Translate

fb

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Από το "παιδί-θαύμα " στον "Πόλεμο των Άστρων"

 

O 13χρονος Kόρνγκολντ

ΣΟΝΑΤΑ από ένα 13χρονο:

Ο Έριχ Kόρνγκολντ υπήρξε παιδί-θαύμα στο πιάνο, χαρακτηρισμός που τού αποδόθηκε από τον Μάλερ, ενώ Ρ. Στράους και Τσεμλίνσκυ(δάσκαλός του στο πιάνο) εγκωμίασαν το πρώιμο ταλέντο του.
Έντεκα χρονών συνέθεσε την 1η Σονάτα του για πιάνο επεξεργαζόμενος ένα θέμα του δασκάλου του, με Μάλερ και Στράους να διατυπώνουν ένθερμα σχόλια για την πρωτότυπη αρμονική δομή, τις εναλλαγές δυναμικότητας και το κυρίαρχο, προσωπικό ύφος του νεαρού συνθέτη.

Δυο χρόνια αργότερα, γράφει τη 2η Σονάτα για πιάνο σε Μι μείζονα, αρκετά μεγάλης κλίμακας, δομημένη σε 4 μέρη και με τεράστιες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις.
Η σύνθεση προκάλεσε το ενδιαφέρον του Άρτουρ Σνάμπελ που εκθειάζοντας τη μoυσική ιδιοφυία του Κόρνγκoλντ εντάσσει το έργο του 13χρονoυ στο μόνιμο ρεπερτόριό του.

To εντυπωσιακό εναρκτήριο πρώτο μέρος Moderato, ξεχωρίζει για την αρμονική του πρωτοτυπία.
Εξαιρετικά βιρτουόζικο το Scherzo που ακολουθεί, ιδιαίτερα το βαλς του τέλους με ρυθμικό και διακοσμητικό πλούτο.
Με διάθεση περισσότερο δραματική έως τραγική χαρακτηρίζεται το Largo con dolore, γραμμένο στην ελεγειακή ντο ελάσσονα, ενώ η σονάτα ολοκληρώνεται με ένα χαριτωμένο Allegro vivace.

Erich Wolfgang Korngold: Piano Sonata No 2 / Scherzo



Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ για το STAR WARS:

Με την ανόδο του ναζιστικού καθεστώτος , ο Korngold μετανάστευσε στην Αμερική, όπου ασχολήθηκε και με τη σύνθεση κινηματογραφικής μουσικής με τεράστια επιτυχία. Θεωρείται ο πρώτος -επιτυχημένος διεθνώς- συνθέτης ταινιών στο Χόλυγουντ.

Από τις πιο δημοφιλείς, είναι η μουσική που έγραψε το 1942 για την ταινία "Kings Row", απ' την οποία θα εμπνευστεί αργότερα ο Τζων Ουίλλιαμς το βασικό μουσικό θέμα για τη σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας, που αγαπήσαμε όλοι μας με το γενικό τίτλο: "Ο πόλεμος των άστρων".
O Oυίλλιαμς θαύμαζε τον Κόρνγκολντ για την μουσική του ευρηματικότητα!

Η σειρά ταινιών "Star Wars" ενθουσίασε με τη δράση της, καθώς είναι εμπνευσμένη από τη μυθολογία και εμπλουτισμένη με πρωτοποριακά ειδικά εφέ, που πλέκονται ανάμεσα σε μύρια λογής πλάσματα και υπερβατικούς ήρωες. Το καλό και το κακό βρίσκονται σε μια διαρκή μάχη, με την ταινία να εστιάζει στη δύναμη που κρύβεται στο σύμπαν της ψυχής μας με σκοπό τη σωστή διαχείρισή της για το καλό και την αγάπη!


Η πρώτη ταινία της σειράς έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα 25 Μαϊου 1977, κι έδωσε την αφορμή για τη γραφή αυτού του κειμένου.


Το θέμα από την ταινία του Κόρνγκολντ: "Kings Row":



John Williams: "Star Wars, Suite":


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου