Translate

fb

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Ένα γλυπτό ιδιαίτερης αισθητικής στη Βουδαπέστη...







Kαιρό έχουμε να κάνουμε νοερό ταξιδάκι, με τις φωτογραφίες να μάς θυμίζουν τόπους και προσωπικότητες που αγαπάμε...

Ετσι σήμερα, θα σάς καλημερίσω από την πανέμορφη Βουδαπέστη, με αφορμή τη γενέθλια επέτειο του ούγγρου θρύλου της μπαγκέτας, Sir Georg Solti, που γεννήθηκε στην πόλη στις 21 Οκτωβρίου 1912.




Υπήρξε μαθητής των Béla Bartók στο πιάνο και Ernő Dohnányi στη σύνθεση, ενώ αποφάσισε πως θα ασχολείτο με τη δ/νση ορχήστρας όταν 12χρονος άκουσε τον Erich Kleiber να διευθύνει την "Πέμπτη Συμφωνία" του Μπετόβεν.


Μικρός, (όπως ο ίδιος παραδεχόταν χαριτολογώντας) που η μητέρα του τού φώναζε να μελετά πιάνο και να είναι επιμελής, εκείνος συχνά την παράκουε γιατί προτιμούσε να παίζει μπάλα στις αλάνες...

Σπούδασε στην περίφημη Ακαδημία Λιστ της Βουδαπέστης, ιδρυτής της οποίας υπήρξε ο Φραντς Λιστ και ο Γκέοργκ Σόλτι θυμόταν πάντα με ευγνωμοσύνη τα χρόνια αυτά μαθητείας του:

"Το πιο σημαντικό μέρος της επίσημης μουσικής μου εκπαίδευσης έγινε στην Ακαδημία Λιστ. Έξι χρόνια σπουδών απολύτως καθοριστικά.
Η εκπαίδευση που έλαβα στην Ακαδημία ήταν δύσκολη και ενίοτε σκληρή, αλλά τελικά εκ του αποτελέσματος κατάλαβα πως εκείνοι που επιβίωσαν από την εμπειρία, αποδείχτηκαν "πραγματικοί" μουσικοί.
Η Ακαδημία Λιστ μού δίδαξε κυρίως τις αρχές της πειθαρχίας και της σκληρής εργασίας,
που απαιτεί η τέχνη της μουσικής!"



Στον χώρο της εισόδου της Ακαδημίας Λιστ της Βουδαπέστης(απ' όπου οι φωτογραφίες μου) και τιμητικά στον απόφοιτό της, σερ Γκέοργκ Σόλτι, για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, έχει στηθεί ένα μπρούτζινο γλυπτό, ιδιαίτερης αισθητικής και συμβολισμών.
Πάνω σε ένα "Δακτυλίδι" ο γλύπτης παρουσιάζει διάφορα στοιχεία μιας ορχήστρας, μουσικά όργανα κάθε κατηγορίας, ανθρώπινα χέρια εκτελεστών, ένα μετρονόμο για το τέμπο κλπ..., όλα καθοδηγούμενα από τα νευρώδη, σχεδόν επιθετικά χέρια του μαέστρου Σόλτι.



Aπό τις δημοφιλέστερες (και ψηφισμένη δύο φορές από κοινό και κριτικούς) ως η καλύτερη ηχογράφηση του Σόλτι και μια από τις καλύτερες όλων των εποχών, είναι το "Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν" του Ρίχαρντ Βάγκνερ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης.
Ο μαέστρος και ο παραγωγός John Culshaw εξαιρετικά αφοσιωμένοι στις μουσικές απαιτήσεις του συνθέτη, δημιουργούν ένα εκπληκτικό "θέατρο του νου"...

Απολαύστε!


"Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν" - Wagner/Solti:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου