Translate

fb

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

"Αρλεζιάνα": μια αληθινή ιστορία, ένα graffiti και η Τέχνη που μεγαλουργεί!


(από: www.a-fresco.com)


(από: a-fresco.com)
Στην πόλη της Γαλλίας, Beziers υπήρχε ένα κτίσμα που αρχιτεκτονικά έμοιαζε με το Flatiron στο Μανχάταν της Ν.Υόρκης. 
Το 2015 ένας από τους διασημότερους street artists, ο  ο ταλαντούχος Patrick Commecy φιλοτέχνησε τις τρεις προσόψεις του με μια τεράστια τοιχογραφία που τιτλοφορήθηκε: "L' Arlesienne".

Σε αυτό το σπίτι τον 19ο αι. ζούσε η Marie Cauffopé, αρραβωνιασμένη με τον νεαρό φοιτητή, Φρανσουά, ανιψιού του γνωστού Γάλλου ποιητή, συγγραφέα και λεξικογράφου, Φρεντερίκ Μιστράλ.
Όμως, όπως απεδείχθη, η Μαρί απατούσε τον Φρανσουά, που όταν το ανακάλυψε απελπισμένος ανέβηκε στην οροφή του πατρικού σπιτιού του και πήδησε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Η νεαρή άπιστη γυναίκα παντρεύτηκε μετά και διέμενε στο σπίτι στην Βeziers.


Αυτή την τραγική ιστορία του ανιψιού του με την άπιστη Μαρί μετέφερε ο Φρεντερίκ Μιστράλ  στο φίλο του Αλφόνς Ντωντέ, ο οποίος την μεταπλάθει σε δράμα που στήνεται στην Αρλ της αγροτικής Προβηγγίας και συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του: "Γράμματα από το μύλο μου".

Η Μαρί γίνεται Αρλεζιάνα(γυναίκα της Αρλ), που στη συνέχεια εμπνέει τον Ζωρζ Μπιζέ την ομώνυμη σκηνική μουσική, ένα έργο έρωτα και τραγω­δίας, παρεμφερές με την αληθινή ιστορία:


(από: www.a-fresco.com)
Ένας αγρότης, ο Φρεντερίκ, ξετρελαίνεται με μια γυναίκα της Αρλ (ο χαρακτήρας του τίτλου, ο οποίος δεν εμφανίζεται ποτέ επί σκηνής). Η μητέρα του όμως τον πείθει να παντρευτεί μια άλλη κοπέλα και τελικά, από την απελπισία του ο νέος χάνει τη ζωή του πέφτοντας από τη στέγη του σπιτιού του.

Ο street artist, Patrick Commecy, παντρεύοντας στοιχεία αλήθειας και μύθου δημιουργεί και κοσμεί με την έμπνευσή του, "Αρλεζιάνα", τις τρεις προσόψεις του κτίσματος που έμεινε η Μαρί στο Beziers:
Στο μπαλκόνι του ορόφου η άπιστη γυναίκα, και στο ισόγειο που φιλοξενεί -υποτίθεται- ένα καφέ της εποχής βλέπουμε τους δυο φίλους Ντωντέ και Μιστράλ να κάθονται στο τραπεζάκι πίνοντας κρασί και να συνομιλούν, ενώ αριστερά όρθιος και εντός του καταστήματος διακρίνεται ο Ζωρζ Μπιζέ.
Στο τζάμι της εξώπορτας είναι κολλημένη η αφίσα από τη 2η Σουίτα του συνθέτη: "Αρλεζιάνα".

Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε τις λεπτομέρειες της τοιχογραφίας επενδεδυμένο με μέρος από το εκρηκτικό "farandole" της 2ης Σουίτας.



Και δω ακούμε ολοκληρωμένο το εκρηκτικό "farandole", εμπνευσμένο από τη ζωηρή χορευτική μελωδία της Προβηγκίας που συ­νήθως συνοδεύεται από φλάουτο και τύμπανο σε μια ιδιαίτερα οργιαστική ερμηνεία από τον Κάραγιαν!
Μια μελωδία τρομερά ενεργητική και ξεσηκωτικό ρυθμό! Η δε ερμηνεία του Κάραγιαν, με χορευτικό οίστρο!!

Bizet: L'Arlesienne No. 2, Farandole / Karajan:



Nα θυμίσουμε επίσης πως το έργο του Ντωντέ αποτέλεσε την βάση της όπερας "L’arlesiana" του Φραντσέσκο Τσιλέα, απ' όπου ακούμε τον Γιόνας Κάουφμαν στον θρήνο του Φρεντερίκ:




(Οι φωτο ειναι από http://www.a-fresco.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου