Translate

fb

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Για την ΗΜΕΡΑ του ΠΙΑΝΟΥ, με δύναμη στο αριστερό....

 



"Parfois, je ne peux que gémir, souffrir et vider mon désespoir au piano"

"Kάποιες φορές γκρινιάζω, υποφέρω και  ξεχύνω όλη την απελπισία μου στο πιάνο", θα εκμυστηρευτεί ο Φρεντερίκ Σοπέν, γνωστός ως "ποιητής του πιάνου"..

Είναι βλέπετε που το πιάνο έχει ψυχή..

H "ψυχή" του κλείνεται μέσα στα 88 πλήκτρα του.  Τα πατήματά τους μπορούν να προκαλέσουν δάκρυα, ξεχειλίσματα χαράς, ανακουφιστικής αγαλλίασης...


"ΗΜΕΡΑ του ΠΙΑΝΟΥ" σήμερα, η 88η μέρα του χρόνου, που καθιερώθηκε με σκεπτικό τα 88 μαγικά ασπρόμαυρα πλήκτρα του. Την έκτασή του δηλαδή που είναι 7 κ 1/3 οκτάβες ήτοι 88 πλήκτρα, (αν και ορισμένα πιάνα, όπως της Bοsendorfer έχουν έκταση 8 οκτάβων).


"Το πιάνο ως μέσο έκφρασης είναι ένας ολόκληρος κόσμος από μόνος του.
Κανένα άλλο όργανο δεν μπορεί να γεμίσει ή να αντικαταστήσει τo δικό του αποτύπωμα στον κόσμο των συναισθημάτων, της ποίησης, της εικόνας και της φαντασίας" 

Leopold Godowsky
Τάδε έφη περί πιάνου, ο βιρτουόζος του οργάνου, Leopold Godowsky, γνωστός ως "Βούδας του πιάνου". 

Ένας από τους γίγαντες του πληκτρολογίου, δημοφιλής για την εξαιρετική τεχνική του. Ήταν ο τελευταίος στην κάστα μουσικών που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της μουσικής για πιάνο(μαζί με τους Ραχμάνινοφ και Μπουσόνι).


Εξαιτίας του πολύ δυνατού αριστερού του χεριού,  χαρακτηρίστηκε "απόστολος του αριστερού".

Mετέγραψε τις Σπουδές για πιάνο του Φρ. Σοπέν("Studies on Chopin's Études"),  γνωστές για την τεχνική τους δυσκολία, που έκαναν τον μουσικοκριτικό Harold Schonberg να  τις αποκαλέσει "ως τις πλέον δυσκολότερες συνθέσεις, που γράφτηκαν ποτέ για πιάνο."

Οι διασκευές των Σπουδών από τον Γκοντόφσκι εκτός από εξαιρετικά δύσκολες είναι και  πολύ περίπλοκες.
Πχ. συνδυάζει δυο Σπουδές σε μία, φέρνει προς εκτέλεση το μέρος του αριστερού χεριού  στο δεξί ή μεταγράφει τη Σπουδή για το αριστερό χέρι μόνο. 


Με αφορμή την Ημέρα του Πιάνου, θα ακούσουμε την 9η Σπουδή από το Op.10 του Σοπέν, μια σύνθεση υψηλής ερμηνευτικής δυσκολίας λόγω των ταχύτατων αλμάτων στο αριστερό χέρι, για την οποία ο βιρτουόζος "Βούδας του πιάνου" συνέθεσε τρεις διαφορετικές εκδοχές.
Στην τρίτη εκδοχή αναθέτει την εκτέλεσή της μόνο στο αριστερό, επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό "απόστολος του αριστερού χεριού".

Leopold Goowsky: "Study on Étude Op.10 No.9, for left hand alone"


Για την Piano Day μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερα άρθρα εδώεδώ και εδώ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου