Translate

fb

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ο Σαρλώ που πάντα συγκινεί...


(από: pinterest)


"— Και τούτος εδώ με το μπαστουνάκι;
— Αυτός είναι ο Σαρλός. Αυτόν θα δούμε σήμερα.
— Είναι εδώ; Ήρθε στην Άρτα;
— Όχι, μωρέ…
— Τότε πώς θα τον δούμε;
— Περίμενε, ντε…
— Στη φωτογραφία θα ’ναι;
— Ναι. Αλλά θα κουνιέται, θα περπατάει, θα τρέχει.
[...]
Τότε ο Σαρλός πήγε κατά τα σκουπίδια. Τον έβλεπε να περπατάει έτσι παρτσακλά, με το καπελάκι του το στρογγυλό, το στενό του το σακάκι, το αστείο του το μουστάκι, τα φαρδιά του τα παντελόνια, τα χοντρά του τρύπια παπούτσια και το μπαστουνάκι του κι ένιωσε την καρδιά του να ξαλαφρώνει λίγο.
[...]
Ήταν τόσο γλυκούλης και τόσο καλός ετούτος ο παράξενος αλητάκος."

(Ντίνος Δημόπουλος, "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού", Κείμενα Ν.Ε Λογοτεχνίας)


Παρακολουθείστε ολόκληρη την ταινία στο παρακάτω βίντεο. Η συγκινητική σκηνή "στον κινηματόγραφο" με το Σαρλό στο 31:36:

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο γλυκούλης, παράξενος αλητάκος, που μιλούσε με τα μάτια και που η σιωπή του έλεγε περισσότερα από τα λόγια του, εκτός από ηθοποιός και σκηνοθέτης ασχολήθηκε και με τη μουσική, μια τέχνη στην οποία ήταν αυτοδίδακτος. 

Δεν γνώριζε να διαβάζει ή να γράφει παρτιτούρες και εμπειρικά έπαιζε βιολί, πιάνο και βιολοντσέλο. Έτσι, συνέθεσε αρκετές μουσικές για ταινίες του αλλά και υπέροχα τραγούδια!

Είχε πολλούς φίλους μουσικούς, που τούς ρώταγε ώστε να τού λύνουν οποιαδήποτε απορία περί μουσικής. 

Λάτρευε την κλασική μουσική και κυρίως το λαϊκότροπο στυλ των Ουγγρικών χορών του Μπραμς, το ιμπρεσιονιστικό ύφος του Ντεμπισί, την ανάλαφρη χορευτική μουσική του Τσαϊκόφσκι, τις παραμυθικές, ζωηρές μελωδίες του Κόρσακωφ, τα τρυφερά μουσικά αρώματα του Σοπέν, μα κυρίως λάτρευε την αισθητική, έντονης δραματικότητας, Βαγκνερική μουσική.

Συναναστρεφόταν με βιρτουόζους και τραγουδιστές της εποχής, όπως και συνθέτες, που μαζί τους συχνά ερμήνευε μουσικά έργα...Μενουχίν, Καζάλς, Χάσκιλ, Σαλιάπιν, Ρουμπινστάιν, Μενουχίν, Μπερνστάιν ή Ραχμάνινοφ.


(από: pinterest)
Oι συνθέσεις του δεν διακρίνονται από ιδιαίτερα ή πρωτότυπα μουσικά χαρακτηριστικά, όμως αναδύουν την ευαισθησία του Τσάπλιν, που με στόχο την έκφραση της αλήθειας ξεκινούσε με αφετηρία την καρδιά και το ένστικτό του. 

Μουσικές όλο ρομαντισμό και κομψότητα, μελωδίες του τσίρκου, των βαριετέ,  των μιούζικ χωλ ή των καμπαρέ αναμιγνύονται με κλασικού ύφους  μοτίβα και περιγράφουν τον κόσμο του Σαρλό, που σκορπά γέλιο και συγκίνηση.


Η πρώτη ταινία για την οποία συνέθεσε μουσική ήταν η "City Lights του 1931. 

Επίσης, για τη σύνθεση στην ταινία "Τα φώτα της ράμπας"  κέρδισε και το Όσκαρ. Το εισαγωγικό μουσικό θέμα της, που εχει τίτλο "The Terry Theme", είναι από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπητά, γι' αυτό και διασκευάστηκε πολλάκις.


Chaplin: "The Terry Theme"

Η διασκευή για βιολί και πιάνο:

Mε φωνή:


Ο σερ Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν είναι η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης κι ήρθε στον κόσμο σαν σήμερα, 16 Απριλίου 1889.

2 σχόλια:

  1. Ένας ΣΕΡ της Τέχνης ο Τσάρλι Τσάπλιν, Ελπίδα μου. Ηθοποιός, φωτογράφος, σκηνοθέτης, συνθέτης, σεναριογράφος, μάγεψε τον κόσμο του σινεμά με τις υπέροχες ταινίες του βωβού κινηματογράφου υποδυόμενος τον ασήμαντο και τόσο αθώο Σαρλό. Ένας άνθρωπος που δεν δίστασε να περιφρονήσει και να καταγγείλει τον Ναζισμό μέσα απ' την ταινία του "Ο Μεγάλος Δικτάτωρ". Ένας όμορφος άντρας που "τσαλάκωσε" την εικόνα του για να γίνει ο ταπεινός Σαρλό! Αγαπημένος πολύ και το Terry Theme, υπέροχο σε όλες τις διασκευές του.
    Μπράβο, γλυκιά μου φίλη για το συγκινητικότατο άρθρο σου στην γενέθλια μέρα του ανεπανάληπτου Σερ Τσάρλι Τσάπλιν. ❤ 🌹 ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια πολυταλαντη και πολυσχιδής προσωπικοτητα,Αζη μου!Ενας μυθος στην ιστορία του κινηματογραφου, αφησε εποχη ως δαιμόνιο και ανησυχο πνευμα!!Οποιο ρόλο κι αν διαδραμάτισε, όποια ιδιοτητα και από όποιο μετερίζι, μεγαλούργησε γιατι είχε μέσα του -εκτος από ταλεντο- και τη φλόγα της τελειομανιας!Ειναι εντυωσιακότατο το ο,τι παρότι αυτοδίδακτος στη μουσική, καταφερε όχι μονο να εκτελει διάφορα όργανα, αλλά και να συνθετει καιμ'αλιστα να βραβευτεί με Όσκαρ γα καποια από αυτες τις συνθεσεις του! Απλά, όλοι μας υποκλινομαστε και θαυμάζουμε την τεχνη του , αλλά οπως σωστα επισημαινεις, καιτον ανθρωπο Τσαπλιν,που ποτε δεν ξέχασε από που ξεκινησε, τα δυσκολα παιδικα χρόνια. Ο δε "Μεγαλος δικτατωρ", ειναι μια ταινια -ευθεία αντίδραση και άμεσος καυτηριασμος απέναντι σε όσους καταπάτησαν τις ελευθεριες των λαων...Χωρίς ιχνος έπαρσης, παρόλη την δοξα και τη φημη, παρεμεινε πάντα ο ταπεινος Σαρλώ(ο μικρός Τσαρλι για τους Γαλλους), που με κάθε τιμημα παλεύει για το δίκαιο και την αλήθεια.
      Ευχαριστω πολύ, γλυκιά μου φίλη για την προσοχη και το υπέροχο σχόλιό σου, καθως και τα καλά λόγια! Στελνω τις ευχές μου για όμορφο, ηρεμο βράδυ!
      ❤ 🌹 🌹 ❤

      Διαγραφή