Translate

fb

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Χαίντελ- Μάθεσον: η μονομαχία...

 

"Handel-Mattheson Duel", smithsonian magazine


Ήταν 19 χρονών όταν ο Φρειδερίκος Χαίντελ ανέλαβε τη θέση βιολιστή και αρπιχορδίστα στην Ορχήστρα του Αμβούργου, όπου μεσουρανούσε ο λίγο μεγαλύτερός του, Γιόχαν Μάθεσον. Επιδειξιομανής, ο Μάθεσον εκτός από συνθέτης, διηύθυνε την ορχήστρα, έπαιζε αρπίχορχο, υποδυόταν ρόλους  και τραγουδούσε στις όπερες.

Εκείνη τη χρονιά του 1704 παιζόταν η όπερά του "Κλεοπάτρα", όπου ο Μάθεσον ενσάρκωνε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αντώνιου. 

Ενα βράδυ, ο αρπιχορδίστας είχε μπλέξει σε χαρτοπαίγνιο και τη θέση του πήρε ο Χαίντελ. Καθώς ο Αντώνιος αυτοκτονεί και αποσύρεται από το έργο σχεδόν μισή ώρα πριν το τέλος, ο Μάθεσον θέλησε να συνεχίσει εκείνος την εκτέλεση στο αρπίχορδο. Φυσικά, ο νεαρός Χαίντελ αρνήθηκε. Αυτό, εξόργισε τον Μάθεσον, που θολωμένος τον κάλεσε σε μονομαχία. 

Ο Μάθεσον κόντεψε να σκοτώσει τον Χαίντελ, αν ο δεύτερος δεν είχε την τύχη με το  μέρος του...Αφύλακτος ο Χαίντελ δέχτηκε το σπαθί του Μάθεσον στο στήθος, στο μέρος της καρδιάς, όμως σώθηκε, καθώς εμπόδισε τη λόγχη ένα μεγάλο μεταλλικό κουμπί στο πανωφόρι του τυχερού συνθέτη...

Άλλοι λένε πως σώθηκε γιατί στις τσέπες είχε την παρτιτούρα της όπερας, που αντιστάθηκε στο κοφτερό σπαθί...


Oι δυο τους έκαναν αρκετό καιρό να συμφιλιωθούν μετά το επεισόδιο. Παρέμειναν φίλοι και αλληλογραφούσαν, καθώς ο Χαίντελ έφυγε για το Λονδίνο. Μετά το θάνατό του, ο Μάθεσον μετέφρασε τη βιογραφία του Χαίντελ στα γερμανικά, την οποία με δικά του έξοδα, εξέδωσε.


1. Παρακολουθούμε τη σκηνή της μονομαχίας από την ταινία: "The Wandering Maestro" που αναφέρεται στη ζωή του Γιόζεφ Χαίντελ, μουσικά επενδεδυμένη με την άρια: "O ruddier than the cherry" από την 2η Πράξη της όπερας του Χαίντελ: Acis and Galatea":

2. Και η άρια της Κλεοπάτρας από τη σκηνή του θανάτου της από την oμώνυμη όπερα του Johann Mattheson, που η παρτιτούρα της έσωσε τον Χαίντελ από το θάνατο:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου