Translate

fb

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Στο φύσημα του φλάουτου, μια "Κάρμεν"...

"Carmen, Βizet", από δημοσίευση σε γαλλικό περιοδικό το 1875


 "Αντιλαλεί μια ευαισθησία...Τον έρωτα ως fatum, ως αδυσώπητη μοίρα...Η μουσική του έχει κάτι από το ηλιόλουστο κλίμα του νότου, τον αέρα του, την καθαρότητα του".

Αυτά γράφε ο Φρήντριχ Νίτσε για την όπερα "Κάρμεν" του Ζωρζ Μπιζέ, που έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα, 3 Μαρτίου 1875, λίγο καιρό πριν το θάνατο του δημιουργού της και πριν εκείνος προλάβει να γευτεί και απολαύσει το μέγεθος της αποδοχής της!

Ο φιλόσοφος, φιλόμουσος και συνθέτης, Νίτσε απολάμβανε τη διάφανη και συγχρόνως έντονη, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που πλάθει η όπερα αυτή, ο Μπραμς που είχε δει και ακούσει την όπερα πάνω από είκoσι φορές είχε δηλώσει κατενθουσιασμένος πως θα πήγαινε ως τα πέρατα της γης για να συγχαρεί και να σφίξει το χέρι του Μπιζέ, ενώ ο Τσαϊκόφσκι την είχε επαινέσει ως σπάνια δημιουργία προφητεύοντας πως σε μια δεκαετία θα γινόταν "η πιο δημοφιλής όπερα σε ολόκληρο τον κόσμο".
Και πράγματι έγινε! Ενα αριστούργημα, η "Κάρμεν", η πιο δημοφιλής "ισπανική" όπερα που όμως δε γράφτηκε από Ισπανό, αλλά από Γάλλο συνθέτη!!


Η Κάρμεν, ένα ανυπότακτο πουλί, μια γυναίκα σαγηνευτική, αισθησιακή, ριψοκίνδυνη, απροκάλυπτα ερωτική, ακαταμάχητη και σκληρά ηδονική!

Πολλοί είναι οι συνθέτες που το μουσικό ταπεραμέντο της ηρωίδας του Μπιζέ σαγήνευσε την ψυχή τους κι ερέθισε την έμπνευσή τους, ώστε την χρησιμοποίησαν ως πυρήνα σε δικές τους δημιουργίες.

Μια τέτοια έμπνευση σάς καλώ να απολαύσουμε σήμερα..


Από τα πλέον δημοφιλή έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου για το φλάουτο είναι εκείνο του διάσημου γάλλου φλαουτίστα, συνθέτη και οργανοποιού, François Borne: "Fantasie Brillante" για φλάουτο και πιάνο, βασισμένη σε θέματα από την Κάρμεν.

Την οργανική δυωδία συνέθεσε το 1875, μόλις 3 μήνες πριν από το θάνατό του. Ο Borne στήνει έναν απαράμιλλης μουσικότητας διάλογο ανάμεσα στο ξύλινο πνευστό, (την τεχνική του οποίου γνώριζε καλά), και το έγχορδο, πάνω σε μια μελωδική γραμμή, όπου διατρέχουν όλα  τα μοτίβα από τις πασίγνωστες μουσικές σκηνές της όπερας. 

Mέρη:

Εισαγωγή σύντομη
Allegro Moderato
Andante Moderato
Habanera
Chanson de Bohème
Final

Μοτίβα πληθωρικά, δυναμικού χαρακτήρα, αλλά και ζοφερής διάθεσης,  όπου κυρίως το φλάουτο αναδεικνύεται με μια σειρά δεξιοτεχνικών χειρονομιών.

Εκθαμβωτική παρτιτούρα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, βασισμένη στο θρύλο της ελεύθερης, ανεξάρτητης και άπιστης τσιγγάνας που ενέπνευσε το λογοτεχνικό αριστούργημα του Προσπέρ Μεριμέ, πάνω στο οποίο ο Μπιζέ έχτισε το αξιομνημόνευτο οπερατικό του οικοδόμημα, που πάντα η ακρόασή του προκαλεί ταραχή και συγκινησιακό παραλήρημα. Ένα έργο που επίσης από τον Νίτσε χαρακτηρίστηκε "όπερα των οπερών", για την οποία ο Μπιζέ μόχθησε πολύ, μελετώντας εις βάθος κάθε χαρακτήρα της, μεγάλο ή μικρότερο...


François Borne: "Fantaisie brillante sur Carmen" / Emmanuel Pahud:




2 σχόλια:

  1. Azy Gouziou
    Τι ωραία επιλογή αυτή, Ελπίδα μου η μεταγραφή για φλάουτο από θέματα της Κάρμεν! Ωστόσο, εκτός απ' την δημότικότητά της και την μεγάλη φήμη της η Κάρμεν του Μπιζέ, υπήρξε έμπνευση και για πολλές άλλες μεταγραφές για διάφορα όργανα! Αγαπημένη όπερα με μπρίο, γοητεία, σαγήνη και απίστευτες μελωδίες! Δικαιολογημένα οι Νίτσε, Μπραμς και Τσαϊκόφσκυ δήλωσαν άμεσα τον ενθουσιασμό τους.
    Ευχαριστούμε που μας θύμισες την πρεμιέρα της σαν σήμερα το 1875! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Azy μου καλησπερα κι από δω!Ναι, ειναι από τα μελωδικότερα εργα της ρομαντικης περιοδου για φλαουτο.
      Εχω παρουσιασει σχεδον όλες τις μεταγραφες και εμπνευσεις απο την Καρμεν στο παρελθον, όμως σημερα ειπα να σταθω ιδιαιτερως σε αυτη τη Φαντασια του Borne που δικαιως τιτλοφορειται ως "brillante"!!!
      Εγω ευχαριστω, καλή μου φιλη για την επίσκεψη και το σχόλιό σου, καθως και τον έπαινο!
      Καλή συνέχεια! ❤

      Διαγραφή