Translate

fb

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

"Η Βιναρέτα, οι γαλοπούλες και το Μπετοβενικό κουαρτέτο"

 


 Αυτοπροσωπογραφία της Winnaretta Singer


Winnaretta Singer:

"Οι Γαλοπούλες", Μονέ από τη συλλογή της Βιναρέτα
Σήμερα εκτίθεται στο Musée d'Orsay
Γεννήθηκε σαν σήμερα 8 Γενάρη του 1865 στη Ν.Υόρκη...
Κόρη του επιχειρηματία και εφευρέτη της ραπτομηχανής, Ισαάκ Σίνγκερ, η Βιναρέτα έμεινε στην ιστορία ως πάτρονας των τεχνών.
Το σαλόνι της υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα καλλιτεχνικής και μουσικής ζωής της εποχής της!

Λάτρευε τις Τέχνες!
Μάλιστα, η ίδια διέδιδε χαριτολογώντας πως  η ζωγραφική ήταν η αιτία για το γάμο της! Η πλούσια συλλογή της από εικαστικά περιελάμβανε τις "Γαλοπούλες" του Μονέ, κομμάτι που για να αποκτήσει ο μετέπειτα σύζυγός της, τήν ζήτησε σε γάμο!!
Ο γάμος της  με τον πρίγκιπα Edmond de Polignac έγινε το 1893. Εκείνος ήταν ερασιτέχνης συνθέτης και την έφερε σε επαφή με την ελίτ της γαλλικής κοινωνίας. Μετά το θάνατο του συζύγου της  το 1901, η περιουσία της ετέθη στην υπηρεσία των τεχνών και των γραμμάτων..


Λάτρευε όμως και τη Μουσική, πάθος, που είχε κληρονομήσει από τη μητέρας της. 
Πολλοί είναι οι συνθέτες που αφιέρωσαν στην ίδια και το σύζυγό της αρκετές από τις  συνθέσεις τους.

Λέγεται πως έφηβη ζήτησε ως δώρο γενεθλίων της να διοργανωθεί προς τιμήν της ιδιωτική συναυλία με το Κουαρτέτο Op. 131 του Μπετόβεν, που ήταν το αγαπημένο της...

 Ήταν, όμως και το πιο αγαπημένο κουαρτέτο του Μπετόβεν...
Όταν το πρωτoάκουσε ο Σούμπερτ λέγεται πως παρατήρησε: "Μετά από αυτό, τι έχει απομείνει να γράψουμε εμείς;"
Eπίσης ο Βάγκνερ για την υπέροχη φούγκα του πρώτου αργού μέρους είχε δηλώσει πως "αποκαλύπτει το πιο μελαγχολικό συναίσθημα που μπορεί να εκφράσει η μουσική"...ενώ ο Σούμαν πως "δεν υπάρχουν λόγια να εκφραστεί η μεγαλοπρέπειά του!"

Σάς το αφιερώνω μαζί με την καλημέρα μου σε μια μοναδική ερμηνεία από το θρυλικό Barylli Quartet:


Beethoven: "String quartet op.131"



Για τη βαθιά φιλία της Βιναρέτα με τον Γκαμπριέλ Φωρέ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


2 σχόλια:

  1. Ομολογώ, Ελπίδα μου ότι την Βιναρέτα δεν την γνώριζα. Σ' ευχαριστώ πολύ που μας την κοινοποίησες σήμερα μαζί με την ιστορία της καθώς και της λατρείας της των καλών τεχνών και της μουσικής αλλά και σπουδαίας χορηγού. Το πιο σημαντικό όμως και αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι ως έφηβη ζήτησε για δώρο το κουαρτέτο 131 του Μπετόβεν. Ένα έργο αγαπημένο σε όλους τους μουσικόφιλους και κυρίως στον δημιουργό του. Ένα έργο βαθιάς λεπτότητας και ομορφιάς.
    Εξαίρετο άρθρο αγαπημένη μου φίλη! Και τι ωραίος ο πίνακας με τις γαλοπούλες του Μονέ. Αλλά και η αυτοπροσωπογραφία της Βιναρέτας δείχνει την λεπτότητα κι ευαισθησία της. Ευχαριστούμε πολύ και καλό απόγευμα! 💗🌷💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλο απόγευμα, Αζη μου! Σπουδαια προσωπικοτητα η Βιναρετα της γνωστης μεγαλοοικογενειας, μια γυναίκα που υποστηριξε τις τεχνες την εποχη της μπελ εποκ και συνδεθηκε με πολλού συνθετες, οι οποιοι σε ενδειξη ευγνωμοσυνης της αφιερωσαν εργα τους. Ας θυμηθουμε την Παβάνα για μια νεκρή ινφάντα του Ραβελ, ηταν ενα εργο γιαυτην την σημαντική προστάτιδα των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Λατρευε και τα εικαστικά , ηταν συλλεκτρια γιαυτο και οι "Γαλοπουλες" του ιμπρεσιονιστη Μονε "στριμωχτηκαν" στο αρθρο μου... 🙂
      Οσο για το Μπετοβενικό κουαρτετο, τι να πει κανείς, Οπως γραφεις ειναι μια μνημειωδης -περα απο ανθρωπινα όρια- συνθεση βαθιάς λεπτότητας και ομορφιάς, μια "μουσική οδύσσεια", καθως ο τιτανας μεταφερεται αρμονικα-μετατροπικα από το παιχνιδιάρικο και θριαμβευτικό, στο τραγικό, σπαραχτικό υφος...Ενα αριστουργημα!Ευχαριστω πολύ για την αναγνωση-ακροαση και το ευγενικό επαινετικό σου λόγο, καλή μου φίλη!
      Ευχομαι καλή συνεχεια!Σε φιλω! ❤ ❤

      Διαγραφή