Translate

fb

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

O Xαίντελ, η τύφλωση και ο Σαμψών...

(στη μνήμη του Φ.Χαίντελ, που σαν σήμερα 14 Απριλίου 1759 πέρασε στην αιωνιότητα)




O Xαίντελ κατά τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας του αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα υγείας. Υπέφερε από υπερβολικό άγχος και κατάθλιψη, παρόλη την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία και θετικότητα κάθε δυσκολία. Υπέστη  επίσης δυο εγκεφαλικά επεισόδια, που επηρέασαν την κίνηση του ενός χεριού του, όμως  το πείσμα και το πάθος του για μουσική δημιουργία συνέβαλαν στην γρήγορη αναρρωσή του.
Από το 1740 είχε αρχίσει να μειώνεται η όρασή του από το ένα μάτι και μέσα σε μια δεκαετία την είχε χάσει ολοκληρωτικά. Το γεγονός αυτό -παρότι παρέμενε παραγωγικότατος μουσικά και συνέθετε απτόητος- λέγεται πως τον είχε επηρεάσει.
Αυτό φαίνεται και στο ορατόριό του "Samson" που συνέθεσε το 1743 και πολλοί υποστηρίζουν πως ταυτίστηκε με τον τυφλό  ήρωά του γράφοντάς του  την περίφημη άρια: "Total eclipse".

"Total eclipse! no sun, no moon. 
All dark amidst the blaze of noon. 
Oh glorious light! no cheering ray 
to glad my eyes with welcome day.

Ολική έκλειψη! δίχως ήλιο, δίχως φεγγάρι. 
Όλα σκοτεινά μέσα στη φλόγα του μεσημεριού. 
Ω λαμπρό φως! καμία ενθαρρυντική αχτίδα 
να χαροποιήσει τα μάτια μου με το καλωσόρισμα της μέρας"

[Πληροφοριακά να πούμε πως ο Χαίντελ, είχε τον ίδιο γιατρό με τον Μπαχ κι έκανε -όπως και κείνος-  κάποιες εγχειρήσεις για να βελτιώσει την όρασή του , χωρίς όμως επιτυχία...]

Χαρακτικό με το κατάμεστο Coven Garden 
την ημέρα πρεμιέρας του "Samson" το 1743
Μέχρι το τέλος της ζωής του και παντελώς τυφλός έπαιζε από μνήμης, αυτοσχεδίαζε και υπαγόρευε νέες συνθέσεις του.
Στην άρια "Total Eclipse" δημιουργείται η εντονη αίσθηση της  ταπείνωσης από την πτώση του Σαμψών, που τυφλός και χωρίς δυνάμεις  καθίσταται συναισθηματικά γυμνός.
Aυτή η άρια λέγεται πως πάντα έφερνε δάκρυα  στα μάτια του Χαίντελ, όταν την άκουγε τα τελευταία χρόνια της ζωής του].

Το ορατόριο "Σαμψών" είναι μεγάλης δημοφιλίας έργο από την στιγμή της πρεμιέρας του -στο κατάμεστο από θεατές, Κόβεν Γκάρντεν- μέχρι σήμερα.
Το λιμπρέτο του βασίστηκε στο σχετικό επεισόδιο που αναφέρεται στο Βιβλίο των Κριτών της Π.Διαθήκης, όπως αυτό μεταφέρθηκε από τον Τζον Μίλτον(επίσης τυφλού την περίοδο συγγραφής του) στο έργο του: "Σαμψών αγωνιζόμενος".

Handel: "Samson-Total eclipse":




2 σχόλια:

  1. Θλιμμένη άρια αυτή της "Ολικής Έκλειψης", Ελπίδα μου και πώς αλλιώς όταν χάνεται το φως σου! Παρόλες τις τραγικές καταστάσεις της υγείας του ο Χαίντελ έδειξε μεγάλη γενναιότητα και παραγωγικότητα. Με την Μουσική του να του δίνει κουράγιο να συνθέτει συνέχεια μέχρι το τέλος του. Έξοχο το χαρακτικό με το Κόβεν Γκάρντεν την ημέρα της πρεμιέρας του ορατορίου Σαμψών!
    Καλό μεσημέρι, κι ευχαριστούμε αγαπημένη μου! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε της νότα, δέος και συγκινησιακά ρίγη!...Πως να μην ειναι θλιμμενη η αρια, Αζη μου αγαπημενη, όταν καποιος -και ο ρόλος, και ο μουσικός που ντυνει το λιμπρετο- έχουν χασει το φως τους; Αλλα και ο ίδιος ο Μίλτον είχε τυφλωθεί, κι είχε απομακρυνθεί από την κεντρική σκηνή της Αγγλίας ,λογω της τυφλωσης του.
      Ομως, ευτυχως ο Χαιντελ εδειξε ψυχικό σθενος και συνεχισε μεχρι το τελος της ζωης του με τη μουσικη να αποτελει το στηριγμά του, να του δινει τη δυναμη -οπως φαινεται- να προχωρά με μεγαλειώδεις δημιουργίες!
      Το χαρακτικό, αποδεικνυει το μεγεθος της επιτυχιας του ορατορίου!Θριαμβευτικότατη!Οι Αγγλοι λατρεψαν τον Σαξωνα!!
      Καλό μεσημέρι, κι ειναι δική μου η ευχαρίστηση, αγαπημένη μου φίλη! ❤

      Διαγραφή