Translate

fb

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

"Κλάουντιο Αράου και Καρναβαλικές φιγούρες"


Καλημερίζω σε κλίμα Αποκριάς, που αναμένουμε...



Το "Carnaval op.9" του Ρόμπερτ Σούμαν αποτελεί ένα μουσικό κρυπτογράφημα, καθώς ο συνθέτης αναπτύσσει την ιδέα του, βασιζόμενος στην αντιστοιχία των γραμμάτων με κλίμακες:
As-C-H ή Es-C-H-A, όπου:
 Α=λα-D=ντο-Η=σι- Es=μι ύφεση ...
Κάτι σαν παζλ δηλαδή, με τα πάντα κρυμμένα επιδέξια πίσω από "καρναβαλικές μάσκες"... 
Οι δυο του εαυτοί Eυσέβιος και Φλορεστάν, στοιχεία του ονόματος του, η πρώην αρραβωνιαστικιά Εστρέλα, η νυν σύζυγος Κλάρα, οι δυο βιρτουόζοι συνάδελφοί του Παγκανίνι και Σοπέν…

Όμως ένα "Καρναβάλι" θέλει και χαρακτήρες-έμπνευση από την Κομμέντια ντελ Αρτε

Ετσι, τί θα λέγατε ν'ακούσουμε την κατά σειρά 16η μουσική εικόνα με τίτλο "Pantalon et Colombine".

Ο Πανταλόνε είναι ο γέρο-καμπούρης, ο φιλάργυρος έμπορος, ο αρχιτσιγγούνης, που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική απληστία, ευφυής, ικανός και με αδυναμία στο γυναικείο φύλο, συχνά ερωτευμένος με την Κολομπίνα, την θρασύτατη και ερωτύλα υπηρέτρια, τη σουμπρέτα αεικίνητη κουτσομπόλα που δίνει ζωή, ευθυμία και χαρά με το σκέρτσο και το μπρίο της.


Οι καλλιτέχνες συχνά την απεικονίζουν να κρατά κι ένα ντέφι, για να αποκρούει "χαριτωμένα" τις ερωτικές παρενοχλήσεις του Πανταλόνε.

Αυτά τα χαρακτηριστικά τους προσπαθεί ο Σούμαν να αποδώσει στο μέρος αυτό του "Carnaval", όπου ο κοφτός, ταχύτατος ρυθμός presto υποδηλώνει την ζωντάνια και την ένταση του παλμού.


Το προτείνω από τον γεννημένο σαν σήμερα 6 Φλεβάρη 1903, Κλάουντιο Αράου.

Eναν πιανίστα, που θαυμάζω απεριόριστα, όχι μόνο για τις τεχνικές του δυνατότητες στο πιάνο που είναι αναμφισβήτητες, αλλά κυρίως για τις απόψεις του σχετικά με την ανάπτυξη μιας "ολοκληρωμένης" καλλιεργημένης προσωπικότητας.
Πίστευε στην αλληλεπίδραση των τεχνών, προέτρεπε για μελέτη κλασικών συγγραφέων, ιστορίας, τις επισκέψεις Μουσείων και θεατρικών παραστάσεων.

"Όλ’αυτά, έλεγε, επιδρούν και φαίνονται στην ερμηνεία!!"

Και νομίζω, έχει δίκιο γιατί οι ερμηνείες υψηλού επιπέδου απαιτούν συνδυασμό φυσικών και πνευματικών προσόντων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου