"Ο Χριστός παραδίδει τα κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών στον Απόστολο Πέτρο", όπως περιγράφεται στο Κατά Ματθαίον 16:18, Pietro Perugino-Καπέλα Σιξτίνα |
Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Πέτρος μεταξύ των Αποστόλων, γι'αυτό κλήθηκε από τον Ιησού με ένα όνομα που τον συνδέει με την πέτρα, το βράχο πάνω στον οποίο ο Χριστός θα χτίσει την Εκκλησία Του, αναλαμβάνοντας σε αυτό ηγετικό ρόλο, όπως περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων.
"Εσύ είσαι ο Πέτρος, και πάνω σ’ αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την εκκλησία μου, και δε θα την κατανικήσουν οι δυνάμεις του Άδη.
Θα σου δώσω τα κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα της Bασιλείας των Oυρανών, και ό,τι κρατήσεις ασυγχώρητο στη γη θα είναι ασυγχώρητο και στους ουρανούς· και ό,τι συγχωρήσεις στη γη θα είναι συγχωρημένο και στους ουρανούς"
(Ματθ. 16,18-19)
- Από τα πλέον δημοφιλή και επιμελημένα έργα θρησκευτικής μουσικής του Παλεστρίνα είναι το "Tu es Petrus"(σε τρεις εκδοχές, για 5, 6 ή 7 φωνές) που ο συνθέτης έγραψε για να αποδοθεί ανήμερα στη Γιορτή του Αγίου Πέτρου στις 29 Ιουνίου στην Καπέλα Σιξτίνα, το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Πρόκειται για ιερά μοτέτα α καπέλα, βασισμένα στο παραπάνω κείμενο-αναφορά στον Απόστολο Πέτρο, από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, στο ύφος της πολυφωνίας της αναγεννησιακής εποχής.
Palestrina: "Tu es Petrus á 6"
Στο παραπάνω έργο του Pietro Perugino από τοιχογραφία στο Βατικανό, ο δημιουργός απεικονίζει τη σκηνή ακριβώς που περιγράφει ο Ματθαίος στο Ευαγγέλιό του, το "Χριστό να παραδίδει τα κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών στον Απόστολο Πέτρο".
Τα κλειδιά αντιπροσωπεύουν τη δύναμη της συγχώρεσης και της μοιρασιάς του Λόγου του Θεού, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο σε όλους τον Παράδεισο.
Σε πρώτο πλάνο και στο κέντρο απεικονίζεται ο Ιησούς που παραδίδει τα κλειδιά στο γονατιστό Πέτρο, ενώ περιβάλλονται από τους υπόλοιπους Αποστόλους. Πίσω ως φόντο ο ζωγράφος απεικονίζει τρία κτίσματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Στο κέντρο δεσπόζει ένα οκταγωνικό οικοδόμημα, ένας επιβλητικός ναός με κεραμοειδή τρούλο και περίτεχνες αψίδες.
- Το ίδιο κείμενο από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου αξιοποιούν και άλλοι συνθέτες, ανάμεσά τους ο Γκαμπριέλ Φωρέ, στο ομότιτλο μοτέτο του για 4φωνη μικτή χορωδία, ανδρική φωνή και όργανο, με τους χορωδούς να στήνουν έναν ιερό διάλογο με τον βαρύτονο σολίστα.
Η σύνθεση γράφτηκε το 1872, την εποχή που ο Φωρέ υπηρετούσε ως οργανίστας στην εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι.
Faure: ""Tu es Petrus":
Ο ζωγράφος ντύνει τον Ιησού με ένα χιτώνα σε εκθαμβωτικό πορφυρό χρώμα κι έχοντας το ένα χέρι ανασηκωμένο, κίνηση που υπογραμμίζει τη σημασία της πράξης Του να παραδώσει στο συγκεκριμένο Απόστολο τα κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών.
Ο Πέτρος απεικονίζεται σκυφτός με ταπεινότητα, με απόλυτη ευλάβεια και πίστη προς το Δάσκαλο, ενώ κάποιοι από τους υπόλοιπους μαθητές παρακολουθούν με δέος τη μεγαλειώδη σκηνή.
"Ο Χριστός παραδίδει τα κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών στον Απόστολο Πέτρο", όπως περιγράφεται στο Κατά Ματθαίον 16:18, Peter Paul Rubens |
- Ο Φραντς Λιστ, ενσωματώνει το κείμενο "Tu es Petrus" στο ορατόριό του "Christus".
Το μέρος καθηλώνει με την πνευματικότητά του κι αποπνέει συγκλονιστική γαλήνη, θεϊκή ηρεμία, όπως επίσης ωθεί σε βαθύ στοχασμό. Ο Λιστ επιλέγει λιτή και με εσωτερικότητα γραφή και μέσα δυναμικής και αρμονίας που δηλώνουν τη σπουδαιότητα της σκηνής μεταφέροντας το νόημά της πως το πνεύμα, η αλήθεια, η πίστη, η εμπιστοσύνη και η αληθινή αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον είναι ο βράχος, που μπορεί ν’ αντιστέκεται στην "κόλαση".
Liszt: "Christus-Tu es Petrus" :
Του 1520 είναι η παρακάτω ελαιογραφία του Vincenzo Catena της Βενετσιάνικης Σχολής. Τη σκηνή της παράδοσης των κλειδιών στον Απόστολο Πέτρο (σύμβολο της παραχώρησης εξουσίας στην Εκκλησία) παρακολουθούν τρεις νεαρές γυναίκες, στο πρόσωπο των οποίων διακρίνουμε έντονα την ευφορία της ψυχής για την πράξη του Ιησού.
Οι μελετητές ταυτίζουν τις γυναικείες φιγούρες με τις θεολογικές Αρετές:
τη Φιλανθρωπία, ντυμένη σε λευκό χιτώνα στεκόμενη δίπλα στο Χριστό, την Πίστη σε βιολετί στη μέση και την Ελπίδα, με χιτώνα πράσινου χρώματος να αγγίζει με τα δυο της χέρια την πλάτη του Αποστόλου Πέτρου, δείγμα παρότρυνσης στο θεάρεστο έργο του.
"Ο Χριστός παραδίδει τα κλειδιά της Βασιλείας των Ουρανών στον Απόστολο Πέτρο", Vincenzo Catena |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου