Translate

fb

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Αβγού, εικαστική και μουσική έμπνευση...

"The Concert in the Egg",  αγνώστου, με έμπνευση το σχέδιο του Bosch



9 Οκτωβρίου 2020, σήμερα, η δεύτερη Παρασκευή του μήνα και γιορτάζεται -διαβάζω μόλις- η "Παγκόσμια Ημέρα Αυγού"..
Δεν ήθελε πολύ η Ημέρα αυτή να με παραπέμψει σε έναν μεγάλο καλλιτέχνη και ένα από τα σχέδιά του: Ιερώνυμος Μπος: "Συναυλία στο αυγό", από το οποίο ένας μεταγενέστερος άγνωστος ζωγράφος φιλοτέχνησε τη δική του εικαστική δημιουργία.

"The Concert in the Egg",  σχέδιο του Hieronymus Bosch

Σε αυτόν τον αλληγορικό πίνακα απεικονίζεται μια παρέα μουσικών. Ένας αρπιστής, ένας φλαουτίστας, χορωδοί κι ο καλόγερος-χοράρχης μέσα σε ένα σπασμένο αβγό να σχηματίζουν τον κρόκο του.
Προφανώς ο καλλιτέχνης υπονοεί τον εγκλωβισμό στην ανοησία τους, όπως πχ. ο αμέριμνος μοναχός έχοντας στραμμένη την πλάτη του στο θεατή, καθοδηγεί στην παρτιτούρα τους χορωδούς και κάποιος επιτήδειος "αετονύχης" τού αρπάζει το πουγγί του από την τσέπη...

 H λεπτομέρεια του πίνακα με την παρτιτούρα


Δεν είναι η πρώτη φορά που σε ζωγραφικά έργα αποτυπώνονται μουσικά όργανα και παρτιτούρες. Σε αυτό το εικαστικό οι ερευνητές αναγνώρισαν το έργο "Toutes les nuictz" του Thomas Crecquillon.

Ο Thomas Crecquillon υπήρξε σπουδαίος γαλλοφλαμανδός συνθέτης, που υπηρέτησε στην Αυλή του αυτοκράτορα Καρόλου στα μέσα του 16ου αι. ως αρχιμουσικός. Συνέθεσε έργα διαφόρων μουσικών ειδών, όμως ξεχώρισε για τα μοτέτα, τις λειτουργίες και τα τραγούδια του.
Ένα απλής δομής τραγούδι αγάπης είναι το "Toutes les nuictz", ένα γαλλικό σανσόν που εκτελείται από φωνητικό κουαρτέτο a capella.
Ως "χρυσή εποχή της πολυφωνίας" η περίοδος, προσφέρθηκε για δημιουργία τραγουδιών με ύφος βασισμένο στο ρομαντικό λόγο και το συγκεκριμένο αποτελεί έκφραση μιας αντιπροσωπευτικής τάσης μουσικοποιητικής δημιουργίας του 16ου αιώνα.


Thomas Crecquillon: "Toutes les nuits":

"Όλες τις νύχτες
που χωρίς εσένα πέφτω στο κρεβάτι,
σε σκέφτομαι κι ονειρεύομαι
το φιλί στο στόμα σου..."





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου