Translate

fb

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Μουσικές εμπνεύσεις για την Ημέρα Ταχυδρομείων...




Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων γιορτάζεται κάθε χρόνο σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1874 στη Βέρνη η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση.

Ετσι, σάς καλησπερίζω με τη "Μεγάλη Κεφαλή του Ερμή", το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο, που χαράχθηκε από το Γάλλο καλλιτέχνη Albert Barre και εκτυπώθηκε το 1861 στο Παρίσι.
Απεικονίζει φυσικά το κεφάλι του αγγελιοφόρου των θεών, Ερμή.
Το γραμματόσημο έχει εκτυπωθεί με ιδιαίτερη επιμέλεια σε στιλπνό και λείο χαρτί άριστης ποιότητας ελαφριά χρωματισμένο, μέτριου πάχους και είναι εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας, με λεπτότατη χάραξη.


(πηγή: touchstamps)


Το 18o-19o αι. οι ταχυδρόμοι, έφιπποι ή πεζοί, για να ανακοινώσουν την άφιξη ή την αναχώρησή τους χρησιμοποιούσαν ένα μουσικό όργανο υψηλής έντασης. Ενα είδος κέρατος από ορείχαλκο χωρίς βαλβίδα, γνωστό ως "κέρας του ταχυδρόμου-posthorn".




1. Το 1779 ο B.Α. Μότσαρτ συνέθεσε τη "Σερενάτα Νο 9" , γνωστή ως "Posthorn Serenade", που γράφτηκε για να εκτελεστεί σε τελετή του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ .
Αναπτύσσεται σε 7 σύντομες κινήσεις σε κάθε μια από τις οποίες πρωταγωνιστεί ένα ή ομάδα οργάνων. Το έκτο μέρος , ένα μινουέτο, είναι για σόλο κόρνο κι είναι ο λόγος που πήρε και τον τίτλο η Μοτσάρτια Σερενάτα. Μια σύνθεση που μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και στη "ψυχαγωγική μουσική" του, η βαθύτητα της μουσικής αίσθησης του Μότσαρτ είναι εμφανής.

Mozart: "Posthorn-Serenade" Mov. VI: Menuetto - Trio I - Trio II:
Διευθύνει ο Nikolaus Harnoncourt :



2. Μερικές δεκαετίες αργότερα, γύρω στο 1850, ο Γερμανός Hermann Koenig , που ήταν και ο ίδιος εκτελεστής κόρνου έγραψε το "Posthorn Galop", δημοφιλέστατη σύνθεση για ορχήστρα χάλκινων πνευστών, εύθυμης, μπριόζικης διάθεσης.


Hermann Koenig: "Posthorn Galopp":



Θυμάμαι πάντα με πόση λαχτάρα περιμέναμε τον ταχυδρόμο από τους ξενιτεμένους μας...Και τα δυο μουσικά έργα έχουν -πιστεύω θα συμφωνήσετε- την ένταση αυτής της λαχτάρας με το οξύ ηχόχρωμα του κόρνου...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου