Translate

fb

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Εμπνεύσεις δυο ρώσων καλλιτεχνών για τη "Μάγισσα Χειμωνιά"...

 

Konstantin Yuon: "Sorceress Winter"
(πηγή: muzei-mira)


Καλό μήνα, καλοδιάβατος ο χειμώνας, που παρόλη την παγωνιά, τη μουνταμάρα του και τη βροχερή του όψη, έχει ομορφιές και χάρες. Έχει γλύκες και περίεργες όψεις θαλπωρής. Αρκεί να' χουμε μάτια στην ψυχή να νιώθουμε τη γοητεία της ζωής…

Ευχές για όμορφο, γεμάτο θάλπος χειμώνα, με την ποιότητα που φέρνει η Τέχνη στη ζωή μας !


Η Πρώτη Συμφωνία του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκυ φέρει τον υπότιτλο:  "Winter Daydreams-Χειμωνιάτικες ονειροπολήσεις".

Από το εναρκτήριο μοτίβο με τους ήχους από τα βιολιά να λαμπυρίζουν και τα φλάουτα να σφυρίζουν αστραφτερά, οι ακροατές υποπτεύονται πως σε λίγο θα ξεκινήσει η βόλτα με το έλκηθρο. 
Κρατηθείτε γερά καθώς ο αγαπημένος Ρώσος συνθέτης μας μεταφέρει σε συναισθηματικά χειμωνιάτικα "ταξίδια"... 

Παρότι πρωτόλειο έργο, η παρτιτούρα του αναδύει την "ψυχή" του δημιουργού του γι' αυτό και θεωρείται "το πρώτο αξιόλογο έργο του".

Ο Τσαϊκόφσκυ την εποχή σύνθεσης της Συμφωνίας
Ήταν 25 χρονών ο Τσαϊκόφσκυ, όταν συνέθεσε τη Συμφωνία, την οποία αφιέρωσε στον Νικολάι Ρουμπινστάιν .

Ρυθμός, ελαφρότητα, χάρη και κομψότητα σε αυτό το έργο, το πρώτο μεγάλης κλίμακας του Τσαϊκόφσκυ, μας παρασύρει σε μουσικές  νοσταλγικές αναπολήσεις, στα οποία είναι έντονη η παρουσία του Mέντελσον, μαρτυρώντας πως ο ρώσος συνθέτης είχε μελετήσει τη φόρμα του ρομαντικού συναδέλφου του και θαύμαζε την ικανότητά του  να εκφράζει σε συμφωνική μορφή προσωπικές εμπειρίες που προκύπτουν από συναισθήματα και ρομαντικά τοπία.

Ετσι, διανθίζει την Πρώτη Συμφωνία του με θέματα  καθηλωτικά, που επιδρούν στο θυμικό και στο συναίσθημα...
Μελωδίες ανάλαφρες, αλλά και  γεμάτες εντάσεις ή μια μελαγχολία που δημιουργούν ολοζώντανες εικόνες, κάτι σαν αφηγήσεις δίχως λέξεις...
Ηχητικές οσμές που δημιουργούν στη φαντασία μας μια πανδαισία χρωμάτων, στην οποία κυριαρχεί το πουπουλένιο λευκό του χιονιού...


Τα 4 μέρη της Συμφωνίας:

1. Όνειρα ενός χειμερινού ταξιδιού
2. Χώρα της ερήμωσης. Χώρα της ομίχλης
3. Scherzo . Allegro giocoso (μια σειρά χορευτικών βαλς)
4.Φινάλε(με έντονη χρήση λαϊκών ρωσικών τραγουδιών)


To εικαστικό που συνοδεύει τη μουσική σύνθεση είναι του Konstantin Yuon, ενός από τους  δημοφιλέστερους Ρώσους ζωγράφους του 19ου αι., εποχής που έζησε ο Τσαϊκόφσκυ.

Konstantin Yuon
Ο καλλιτέχνης αγαπούσε ιδιαίτερα τα χειμωνιάτικα τοπία και ζωγράφισε πολλές χιονισμένες εκκλησιές και μοναστήρια της χώρας του, καθώς και χειμωνιάτικες σκηνές καθημερινότητας. 
Το παραπάνω έργο του τιτλοφορείται "Sorceress Winter-Μάγισσα Χειμωνιά" και παραπέμπει σε παρόμοιες απεικονίσεις  του Πίτερ Μπρύγκελ.

Βλέπουμε ένα κάτασπρο από το χιόνι τοπίο της ρωσικής υπαίθρου με πανύψηλα δέντρα γυμνά ή λυγισμένα τα κλαδιά τους από το βάρος του πάλλευκου χιονιού, ξύλινα κουκλίστικα σπιτάκια, παιδιά που παίζουν χιονοπόλεμο ανέμελα, μετακινήσεις ανθρώπων με το έλκηθρο, ή με άλογα, αλλά και πεζούς κουκουλοφόρους συνοδεία σκυλιών, που περπατούν πάνω στο λευκό του πάγου που λάμπει.

Ο ζωγράφος αποδίδει αριστοτεχνικά την παραμυθική μαγεία της χειμωνιάς και η τεχνική του αποδεικνύει την ικανότητά του να συλλάβει το πνεύμα της φύσης αυτή την εποχή και να αναπαραστήσει την αλλόκοσμη λάμψη του χειμερινού τοπίου...


Tchaikovsky: Symphony No.1 'Winter Daydreams'
(
Διευθύνει ο H. von Karajan)





2 σχόλια:

  1. Ταξιδέψαμε μαζί σου, Ελπίδα μου στα όνειρα και στις χειμωνιάτικες μουσικές απεικονίσεις του Τσαϊκόφσκυ ακούγοντας την εξαιρετική εκτέλεση υπό τον Κάραγιαν, αλλά ταυτόχρονα μαγευτήκαμε από την "Μάγισσα Χειμωνιά" που με το ραβδί της μέσα από τον πίνακα του Yuon μας πήγε την αστραφτερή, ακτινοβολούσα λάμψη του χιονιού! Πολύ ωραίες και οι δύο επιλογές σου, καλή μου φίλη για έναν Δεκέμβριο που ξεκινάει σήμερα. Εύχομαι υγεία, αισιοδοξία, δύναμη για όλα όσα ο μήνας αυτός μας επιφυλάσσει και με την ελπίδα για ειρηνικές, χαρούμενες γιορτές. Καλό βραδάκι, αγαπημένη μου! 💗🙏💗❄️☃️❄️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άζη μου αγαπημενη, χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε η αναφορά μου με αφορμή την έλευση του χειμώνα. Σ'ευχαριστώ θερμά για το ουσιαστικό σου σχόλιο σε κάθε πτυχή της δημοσίευσης, το συνθέτη, το ζωγράφο, ακομα και τον δ/ντη ορχηστρας!
      Η συνθεση του Τσαικοφσκυ βιρτουόζικη ερμηνευτικά, ζοφερής αίσθησης και εξαιρετικής εκφραστικότητας , όπως και το εικαστικό του Γιουόν, αριστοτέχνη στα χειμωνιάτικα τοπία...
      Χαίρομαι που απήλαυσες το συνδυασμό, όπως και γω, καλή μου φιλη!
      Καλο μηνα και χαρουμενο χειμωνα, αισιοδοξο, ελπιδοφόρο, αρμονικό και να περασουμε χαρμόσυνες γιορτες! Καλημερα, αγαπημενη μου!
      ❄️💗🎵☃️🎵💗❄️

      Διαγραφή