκ και περιγράφει το μύθο του Κινγκ, αλλά και κάθε ήρωα, που είχε παρόμοια "τύχη".


"Ο άβολος ήρωας":

Τώρα που είναι για τα καλά νεκρός 
Ας τον υμνήσουμε 
ας χτίσουμε μνημεία στη δόξα του 
ας ψάλουμε το ωσαννά στο όνομά του. 
Οι νεκροί γίνονται οι πιο βολικοί ήρωες: 
Ανήμποροι να σηκωθούν
και ν' αρνηθούν τις εικόνες 
που πλάθουμε από τις ζωές τους 
Έτσι κι αλλιώς, είναι πιο εύκολο να χτίσεις μνημεία 
από το να φτιάξεις έναν καλύτερο κόσμο. 
Κι εμείς, με τη συνείδηση ήσυχη 
θα μάθουμε στα παιδιά μας 
ότι ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος ... 
κι ας ξέρουμε πως παραμένει 
η υπόθεση για την οποία έζησε 
και πως το όνειρο για το οποίο πέθανε 
παραμένει όνειρο, 
το όνειρο ενός νεκρού ανθρώπου"

(από: naturefriends)



Στη μνήμη του, ο Λουτσιάνο Μπέριο συνέθεσε το ίδιο έτος τη σύνθεση: "Ο King", το κείμενο της οποίας αποτελεί απλή εκφορά του ονόματος του πάστορα: "O Martin Luther King".

Η φωνή της μέτζο σοπράνο αντιμετωπίζεται ως μέρος του συνόλου με τα 5 όργανα, φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, τσέλο και πιάνο κι ακούγεται τονικά πάνω από αυτά σε μορφή θρήνου. Χαρακτηριστικά τα σφορτσάντι του πιάνου, κραυγές διαμαρτυρίας.
Η θρηνητική ηχώ συνεπικουρείται από τη δυναμική και κορυφώνεται με τη σταδιακή αύξηση-μείωση της έντασης.

Λίγο αργότερα η σύνθεση ενσωματώθηκε από τον ιταλό συνθέτη στο έργο του "Sinfonia" ως δεύτερο μέρος του.

To όνειρο μιας μεγάλης, εμπνευσμένης προσωπικότητας φαντάζει για πολλούς απειλή, οπότε καταφεύγουν στην ευκολότερη λύση, την εξαφάνισή του... Προφητικός ο ποιητής, δυστυχώς..
Κι ο Λουτσιάνο Μπέριο δημιουργεί ένα πολύ δυνατό έργο, έντονης συναισθηματικής φόρτισης, που προκαλεί ρίγη συγκίνησης, παρότι το κείμενο είναι απλές συλλαβές ...


Luciano Berio: "O King"


Luciano Berio: "Sinfonia, mov. II" / Pierre Boulez:



2 σχόλια:

  1. Ήχοι και κραυγές σαν μοιρολόι, Ελπίδα μου το έργο αυτό του Μπέριο φέρνει ανατριχίλα και μύριες σκέψεις θλίψης για τον οραματιστή Κινγκ που τόσο άδοξα και άκαιρα κόπηκε η ζωή του. Το ποίημα του Χάιμς, ομολογώ δεν γνώριζα, με συγκλόνισε! Κάθε στίχος μια μαχαιριά, με την απαισιόδοξη - δυστυχώς - καταληκτική φράση ότι ...
    το όνειρο για το οποίο πέθανε
    παραμένει όνειρο,
    το όνειρο ενός νεκρού ανθρώπου.

    Δραματικό το άρθρο σου, σήμερα, γλυκιά μου φίλη και συγχαρητήρια για την τιμή που αποτίεις προς τον σπουδαίο αυτόν ανθρωπιστή την ημέρα του χαμού του. Καλό ξημερωμα! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Azy μου καλημερα και καλη εβδομαδα!Ειναι όντως συγκλινιστικο το ποιημα μεσα στην απαισιοδοξια και τη διαπιστωση του ποιητη, που απογοητευει καθενα που οραματιζεται εναν καλυτερο κοσμο. Οπως γραφεεις, μαχαρια στην καρδια για ενα όνειρο που τα φτερα του σταθηκαν αδυναμα να πεταξει..
      Ο Κινγκ, ενας αβολος ηρωας , που πάλεψε ανυποχώρητα το βάρβαρο ρατσισμό, διασυνδέοντας αυτό τον αγώνα του με την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη, στεκει παντα φαρος!
      Σ'ευχαριστω πολύ, καλη μου φιλη για την προσοχη, τον έπαινο και το εξοχο σχόλιό σου!! ❤
      Ομορφη , ελπιδοφορα εβδομάδα!

      Διαγραφή