Marc Chagall: "La Saison d'Été" |
"...όποια κι αν είναι η εποχή, ο πόθος είναι πάντα θέρος .."
(A. Εμπειρίκος)
Καλημέρα και καλό μήνα! Ευχές για ένα ηλιολουσμένο καλοκαίρι, που θ' αντιλαλήσει τα θαύματα, που προσδοκά η ψυχή!
Το παραπάνω εικαστικό είναι του Μαρκ Σαγκάλ και τιτλοφορείται: "La Saison d'Été-Η εποχή του θέρους".
Η δημιουργία του Σαγκάλ είναι από τη σειρά λιθογραφιών για την εικονογράφηση του "Δάφνις και Χλόη" του Λέσβιου συγγραφέα, Λόγγου, ποιμενικού ειδυλλίου στο οποίο οι δύο ρομαντικοί ήρωες είναι παιδικοί φίλοι που υφίστανται τις δοκιμασίες της ενηλικίωσης και της αγάπης.
Η ανάθεση έγινε από τον Έλληνα εκδότη, Στρατή Ελευθεριάδη(Τεριάντ).
Ο Σαγκάλ απεικονίζει τον Δάφνι και τη Χλόη να χαίρονται δίπλα σε ένα ποτάμι τη μετάβαση από την άνοιξη στο καλοκαίρι.
Ο Δάφνις βρίσκεται μισοβυθισμένος στα γαλάζια νερά, ενώ η Χλόη περπατά σκυμένη στην όχθη. Πάνω δεξιά ο ζωγράφος τοποθετεί μια χρυσή σφαίρα που παραπέμπει στη λάμψη του καλοκαιρινού ήλιου. Στην πάνω αριστερή γωνία δυο φιγούρες μοιάζουν να αιωρούνται στον ουρανό αγκαλιασμένοι, παραπέμποντας τόσο στις ρομαντικές συναντήσεις των δυο νέων, όσο και στην έλξη που νοιώθει ο ένας για τον άλλο. Δυο πετούμενα στον ουρανό, καθώς και ένας αυλητής σκαρφαλωμένος ανορθόδοξα στο δέντρο συμπληρώνουν το έργο.
Ωστόσο χαρακτηριστική είναι κι η κίτρινη κολόνα ανάμεσα στον Δάφνι και τη Χλόη, που υποδηλώνει την αντανάκλαση του ηλιακού δίσκου στο νερό, αλλά θα μπορούσε επίσης να συμβολίζει τον διακαή πόθο των δύο πρωταγωνιστών, τη φλόγα του έρωτα, που κατακαίει τις νεανικές τους καρδιές...
Ο Σαγκαλ προκειμένου να μπει στην ατμόσφαιρα του σχεδίου ταξίδεψε το καλοκαιρι στην Ελλάδα. Ηρθε στον Πόρο, με το λαμπρό φως του νησιού να τον αιχμαλωτίζει.
Οι πρώτες λιθογραφίες κυκλοφορούν, με τον ζωγράφο να επιστρέφει στη χώρα μας στοιχειωμένος από το Μεσογειακό, ηλιοφώτεινο σύμπαν.
Η μουσική θεωρείται από τις πιο παθιασμένες του συνθέτη, με ασυνήθιστα πλούσιες αρμονίες χαρακτηριστικές του ιμπρεσιονιστικού κινήματος, που μέχρι σήμερα οι κριτικοί τη χαρακτηρίζουν ως το "ορχηστρικό του αριστούργημα".
Από τη χορογραφική συμφωνία, ο Ραβέλ δημιούργησε δύο ορχηστρικές σουίτες, με τη δημοφιλέστερη δεύτερη χωρισμένη στα μέρη:
(Lever du jour-Pantomime-Danse générale / Ανατολή - Παντομίμα - Γενικός χορός)
Πρώτη μέρα του καλοκαιριού σήμερα ανέτειλε, ας απολαύσουμε με νότες την Ανατολή του ήλιου από τη σουίτα του Μωρίς Ραβέλ...
Ravel: "Daphnis et Chloe, Lever du jour":
Πολύ ωραίο δέσιμο, Ελπίδα μου του πίνακα του Σαγκάλ με την σύνθεση του Ραβέλ για την σημερινή πρώτη μέρα του Ιουνίου. Ωραιότατη η περιγραφή του πίνακα καθώς και οι πληροφορίες που μας δίνεις για το τόσο σπουδαίο έργο του Ραβέλ "Δάφνις και Χλόη" με τις ορχηστρικές σουίτες που ξεπήδησαν από το ομώνυμο μπαλέτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα, αγαπημένη μου φίλη. Με υγεία, μουσική και καλή διάθεση. Καλησπέρα! 💗🌺🎼🌺💗
Aζη μου αγαπημενη, ευχαριστω πολύ για το ομορφο σχόλιο και τα καλά λόγια σου! Το εικαστικό του Σαγκάλ με τον χρυσοκίτρινο ήλιο να δεσπόζει, θυμάμαι είχε δωσει την αφορμη για η γραφη αυτού του άρθρου... Δεδομανου του θεματος τοης λιθογραφιας οδηγηθηκε στο ειδυλλιο του Λογγου και τη θαυμαστη παρτιτούρα του Ραβελ, την οποία απολαύασαμε. Χαιρομαι που σου άρσε η σύμπραξη, γλυκιά μου φιλη!Αντεύχομαι καλό μηνα, ηλιλολουστο, ανεμελο καλοκαιρι γεμάτο με όσα επιθυμούμε και φυσικά τη μουσική παρούσα! Σε φιλώ! 🌹🎵💗🎵🌹
Διαγραφή«Σκοπός μου ήταν να συνθέσω γράφοντας το μια μεγάλη μουσική τοιχογραφία, παραμένοντας πιστός όχι τόσο στις "αρχαϊκές" λεπτομέρειες όσο στο δικό μου όραμα για την Ελλάδα που είναι πολύ κοντά σ εκείνο που οραματίστηκαν και αποτύπωσαν οι Γάλλοι ζωγράφοι του τέλους του 18ου αιώνα».
ΑπάντησηΔιαγραφήΜωρίς Ραβέλ
https://youtu.be/ArM4NbDhXdU