Translate

fb

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Μαξίμ Σοστακόβιτς: "Ο πατέρας μου Ντμίτρι"

 

Πατέρας και γιος
(pinterest )


"Από το ραδιόφωνο ο εκφωνητής δίνει το πρόσταγμα:

-Σταθείτε όρθιοι, τα πόδια ανοιχτά. Πρώτα άσκηση.

Νωρίς το πρωί ο πατέρας, η Γκάλια κι εγώ κάνουμε ασκήσεις και κουνάμε τα χέρια υπό τη συνοδεία ενός αόρατου πιάνου.

Επειδή ο πατέρας ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την υγεία μας, μάς σήκωνε ξημερώματα και μάς 'έβαζε να κάνουμε γυμναστική...

[...]

Αν έκανα καμμιά ζαβολιά, ο πατέρας στενοχωριόταν πάρα πολύ. Κι αν δεν έβαζα μυαλό, μού έλεγε:

-Πέρασε σε παρακαλώ στο γραφείο μου. Θέλω να μιλήσουμε.

Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Πήγαινα στο γραφείο του.

-Αρκετές φορές μου υποσχέθηκες να μην το κάνεις, αλλά όμως..., μου έλεγε και δίνοντάς μου μια λευκή κόλλα με προέτρεπε: " Γράψε: "Δεν θα ξανακάνω αυτό ή εκείνο....Έτσι...Τώρα, βάλε την υπογραφή σου...Βάλε και τη σημερινή ημερομηνία"

Στη συνέχεια έκρυβε το χαρτί σε ένα συρτάρι. Αν έκανα το ίδιο λάθος, με καλούσε πάλι στο γραφείο του, μού έδειχνε το χαρτί και μου' λεγε: "Ορίστε η υπογραφή σου! Πάλι δεν τήρησες την υπόσχεσή σου"

Ευχόμουν να ανοίξει η γη και να με καταπιεί.

[...]

Όταν ήμουν μικρός παρακολουθούσα πώς ο πατέρας έγραφε μουσική.Καθόταν στο γραφείο και γέμιζε κάτι κόλλες πενταγράμμου. Έπαιρνα και γω κάποιες και άρχιζα να ζωγραφίζω τελείες με ουρές. μετά πήγαινα και τού έλεγα: "Τώρα παίξε αυτό που έγραψα".

Ο πατέρας υπομονετικά καθόταν στο πιάνο και προσπαθούσε να το παίξε. Αυτή η μουσική δεν μού άρεσε. Μού εξηγούσε: "Για να γράψεις καλή μουσική, πρέπει να σπουδάσεις και να αφιερώσεις πολύ χρόνο".

Μαξίμ Σοστακόβιτς(αναμνήσεις από τον πατέρα του)

["Ο πατέρας μας DSch", Μαξίμ και Γκαλίνα Σοστακόβιτς, εκδ. Μουσαίο, μτφ: Γ. Πλουμπίδης, σελ: 29, 41, 43, 46]

pinterest


Ο ρώσος πιανίστας και μαέστρος, Mαξίμ Σοστακόβιτς γεννήθηκε σαν σήμερα, 10 Μαΐου 1938 στο Λένινγκραντ κι είναι ο γιος του συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς και της Νίνα Βαρζάρ.

bruceduffie

Σπούδασε με τους Igor Markevitch και Otto-Werner Mueller και είναι γνωστός μαέστρος, ιδιαίτερα σε έργα του πατέρα του.


Για τα 19α γενέθλια του Μαξίμ, ο Ντιμίτρι Σοστακόβιτς έγραψε το 2ο κονσέρτο για πιάνο, που ο νεαρός παρουσίασε στην αποφοίτησή του από το Ωδείο της Μόσχας .

Το κονσέρτο θεωρείται το πρώτο του συνθέτη, απελευθερωμένο από το βάρος του Σταλινισμού, και είναι κατάλληλο για την βελτίωση και ανάπτυξη νέων πιανιστών. Χαρακτηρίζεται δε, από δυναμισμό και απλότητα, αναδεικνύοντας τη μουσική ιδιοφυΐα του δημιουργού του, ενώ ξαφνιάζει το ασυνήθιστα για το συνθέτη, χαρούμενο ύφος του.
Στο μεσαίο μέρος, δυο τρυφερά, ρομαντικά θέματα εξελίσσονται σε μορφή παραλλαγής, ενώ το allegro, σχεδόν χορευτικό φινάλε, ακούγεται γεμάτο ζωντάνια και μπρίο. Τα πιτσικάτι του πιάνου παραπέμπουν στον ήχο της ρωσικής μπαλαλάικας, ενώ το μοτίβο που ακολουθεί υπαινίσσεται δεξιοτεχνικές ασκήσεις Hanon, οδηγώντας σε μια άκρως βιρτουοζική coda.

 

Στην εκτέλεση, που σας κοινοποιώ ο Μαξίμ διευθύνει, ενώ ο εγγονός Ντμίτρι τζούνιορ εκτελεί στο πιάνο.

Παρούσες και οι τρεις γενιές μιας ταλαντούχας οικογένειας, που στην περίπτωσή τους, το γονίδιο της αγάπης για τη τέχνη συνυπάρχει στην ονειροχώρα, που λέγεται Μουσική!


Shostakovich: "Piano Concerto No. 2 "

Conductor: Maxim Shostakovich
Piano: Dmitri Shostakovich Jr.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου