Translate

fb

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

"ΑΝΟΙΞΗ και ΠΟΙΗΣΗ, αντάμα..."


"Aκάλεστη, βουβή, 
μέσ’ στου ηλίου το θάμπος, φουντώνει η Άνοιξη...",

φίλοι μου, που λέει και η αγαπημένη Πολυδούρη για την μοσχοβολιστή εποχή, που σήμερα κάνει την επίσημη εμφάνισή της!

"Le Printemps", William-Adolphe Bouguereau (λεπτομέρεια)


21 Μαρτίου γιορτάζουμε την εαρινή ισημερία, φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως αυτή τη μέρα, αν και κάποιες χρονιές μπορεί να εμφανιστεί με μια μικρή απόκλιση...

Άνοιξη, η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, και η "εαρινή"  αίσθηση, που μας αφήνει η άφιξή της είναι σίγουρα μοναδική.

Είναι γιορτή του Ήλιου και της Γης...
Ένα μοναδικό τελετουργικό για τη μάνα Γη, τη Φύση και τα κάλλη της!

Καλημέρα με ΑΝΟΙΞΗ, μουσική μα και ποιητική, αφού σήμερα είναι και Παγκόσμια μέρα Ποίησης!


Η γλυκυτάτη Άνοιξη
Με τ' άνθια στολισμένη,
Ροδοστεφανωμένη
Τη γη γλυκοτηράει.
Κ’ η γη τη χλόη εντύνεται,
Τα δάση της ισκιώνουν,
Τα κρύα χιόνια λιώνουν,
Ο ουρανός γελάει.
Τα λουλουδάκια βάφουνται
Τα πλάγια χρωματίζουν,
Κι’ ηδονικές φωτίζουν
Οι δροσερές αυγές.
Στο αγκαθερό τριαντάφυλλο
Γλυκολαλάει τ’ Αηδόνι.
Το ξένο Χελιδόνι
Ταιριάζει τη φωλιά[...]
Κάθε ψυχή ευφραίνεται,
Την Άνοιξη γιορτάζει
Ο Θύρσης σκυθρωπάζει
Στη γενική χαρά.
(Ιωάννης Βηλαράς: "Η γλυκυτάτη Άνοιξη")


Το απόσπασμα του γλυκού ποιήματος του Βηλαρά συνοδεύουμε με την διμερή Suite Symphonique: "Άνοιξη" του Ντεμπισί στην εκδοχή της για χορωδία και ορχήστρα.

Είναι έργο της νεότητας του γάλλου συνθέτη(ήταν περίπου στα 25 όταν το συνέθεσε) που ζωγραφίζει με ιμπρεσιονιστικές πινελιές τη μοσχοβολιστή εποχή...
Τα βήματά της κινούνται στον ασυνήθιστο ρυθμό των 9/8 αρχικά, που όμως στη συνέχεια μεταβάλλονται ποικιλοτρόπως, με τη ρυθμική εναλλαγή να πλουτίζει το άκουσμα (6/8 ..3/4...4/4)...
Η ατμόσφαιρα πλάθεται σε τόνους στιλπνούς... Ονειρική, αέρινη, σχεδόν ουτοπική.
Χρωματικές ανιούσες και κατιούσες κλίμακες στο πιάνο, πληθωρικές συγχορδίες και μελωδικές ιδέες, που πλέκονται μεταξύ τους υποβάλλοντας την εντύπωση μιας τελετουργίας-σπονδής στην Άνοιξη!
Η χορωδία δεν πατάει πάνω σε συγκεκριμένο κείμενο, αλλά σε ακαταλαβίστικες συλλαβές κι επιφωνήματα, ένα μουρμουρητό αρπισμάτων, μια μελωδική φλυαρία λεπτών αποχρώσεων...
Στοιχεία που προσδίδουν στη σύνθεση αίσθηση θροΐσματος, ψιθύρων,  αιθέριας κίνησης, όλα σύμβολα ανοιξιάτικου ενθουσιασμού!
Το κυρίως θέμα εισάγει το όμποε, ακολουθούν απαλές και μυστηριώδεις χειρονομίες στις άρπες και τα τοξοτά, φευγαλέες  εξάρσεις με pizzicati, κι ενίοτε  ηδυπαθείς μελισματικές φιγούρες από το σύνολο των οργάνων παρασύρουν ονειρικά σ' ένα παραλήρημα έαρος...


"Le Printemps", (1887)
William-Adolphe Bouguereau
Το ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ:


Η Σουίτα ειναι σύνθεση του 1887, περιόδου που φιλοτέχνησε και ο Μπουγκερώ, το αριστουργηματικό εικαστικό του: "O ερχομός της Άνοιξης", που βλέπετε αριστερά και το επιλέγω για σήμερα, παρότι λέγεται πως ο Ντεμπισί εμπνεύστηκε τη Σουΐτα του από το αριστουργηματικό ομώνυμο εικαστικό του Μποτιτσέλι "Primavera", στην Πινακοθήκη Ουφίτσι.


Τα χρώματα αυτής της εποχής ζωντανεύουν τη χαμένη έμπνευση, καθώς η Άνοιξη κρύβει μέσα της κάτι δελεαστικό.
Έτσι, ο γάλλος ζωγράφος προσωποποιεί την ευφρόσυνη εποχή, φιλοτεχνώντας τη ως αέρινη και λάγνα, μακρυμαλλούσα γυμνή νύμφη, εκφράζοντας τη φιληδονία της εποχής του και διεγείροντας κάθε αίσθηση, τόσο ώστε να κατηγορηθεί για προσβολή της αισθητικής μη μπορώντας να κατανοηθεί το μεγαλείο της τέχνης...

Ο γάλλος ζωγράφος Μπουγκερώ πλαισιώνει τη νύμφη Άνοιξη με εννέα ερωτιδείς, σκιαγραφώντας την εαρινή φύση, που φαίνεται να ξυπνά απ' τον πολύμηνο, χειμερινό της ύπνο. 
Αρχείο: Claude Debussy, πορτρέτο από τον Marcel Baschet (1884) .jpg
Debussy's portrait,
Marcel Baschet(1887)
Αν προσέξουμε στην κάτω περιοχή του εικαστικού, θα παρατηρήσουμε μερικούς απ΄ τους έρωτες που τρίβουν τα μάτια τους αγουροξυπνημένοι.
Τρεις απ' αυτούς αιωρούνται χαρούμενα και πιο ψηλά άλλοι τρεις ήδη έχουν ξεκινήσει το εύθυμο παιχνίδι μαζί της, με χαμόγελα, πειράγματα, που δεν ενοχλούν την πανέμορφη Άνοιξη, όμως την εκπλήσσουν και χαδιάρικα προσπαθεί να κρύψει τα γυμνά στήθη της, μειδιώντας.


Tης ίδιας εποχής είναι και το πορτραίτο του Κλωντ Ντεμπισί δεξιά,  ζωγραφισμένο από τον Marcel Baschet, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά στη Βίλα των Μεδίκων στη Ρώμη και εκτίθεται στο Musée d'Orsay του Παρισιού ..


Claude Debussy - "Printemps for Choir and Orchestra"



2 σχόλια:

  1. Η γλυκυτάτη Άνοιξη
    Με τ' άνθια στολισμένη...
    Mα πόσο όμορφα ξεκινάει το ποίημά του ο Βηλαράς, Ελπίδα μου! Ας ήταν να βγαίναμε να μαζέψουμε παπαρούνες και μαργαρίτες...Οι εικόνες του είναι τόσο παραστατικές και νιώθεις πως βρίσκεσαι στους αγρούς.
    Το εικαστικό υπέροχο και η λεπτομέρεια που δεσπόζει δείχνει την απόλυτη χαρά της Άνοιξης περιστοιχιζόμενη απ' τους ερωτιδείς που φλερτάρουν την αναγέννηση της φύσης.
    Όσο για την διμερή σουίτα του Ντεμπισί, έτσι αργά όπως ξεκινάει δηλώνει την αργή αναγέννηση της γης, το σταδιακό μπουμπούκιασμα των ανθέων και μαζί μ' αυτά όλων των όντων μετά το σκοτάδι του χειμώνα. Ονειρικά ηχοχρώματα, ακατάληπτες λέξεις, ρυθμός αργόσυρτος, αισθησιακός!
    Υπέροχη ανάρτηση, Ελπίδα μου γλυκιά, που συνδυάζει την έναρξη της Άνοιξης μαζί με την Γιορτή της Ποίησης! Ευχαριστούμε πολύ για όλη αυτή την ομορφιά! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιητική παρότρυνση για βολτα στα ανθοφορεμενα λιβαδια εστω και με τη φαντασία μας ειναι αυτο το ποιμενικου υφους ποιημα το υΒηλαρα, αγαπημενη μου Αζη, που διαβαζοντάς το η καρδιά δονείται και ξεχειλίζει χαρμόσυνα συναισθηματα..Χαρα ανείπωτη, ευφορία και αγαλλίαση από τις πανωριες εικόνες.. Πόσο όμορφο το σχόλιό σου, και με χροια ποιητική , όπως απαιτει η μερα που φερνει την Ποιηση ανταμα με το έαρ το μοσχοβολιστό! Η ψυχη αναγενναται κι η Τεχνη σε όποια μορφή της συμπορευεται στον κυκλο του χρονου, που αποδεικνυει πως ακομα κι αν οι καταστασεις κι οι συνθηκες "κόβουν όλα τα λουλούδια, ομως δεν μπορουν να εμποδίσουν την Άνοιξη να ‘ρθει..".
      Ρυθμός και ηχοχρωματα στην αγαπημενη σουίτα του Ντεμπισί , ευρηματικά επιλεγμενα, μεταφερουν το μήνυμα της εσωτερικής αναγέννησης, αποτυπωνοντας συγχρόνως την αισθησιακή αύρα της πολύχρωμης Ανοιξης!
      Ευχαριστω για τον επαινο, την προσοχή σου, τα όμορφα πλεγμενα λόγια, όλα άνθια ευωδιαστα της υπέροχης ψυχης σου!Την αγαπη και τα φιλιά μου μαζι με τις ευχες μου για χαρουμενη άνοιξη με ποθητα αποτελέσματα, στελνω, καλή μου! ❤ 🌹 ❤

      Διαγραφή