Translate

fb

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Μουσική και..."Κληρονομικό Δίκαιο"...



 Η σκηνή της ανάγνωσης της διαθήκης από την όπερα "Gianni Schicchi"






(Με αφορμή τον εορτασμό -όπως διαβάζω- της "Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικηγόρου και Δικαιοσύνης", 25 Οκτωβρίου)



Η περιουσία κάποιου μετά το θάνατό του μεταβιβάζεται στους κληρονόμους του είτε υπάρχει, είτε όχι, διαθήκη. Το σύνολο των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν όλα αυτά αποτελεί το "Κληρονομικό Δίκαιο".

Η τέχνη της Μουσικής και κυρίως οι όπερες, εξετάζοντας διαπροσωπικές σχέσεις βρίθουν νομικών ζητημάτων.
Έτσι, δοθείσης της αφορμής, σήμερα ξεφυλλίζουμε τις παρτιτούρες τριών αγαπημένων έργων, που σχετίζονται με νόμιμες ή μη ενέργειες κληρονόμων που διεκδικούν μερίδιο από διαθήκες εκλιπόντων:


1. Ελιξίριο του έρωτα
2. Τζιάνι Σκίκι
3. Υπόθεση Μακρόπουλος


1. 
Ο αγαπημένος ήρωας του Ντονιτσέτι, Νεμορίνο, ερωτευμένος καταφεύγει στο ψευτοφίλτρο ενός τσαρλατάνου προκειμένου να κάνει την αγαπημένη του να νιώσει ερωτικά για κείνον και να τον προσέξει. Ομως -για άλλο λόγο- πετυχαίνει να έλξει όλες τις κοπέλες του χωριού, που τον κυνηγούν, καθώς έχουν μάθει πως είναι ο μοναδικός κληρονόμος του πλούσιου θείου του...

Παρακολουθούμε την 4η σκηνή από τη 2η Πράξη του κωμικού και ανάλαφρου "Ελιξιρίου", όπου γίνεται γνωστή η είδηση της κληρονομιάς:

"Κορίτσια: Είναι δυνατόν;

Γιαννέτα: Πολύ πιθανό.
Κορίτσια: Πώς, ποιός; γιατί; πως το΄μαθες;
Γιαννέτα: Μην κάνετε θόρυβο!Μιλάτε σιγανά!Δεν έχει ακόμη διαδοθεί το νεο.. Μου το εμπιστεύτηκε ο έμπορος...
Mάθετε λοιπόν ότι τις προάλλες πέθανε ο θείος του Νεμορίνο,
και τού άφησε τεράστια κληρονομιά ...
Αλλά ησυχία! Δεν χρειάζεται να μαθευτεί ακόμα!
Κορίτσια: Δεν θα μαθευτεί.
Γιαννέτα: Ω, ο Νεμορίνο εκατομμυριούχος ..., μοναδικός δικαιουχος αυτης της τεραστιας κληρονομιάς.Με τοσα χρήματα, ευτυχισμένη θα'ναι εκείνη που ταίρι του θα γίνει!Ομως, τσιμουδιά!

"L'elisir d'amore": Act II Scene 4-Η γνωστοποίηση της κληρονομιάς:



2.
 
Στην όπερα "Gianni Schicchi" του Tζάκομο Πουτσίνι ξετυλίγεται ένα ακόμη ζήτημα κληρονομικού δικαίου στη μεσαιωνική Φλωρεντία.

Ο αποθανών έχει αφήσει τα πάντα σε ένα μοναστήρι, αποκληρώνοντας τους συγγενείς . Εκείνοι, προσπαθούν να βρουν τρόπο να αποφύγουν την αποκλήρωση. Δεν γνωστοποιούν το θάνατο και καλούν έναν συμβολαιογράφο προκειμένου να υπαγορεύσουν μια νέα διαθήκη που θα τούς βολεύει. Τη θέση του "ετοιμοθάνατου" παίρνει ο Τζιάνι Σκίκι.


"Gianni Schicchi", H σκηνή της διαθήκης:



3.
 Επίσης μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη κληρονομικών ζητημάτων αποτελεί θέμα της όπερας του Λέος Γιάνατσεκ: "Υπόθεση Μακρόπουλου"...
Η Ελίνα Μακροπουλου, χάρη στη μυστική συνταγή ενός ελιξιρίου που είχε ανακαλύψει ο γιατρός πατέρας της έχει ζήσει πάνω από τριακόσια χρόνια αλλάζοντας ονόματα... Η δράση όμως του ελιξιρίου έχει αρχίσει να φθίνει. Πρέπει να βρει το χειρόγραφο με τη μυστική συνταγή, στην παλιά διαθήκη. Αναγκάζεται έτσι να μπλεχτεί σε μια κληρονομική διαμάχη, ώσπου στο τέλος αποκαλύπτεται το μυστικό της.

Στην 1η Πράξη , μετά το Πρελούδιο ο δικηγόρος διαβάζει στους κληρονόμους μακροσκελείς σχετικές αναφορές και τούς εξηγεί τους νομικούς όρους.




3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες οι μουσικές σου επιλογές, Ελπίδα μου για τις μηχανορραφίες, ραδιουργίες και λοιπές δολοπλοκίες που μετέρχονται κληρονόμοι νόμιμοι ή μη ώστε να πάρουν μεγάλο μερίδιο απ' τις διαθήκες εκλιπόντων. Γνωστό το "Ελιξίριο του Έρωτα" του Ντονιτσέτι, με την ανάλαφρη και διασκεδαστική ιστορία του. Ο Πουτσίνι, χρησιμοποίησε ένα περιστατικό απ' την Θεία Κωμωδία του Δάντη κι έγραψε αυτή την ευχάριστη μονόπρακτη κωμική του όπερα. Παραμυθένια η ιστορία της Μακροπούλου του Λέος Γιάνατσεκ που κι αυτή περιέχει μαγικό ελιξίριο αλλά μακροζωίας αυτή την φορά. Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη αφιέρωση στην μέρα των Δικηγόρων και της Δικαιοσύνης.
    Καλό απομεσήμερο και καλή εβδομάδα, αγαπημένη μου φίλη! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ας ξεφευγουμε από τα συνηθισμενα, αγαπημενη μου Αζη...Ας βαλουμε το μυαλό μας να κανει τους δικους του συνειρμούς που συνδυαστικά με το ημερολογιο μπορεί να μας ανοιξει δρομους γεματους μελωδική χαρα! Σ'ευχαριστω για την ανταπόκριση και το ευστοχοτατο σχόλιό σου, καλή μου φιλη!Η μουσική εμπνεεται τρις από το κληρονομικο δίκαιο σημερα, μέρος κανονων που ρυθμιζουν οι αγαπητοι μας λειτουργοί του δικαστικού σωματος, που γιορτάζουν αυτη τη μέρα...
      Ευχαριστωντας σε και για τον έπαινο, να σου ευχηθω καλό απομεσημερο και μια γλυιά και δημιουργικη εβδομαδα! ❤

      Διαγραφή