Translate

fb

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Μια Δραματική συμφωνία για τον Λένιν...


(Για τη γενέθλια επέτειο του Λένιν - Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 150 χρόνια, 22 Απριλίου 1870)



Διάλεξε το ψευδώνυμο "Λένιν" για να δηλώσει την αντίθεσή του απέναντι στον συγγραφέα-επαναστάτη, Γκεόργκι Πλεχάνοφ που είχε ως ψευδώνυμο το "Βόλγκιν", εμπνευσμένο από τον ποταμό Βολγα.


Έτσι ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ, όπως ήταν το όνομα του , επέλεξε τον ποταμό Λένα, που είναι μακρύτερος και ρέει στην αντίθετη κατεύθυνση, μιας και διαφωνούσαν με τον Πλεχάνοφ σε ορισμένα θέματα...



Η σχέση με τη μουσική:

Εχουμε ξαναγράψει πως ο Λένιν είχε καλή φωνή, καλό αυτί και γνώριζε πιάνο, καθώς τον είχε διδάξει η μητέρα του, που ήταν πιανίστα.
Η μουσική ηταν μερος της παιδικής του κυρίως ζωής. Συχνά στο πατρικό του έπαιζε πιάνο με την αδερφή του Μαρία Αλεξάνδροβνα a 4 mains. Η μητέρα του διέθετε μια πλούσια μουσική βιβλιοθήκη με διασκευές για πιάνο από πολλές όπερες.
Αδυναμίες του Λένιν ήταν τα έργα των Μπετόβεν, (όπως έλεγε χαρακτηριστικά μπορούσε να ακούει την Απασσιονάτα για μέρες ολόκληρες),  και Σοπέν (ιδιαίτερα αγαπούσε την "Επαναστατική" του Σπουδή).

Εκτός από τους σοβιετικούς Ντμίτρι Σοστακόβιτς και Ροντιόν Σεντρίν, έργα αφιερωμένα στον Λένιν ή εμπνευσμένα απ'αυτόν, έχει γράψει και ο Βησαρίων Σεμπάλιν.

Για το συνθέτη:


Shebalin (1902-1963) υπήρξε μαθητής των  Glière και Myaskovsky, στον οποίο πλησιάζει σε ύφος, συνθετικά.
Θεωρήθηκε  ένας από τους πιο καλλιεργημένους συνθέτες της γενιάς του, με οξυδέρκεια, ιδιαίτερο  πνεύμα και μια  ακαδημαϊκή προσέγγιση των μουσικών θεμάτων του.
Ήταν στενός φίλος του Σοστακόβιτς , ο οποίος του αφιέρωσε κι ένα κουαρτέτο εγχόρδων. Λέγεται δε πως τον εκτιμούσε τόσο πολύ που στο δωμάτιό του, δίπλα στα πορτρέτα των αγαπημένων του συνθετών Μάλερ και Μουσόργκσκυ, είχε κι ένα του Σεμπάλιν!



Η Συμφωνία για τον ΛΕΝΙΝ - Ποίηση Μαγιακόφσκι:

Το 1931 εμπνέεται από το έργο του σοβιετικού ηγέτη Λένιν, και συνθέτει τη "Δραματική συμφωνία op.  16" με τον προσωνύμιο "Λένιν"  για αφηγητή, σολίστ, χορωδία και ορχήστρα.

Η Συμφωνία αναπτύσσεται σε 3 μέρη.
Μιμητής του Μπετόβεν και της Ενάτης του, χαρακτηριστική είναι η χρήση χορωδίας που ερμηνεύει στίχους από το ποίημα  του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: "Λένιν".

Το μακροσκελές, αφηγηματικό ποίημα ξεκίνησε ο ρώσος ποιητής το 1923 και το ολοκλήρωσε ένα χρόνο μετά. Αληθινά μνημειώδες, χαρακτηρίζεται ως "ομηρικό έπος" της  ποίησης του.

"Στ’ άγρια δάση των καμινάδων πέρα, 
 κοντάρι φτιάχνοντας από χέρια πολλά,
την Κόκκινη Πλατεία σε κόκκινη παντιέρα
με παλμό τρομερό τινάζουμε ψηλά.
Απ’ αυτή τη σημαία κι από κάθε γωνιά της
προκαλεί και πάλι ζωντανός ο Λένιν                  
"Συνταχθείτε για μάχες στερνές, εργάτες!
[...]
Χρόνε, βρόντα τα συνθήματά του κεραυνούς-
μήπως θα το ρίξουμε στα κλάματα;
Λένιν –ζωντανότερος κι από τους ζωντανούς,
είν’ η γνώση μας, η δύναμη και τ’ άρματα.
Βάρκες οι άνθρωποι πάνω στην ξέρα.
Φεύγει ο βίος, γοργά κυλά
βρώμια στρείδια, μούχλα και λέρα
στην καρίνα μας κολλά..."

(Το ποίημα από katiousa.gr )


                                                         
Η Moυσική σύνθεση:

Ι: Allegro risolto - Το 1ο Μέρος είναι μια εκτεταμένη ορχηστρική εισαγωγή σε σι ελ. κι ακολουθεί γρήγορη ρυθμική αγωγή με εντυπωσιακές εκρήξεις των χάλκινων κρουστών.

ΙΙ: Largo - Το 2ο διαπνέεται από βαθιά εσωτερικότητα, δημιουργώντας διάθεση ενδοσκόπησης. Ενα μέρος αργό, όπου βρίθει διαλογιστικών στιγμών. Χαρακτηρίζεται δε, από συχνές μετατροπίες από τη σι ελ. στη σι μείζονα και έντονης δραματικότητας, αφηγηματικά μέρη

ΙΙΙ: Moderato non troppo - Allegro giusto - Ρυθμικά η αγωγή επιταχύνει σε ένα  διακριτικό Moderato  και στη συνέχεια ένα Allegro giusto. Ιδιαίτερης δυναμικής η θεματική του ιδέα, με τις μετατροπίες συχνότερες προκειμένου να δημιουργήσει αίσθηση εσωτερικής πάλης και σύγκρουσης.

Το 2ο και 3ο μέρος με τη χορωδιακή ερμηνεία του δυναμικού ποιήματος του Μαγιακόφσκυ  προοιωνίζονται τη νέα εποχή.
Σε κάποιους ίσως ακούγεται βαριά η ρωσική γλώσσα. Ομως ο αυθεντικός ήχος της αρμόζει στον ηγέτη που έδωσε την έμπνευση στον ποιητή και το συνθέτη...... Ο Σεμπάλιν γνήσια, απόλυτα και με απαράμιλλη ένταση αποδίδει το ρίγος της μεγαλόστομης "Λενινιάδας" του Μαγιακόφσκι...


Vissarion Shebalin: <<Dramatic Symphony "Lenin" op. 16>>
after Vladimir Mayakovsky's poem
(για αφηγητή, σολίστες, χορωδία και ορχήστρα):

ΜΕΡΟΣ 1ο:


ΜΕΡΟΣ 2ο:


ΜΕΡΟΣ 3ο:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου