Translate

fb

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ, η αγάπη του στα σανσόν..

Van Gogh: "Woman Walking Her Dog ('A La Villette')"
(wikiart)



Γεννήθηκε στο χωριό Ζούντερτ της Ολλανδίας στις 30 Μαρτίου 1853. Ήταν γιος του πάστορα Θεόδωρου βαν Γκογκ, το πρώτο από τα επτά παιδιά της οικογένειας.

Van Gogh selfportrait
Η μουσική και γενικά οι ήχοι έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στη ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκογκ...

Ο ζωγράφος συγκινείτο από τους ψαλμούς και τους θρησκευτικούς ύμνους ως τα απλά κελαηδίσματα πουλιών ή τον ήχο της βροχής, αλλά και τις όπερες του Βάγκνερ στις οποίες εντόπισε την απόλυτη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.
Ο Βίνσεντ θαύμαζε την ικανότητα της τέχνης της Μουσικής να εμπνέει συναίσθημα. Ήταν βαθιά πεπεισμένος πως "μιμούμενος" με τα πινέλα του τη μουσική,  θα μπορούσε μέσω της ζωγραφικής του να αρθρώσει βαθιές αλήθειες και να επιδράσει  συναισθηματικά στους φιλότεχνους θεατές.


H θεία, η μητέρα και οι αδερφές του Βαν Γκογκ έπαιζαν πιάνο. έτσι ο ήχος του πληκτροφόρου οργάνου ηχούσε οικεία στ' αυτιά του...
Όταν τη διετία 1885-87 επέστρεψε στο πατρικό του στο Νουένεν, όπου ζωγράφισε σκηνές αγροτικής ζωής, αποφάσισε να πάρει μαθήματα πιάνου από τον οργανίστα της πόλης, όχι τόσο για να αποκτήσει επιδεξιότητα στην εκτέλεση, όσο να ανακαλύψει τον τρόπο που αναδύονται και μεταμορφώνονται τα ηχοχρώματα και οι τόνοι.

Aristide Bruant, από αφίσα του Τουλούζ Λοτρέκ
Όταν ο Βίνσεντ ζούσε στο Παρίσι άκουγε σχεδόν καθημερινά πιάνο που συνόδευε τα φημισμένα της εποχής σανσόν, καθώς σύχναζε στο καμπαρέ του Aristide Bruant, ενός τραγουδιστή, μίμου και κωμικού, γνωστού ως "ο άντρας με το κόκκινο κασκόλ", όπως τον έχει απεικονίσει ο φίλος του Τουλούζ Λοτρέκ σε πολλές αφίσες.

Ο Μπριάν έγραφε και ερμήνευε τραγούδια που περιέγραφαν τη δύσκολη καθημερινότητα των φτωχών.

Συχνά, στο ατελιέ του ο Βαν Γκογκ ενώ δούλευε σιγομουρμούριζε μελωδίες από σουξέ της εποχής, ανάμεσα τους και το "A la Villette" του Μπριάν, το οποίο έγινε και η αιτία να φιλοτεχνήσει το έργο του: "Woman walking ger dog" με τον υπότιτλο " A la Villette", που βλέπουμε παραπάνω.


Στο έργο αυτό σκιαγραφεί μια ευτραφή λαϊκή γυναίκα να περπατά στους δρόμους της Μονμάρτης, έχοντας βγάλει βόλτα το σκυλάκι της.
Στο κάτω μέρος δεξιά του εικαστικού ο ζωγράφος τοποθετεί μια στροφή από το τραγούδι του Μπριάν, που δικαιολογεί την εικαστική έμπνευση:

"De son métier i' faisait rien,
Dans l' jour i' balladait son chien,
La nuit i' rinçait la cuvette,
A la Villette"

Aristide Bruant: "A la Villette":


Κείμενα για τον βαν Γκογκ υπάρχουν πολλά στο μπλογκ. Περιηγηθείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου