Translate

fb

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

"Άνοιξη": Ένας Μπαχ για την επίσημη εμφάνισή της...

 

Hans Zatzka, "An Allegory of Spring with Cupid"

Λουλουδοφορεμένη, μοσχοβολιστή και πολύχρωμη κάνει σήμερα την επίσημη εμφάνισή της, η Άνοιξη.

"O χορός της λουλουδιασμένης Άνοιξης"
Hans Zatzka
Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, η άφιξή της μάς αφήνει μια μοναδική "εαρινή"  αίσθηση, καθώς αντιλαμβανόμαστε πως ξεκινά η γιορτή του Ήλιου και της Γης...Ένα μοναδικό τελετουργικό για τη μάνα Γη, τη Φύση και τα κάλλη της! 

Ενα παραλήρημα έαρος, με μουρμουρητά ανθέων, θροΐσματα δέντρων, τιτιβίσματα πουλιών και τις αιθέριες κινήσεις όλων των όντων της πλάσης που υμνούν την ευωδιαστή εποχή με ανοιξιάτικο, πρωτόγνωρο ενθουσιασμό...

"Aκάλεστη, βουβή, 
μέσ’ στου ηλίου το θάμπος, φουντώνει η Άνοιξη...",


θα γράψει η Πολυδούρη, που με την άφθαστη ποιητική της πένα κοινωνεί την ομορφιά, γλυκαίνει την παγωμένη καρδιά, φωτοβολεί την ψυχή, που αναπεταρίζει στην παρουσία της άνθινης θεάς και του πρώτου μυρωμένου αγεριού της...

Ανάμεσα στα λούλουδα της Άνοιξης, που ξεκίνησε λοιπόν κι επισήμως σήμερα, αλλά και την τόση ομορφιά και την αλήθεια της συνεορτάζουσας θεάς Ποίησης που φτερώνει την ψυχή μας,...μην ξεχαστούμε και για έναν άλλο μέγα! 

Ένα θεό που περπάτησε ανάμεσα σε μικρούς θνητούς, τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, που γεννήθηκε σαν σήμερα, 21 Μάρτη 1685 στο Άιζεναχ της Θουριγγίας.

Πώς θα ήταν δυνατόν, λοιπόν, να αφήσουμε παραπονούμενο τον μέγιστο Μπαχ, που ενώ όλοι οι μουσικοί, ιδιαίτερα όσοι ασχολούμαστε με το πιάνο αναγνωρίζουμε πως κοινώς "μας έβγαζε το λάδι" με τη μελέτη, που απαιτούσε , αναγνωρίζουμε την προσφορά του στην τεχνική αντίστιξης, στην αρμονία, στη μοτιβική επεξεργασία, που αποτελεί δεξαμενή γνώσεων για κάθε δημιουργό και εκτελεστή!

Με την άριά του "Wenn die Frühlingslüfte streichen-Όταν φυσούν ανοιξιάτικες αύρες" θα σας καλημερίσω!
Μια σύνθεση με λυρικότατες πινελιές, όπου πρωτοστατούν το βιολί και η γυναικεία φωνή, που με την διαλεκτική τους αντίθεση αναδεικνύουν το νόημα του κειμένου.

Η άρια αυτή αποτελεί μέρος από την περίφημη κοσμική καντάτα του σπουδαίου κάντορα: "Weichet nur, betrübte Schatten", για σόλο σοπράνο, όμποε, 2 βιολιά, βιόλα και μπάσο κοντίνουο, γραμμένη ενδεχομένως για το γάμο του με την Άννα Μανταλένα το 1721, προκειμένου εκείνη να εκτελέσει το φωνητικό μέρος.

Hans Zatzka, "Spring Beauty"
Το κείμενο της καντάτας αναφέρεται στην αγάπη, που παραλληλίζεται με την άφιξη της άνοιξης μετά το μαρασμό του χειμώνα...

Η σύνθεση(ασυνήθιστη δομικά για δημιουργία του Μπαχ) έχει περιγραφεί ως "αισθησιακή απεικόνιση των χαλαρών απολαύσεων που προσφέρει η άνοιξη, με τον σολίστα να παροτρύνει το χειμώνα με τις καταθλιπτικές αποχρώσεις του να απομακρυνθεί".


Τα μοτίβα και οι εναλλαγές τους αποτελούν αποτύπωση της αναγέννησης της φύσης, της εποχιακής αλλαγής από το γκρίζο και το συννεφιασμένο στο εκτυφλωτικό φως του ήλιου... από τη μελαγχολική διάθεση του παγερού χειμώνα στην ελπιδοφόρα διάθεση που γεννά η έκρηξη της άνοιξης, όταν χαλί στρώνονται στη γη τα λογής πολύχρωμα λουλούδια, με πιο ευωδιαστό το άνθος της αγάπης...


"Όταν φυσούν ανοιξιάτικες αύρες
και πνέουν μέσ' στους πολύχρωμους αγρούς,
είναι συνήθεια κι ο Έρωτας κρυφά να ξεμακραίνει  
να βρει και τη δική του δόξα
κι αυτό πως είναι πιστεύουν οι άνθρωποι:
όταν μια, την άλλη καρδιά βρίσκει κι αγαπά"



J. S. Bach: "Όταν φυσούν ανοιξιάτικες αύρες"

Violin: Itzhak Perlman
voice: Kathleen Battle




2 σχόλια:

  1. Ωραιότατο το καλωσόρισμα της Άνοιξης, Ελπίδα μου με την μουσική του θείου Μπαχ να μας ευφραίνει τα αυτιά και την ψυχή. Και τι θαυμάσια σύμπτωση, να γεννηθεί στην ανατολή αυτής της πολύχρωμης, ελπιδοφόρας κι αγαπημένης εποχής αυτός ο ΜΕΓΑΣ και ΑΘΑΝΑΤΟΣ συνθέτης που δεν άφησε κανένα όργανο παραπονεμένο, καμιά φωνή, κανένα μουσικό είδος της εποχής του που να μην το περιβάλλει με τον σεβασμό που του αρμόζει και να αφιερώσει μουσικές για την ανάδειξή του. Όντως, μας "βασάνισε" σαν μαθητές στα ωδεία κι εμείς "βασανίσαμε" με την σειρά μας άλλους για την διδασκαλία των συνθέσεών του. Τα οφέλη όμως, πολλαπλά και διαχρονικά. Υπέροχη η άρια που είναι και το κεντρικό σημείο της ανάρτησής σου, καθώς και όλα τα εικαστικά που την πλαισιώνουν. Ευχαριστούμε πολύ, αγαπημένη μου φίλη! ❤ 🌺💗🌺 ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άζη μου ,αγαπημενη μου φιλη εγκαρδιες ευχαριστίες για τα καλά σου λόγια για την αναφορά μου με αφορμη την έναρξη της Ανοιξης,που συμπτωματικά ταυτίζεται με τη γεννηση του μεγάλου κάντορα!Μπορεί να μας βασανισε, ομως άξιζε τον κοπο γατι μεσα από τη μελέτη του αποκομίσαμε το νεκταρ της ουσίας της μουσικής, γιατι το θεωρητικό και συνθετικό του έργο, άλλαξε αναμφισβητητα την ροή της μουσικής τεχνης!
      Χαίρομαι πολύ που αναφερεσαι στα εικαστικά με πρωταγωνιστρια την Ανοιξη και τον Ερωτα που τα επέλεξα επηρεασμενη κι από το ποιητικό κειμενο όπου η φυση της εποχης παραλληλιζεται με κεινη του Ερωτα. Οι αιθεριες φιγουρες του Hans Zatzka, ονειρεμενες, πλημμυριζουν την ψυχη μας και τρυφερο ρομαντισμό
      !Βρηκα την άρια εξαιρετικά πρωτοτυπη για τον Μπαχ και συνθετικα μακριά από το υφος στο οποίο τον έχουμε συνηθισει. Κινείται πιο ανάλαφρα, ισως γιατι ων ερωτευμενος και κείνος την εποχη της συνθεσης...Ερωτας και Ανοιξη καρπίζοντας προκαλούν μυρια θαυματα, γλυκιά μου Αζη και το αποδεικνυουν με την εκθαμβωτική τους ερμηνεια Μπατλ και Πέρλμαν!
      Ευχαριστωντας σε και πάλι για την ανταπόκριση ευχομαι μια ομορφη ανατολή, γλυκια, πολυχρωμη και μοσχοβολιστη ανοιξη με χαρες, ελπίδα και αγαπη!
      💗🌸🌹🎵🌹🌸💗

      Διαγραφή