Ας αφεθούμε στο μυστικιστικό κόσμο των θρύλων...
Στη Γεωργία και στον Καύκασο μιας άλλης εποχής, σάς καλώ να μεταφερθούμε σήμερα, φίλοι μου, με ένα αισθησιακού ύφους έργο-έμπνευση από μύθο εξ Ανατολής...
"Demon and Tamara", Κ. Μακόβσκυ |
Εκανε πρεμιέρα σαν σήμερα 19 Μαρτίου του 1883 και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα συμφωνικά ποιήματα όλων των εποχών, κορυφαίο παράδειγμα μουσικού οριενταλισμού:
"Ταμάρα" του Μίλι Μπαλάκιρεφ, βασισμένο στην ομώνυμη μπαλάντα του ρώσου ποιητή Μιχαήλ Λέρμοντοφ κι εμπνευσμένο από ένα Καυκασιανό θρύλο.
Ο ΘΡΥΛΟΣ:
Ο τίτλος αναφέρεται σε μία σαγηνευτικής ομορφιάς πριγκίπισσα, που ζει στον πανύψηλο πύργο της πάνω από ένα φαράγγι που το διασχίζει ο ποταμός Τερέκ.
"Όμορφη τόσο όσο άγγελος εξ ουρανού, κακιά και ύπουλη όσο ένας δαίμονας", γράφει ο Λέρμοντοφ στο ποίημά του...
Η Ταμάρα ή Θαμάρ, ως άλλη σειρήνα, προσελκύει και αποπλανά με το τραγούδι της τους ταξιδιώτες στο κάστρο της.
"Βελούδινη σα χάδι η φωνή της, φαινόταν να υπόσχεται μια εκστατική συνάντηση"...Εκεί, μετά από μια νύχτα πάθους, και λίγο "πριν φέξει το φως της αυγής πάνω από τα βουνά, πέφτει μια μυστηριώδης σιωπή".
Η Ταμάρα αποκεφαλίζει τον καλεσμένο της και πετά το σώμα του στο ποτάμι...Τον αποχαιρετά από τον πύργο της, προσδοκώντας την άφιξη του επόμενου, ανυποψίαστου θύματός της.
Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ:
Ο Μπαλάκιρεφ επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον Καύκασο το 1862 και ενθουσιάστηκε από το επιβλητικό τοπίο, τους ανθρώπους, τις παραδόσεις και τη μουσική τους. Αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης ήταν η σύνθεση "Islamey", αλλά και "Tamara", που ολοκληρώθηκε το 1882 μετά από αναθεωρήσεις χρόνων και σήμερα θεωρείται ένα από αριστούργηματα του συνθέτη.
Η άγρια, τραχιά ομορφιά του Καυκάσου, του εμβληματικού αυτού βουνού από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, περιγράφεται μοναδικά σε αυτό το πολύχρωμο, ορχηστρικό έργο της ρωσικής μουσικής φιλολογίας, που κινείται πάνω στο ποιητικό σχεδίασμα με το ρομαντικό ύφος.
"Demon and Tamara", Μιχαήλ Βρούμπελ |
ΤΑ ΜΕΡΗ:
Στην εισαγωγή, η μελωδική γραμμή χαράσσεται πάνω σε ένα ελικοειδές μοτίβο με αργό ρυθμικό τέμπο, που απεικονίζει το Καυκασιανό τοπίο και τη ροή του ποταμού .
Η απειλητικής χροιάς κλίμακα της Σι ελάσσονας αναλαμβάνει την απεικόνιση της σκοτεινής-μυστηριώδους ατμόσφαιρας.
Ακολουθεί το μέρος, όπου κυριαρχούν ρυθμικές εξάρσεις, με αντιθετικές, αρμονικές μεταστροφές. Τα ξύλινα πνευστά και το αγγλικό κόρνο αποδίδουν το μοτίβο του τραγουδιού της Ταμάρα(6:22) με βελούδινα μελωδικά περιγράμματα, προκειμένου να αποδοθεί η εκστατική ατμόσφαιρα και το σαγηνευτικό κάλεσμά της, διανθισμένες από πλήθος οριενταλικών στοιχείων .
Η μουσική χαρακτηρίζεται υποβλητική και ιμπρεσιονιστική, με την εισαγωγή να θυμίζει σε πολλούς Ντεμπισιανες ηχητικές εικόνες ...Mάλιστα λέγεται πως η επιρροή της στον Κόρσακωφ και τη "Σεχραζάτ" του, είναι εμφανής...
Η ακριβής δομή, η μεγάλη ηχητική διακύμανση, κι οι λεπτές πινελιές συνθέτουν ένα έργο εκπληκτικής μουσικής αφηγηματικής, που ενθουσίασε τον Φραντς Λιστ, για το οποίο έγραψε την πιανιστική εκδοχή του με 4 χέρια, ενώ στη συνέχεια Ντιάγκιλεφ και Φοκίν πάνω στη μουσική της "Ταμάρα" χορογράφησαν το ομώνυμο μπαλέτο.
"Demon and Tamara", Μιχαήλ Βρούμπελ Tretyakov Gallery |
To ακούμε από την Orchestre de la Suisse Romande, που διευθύνει ο Ernest Ansermet, αναδεικνύοντας με την μπαγκέτα του ένα μουσικό όνειρο με εξωτικό, αισθησιακό χρώμα.
Η Tamara κυριαρχεί τυλιγμένη σε ένα ανατολικό σύννεφο μυστηρίου και μυστικισμού...
"Eκεί όπου στροβιλίζονται του Τέρεκ τα κύματα
Η Tamara κυριαρχεί τυλιγμένη σε ένα ανατολικό σύννεφο μυστηρίου και μυστικισμού...
"Eκεί όπου στροβιλίζονται του Τέρεκ τα κύματα
στου Νταριήλ το βαθύ φαράγγι,
Εκεί όπου απ' τα σκοτεινά ,τα πανύψηλα βράχια
αντανακλάται μι'αρχαία ηχώ...
Σ 'αυτόν τον πύργο που από τρελούς ανέμους βάλλεται,
ζούσε κάποτε η Ταμάρα, η πριγκίπισσα
ένας ουράνιος άγγελος, όμοιος σε ομορφιά
με το πνεύμα ενός ακαταμάχητου δαίμονα..."
Mili Balaikirev: "Tamara"
Orchestre de la Suisse Romande/Ernest Ansermet:
Και ζωντανά από την Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ:
Ταμάρα, γυναίκα μυθική, πλανεύτρα, δαιμονική που έγινε η ηρωίδα του Μπαλάκιρεφ μέσα από ένα μείγμα Ρωσικών και Ανατολίτικων μουσικών ιδιωμάτων στο εξαιρετικής έμπνευσης Συμφωνικό του Ποίημα! Πρέπει να είναι τρομακτικό το τοπίο του Καυκάσου, Ελπίδα μου για να εντυπωσιάσει τόσο πολύ τον συνθέτη και να το εντάξει στην σκηνή της μουσικής του. Ευχαριστούμε πολύ, καλή μου φίλη για την όμορφη ανάρτηση που πλαισιώνεται κι από αξιόλογα εικαστικά. Καλημέρα με δύναμη! ❤
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εχω ταξιδέψει σε κεινα τα μερη, αλλά κρινοντας από τα μοτιβα του Μπαλάκιρεφ, που πετυχαινει να απεικονισει την άγρια, τραχιά ομορφιά του Καυκάσου, θεωρω πως το τοπίο στην ολότητά του θα ειναι ακριβως ετσι, τρομακτικό , απόκοσμο, φοβερό και απειλητικό.
ΔιαγραφήΠροκειται για εμβληματικοτατο εργο, όπως και το βουνό, που διαδραματίζεται η υποθεση, με το θρυλο της Ταμαρα να αναδυεται από το αρχαίο μυστηριο της περιοχης και να περιγράφεται μοναδικά σε αυτό το έργο με την πολύχρωμη ενορχηστρωση!
Τα εικαστικά της Ταμαρα με το δαιμονα ειναι οντως τόσο ζωντανα, που σφιγγεται η καρδια σου καθως τα παρατηρεις!
Η δυναμη της Τεχνης, αναμφισβητητη γι'ακομη μια φορα, καλή μου φιλη!
Στέλνω την αγαπη και τα φιλιά μου, μαζι με τις ευχαριστλιες ου για την ανταπόκριση και το θαυμάσιο σχόλιό σου!
Ευχες για δυναμη κι απαντοχη κι από μενα! ❤
Υπεροχο αρθρο Ελπιδα μου μας μεταφερει σε ενα αλλο κοσμο φανταστικο , μυστηριακο.. στολισμενο με την υπεροχη μουσικη του Μπαλακιρεφ... <3
ΑπάντησηΔιαγραφήO γεμάτος μυστήριο Καυκασιανός θρύλος σαγήνευσε τον Μπαλάκιρεφ που κατάφερε να δημιουργήσει ένα έργο σκοτεινό, μυστικιστικό μα συγχρόνως εκστατικής ατμόσφαιρας! Σ'ευχαριστω, Λινα μου γα την προσοχή σου και το σχόλιο! ❤ Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΠίστευα πάντα ότι η τέλεια ομορφιά ενέχει κάτι εξωπραγματικό, κάτι αντίθετό της που προκαλεί τον τρόμο. Τώρα μαθαίνω ότι και άλλοι έφτασαν στην ίδια αντίληψη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρίσκω το θέμα αυτό πολύ ενδιαφέρον, αφού μάλιστα έφτασε και να γίνει θέμα ενός βιβλίου.