Translate

fb

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Sibelius, "Violin Concerto": οι ερμηνείες που συνεπήραν το συνθέτη...

 

Όταν ο Ζαν Σιμπέλιους το 1949 άκουσε την ερμηνεία του "Κονσέρτου του για βιολί" από την Ida Haendel ενθουσιάστηκε και τής έστειλε επιστολή που τής εξέφραζε το θαυμασμό του:

"Ερμηνεύσατε το έργο μου με άφθαστη δεξιοτεχνία και εκφραστικότητα.
Νοιώθω τυχερός που το κονσέρτο μου βρήκε στο πρόσωπό σας έναν άψογο διερμηνέα του".


Νωρίτερα το 1937 είχε εκστασιαστεί από την ερμηνεία της Guila Bustabo (συμμαθήτριας του Mενουχίν στο Juilliard), λέγοντας πως η "απόδοσή της ήταν ακριβώς όπως την οραματίστηκα την ώρα της σύνθεσης".


Το υπέροχο "Violin Concerto Op. 47" σε ρε ελ. γράφτηκε το 1904 και αναθεωρήθηκε το 1905. Είναι το μοναδικό κοντσέρτο για βιολί που έγραψε ο Σιμπέλιους, παρότι ο ίδιος βιολονίστας, την καριέρα του βιρτουόζου εγκατέλειψε όταν νεαρός έσπασε το δεξί χέρι του βγαίνοντας από βάρκα, γεγονός που προξένησε από τότε προβλήματα στις εκτελέσεις του.

Πρόκειται για κονσέρτο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, ιδιαιτέρως η καντέντσα, τη σημασία της οποίας είχε επισημάνει ο συνθέτης. Παραδοσιακά, οι cadenzas εμφανίζονται στο τέλος της σύνθεσης, ως ένα είδος εντυπωσιακού φινάλε για τον βιρτουόζο σολίστα. Ομως ο Σιμπέλιους υιοθετεί την καινοτομία του Μέντελσον και παρουσιάζει την καντέντσα στο μέσον της σύνθεσης. Το Κοντσέρτο για βιολί του Mέντελσον ήταν ένα από τα αγαπημένα του και το είχε μελετήσει ως σπουδαστής του οργάνου διεξοδικά, τόσο που να "μιμηθεί" -προσδίδοντας βέβαια και το προσωπικό του στυλ- την καινοτομία του Μέντελσον.

Sibelius: "Violin Concerto Op. 47" / Ida Haendel:

Το κοντσέρτο ξεκινά με ένα από τα πιο συναρπαστικά ανοίγματα στο ρεπερτόριο του βιολιού. Πάνω από τις δοξαριές των τοξοτών, που κινούται στα όρια της σιωπής, με μεταφυσικά χαμηλή ένταση, ο σολίστας ξεδιπλώνει μια μυστηριώδη μελωδία, που σε πολλούς ίσως δημιουργεί εικόνες χιονισμένων Φινλανδικών τοπίων... Όμως, τα μουσικά σκίτσα του συνθέτη χρονολογούνται από την άνοιξη του 1901 και την παραμονή του Σιμπέλιους στην Ιταλία.
Η παλαιότερη έκδοση της μελωδίας συνοδεύεται από τη σημείωση "καμπάνες στο Ράπαλο".

Το ακούμε από την Guila Bustabo. Εκπληκτικό, παρόλο το χρουτσάρισμα:

[Ο Ζαν Σιμπέλιους γεννήθηκε 8 Δεκεμβρίου 1865. Από το 2011, ανήμερα στα γενέθλια του συνθέτη η Φινλανδία γιορτάζει την "Ημέρα της Φινλανδικής Μουσικής".
Η πρώτη εκδοχή του Κονσέρτου του για Βιολί έγινε στις 8 Φεβρουαρίου του 1904 στο Ελσίνκι]





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου