Translate

fb

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Άουγκουστ Μάκε: Φόρος τιμής στο Γ.Σ.Μπαχ...

 

August Macke: "Farbige Komposition - Hommage à J. S. Bach"


"Το έργο τέχνης είναι μια παρομοίωση της φύσης, όχι μια αναπαραγωγή.
Eίναι η σκέψη, η ανεξάρτητη σκέψη ενός ανθρώπου,
ένα τραγούδι για την ομορφιά των πραγμάτων"

(August Macke)


August Macke selfportrait
Ο γεννημένος σαν σήμερα, 3 Ιανουαρίου 1887, Άουγκουστ Μάκε υπήρξε από τους σπουδαιότερους γερμανούς ζωγράφους, βασικό μέλος της εξπρεσιονιστικής ομάδας  "Γαλάζιος Καβαλάρης". Σπούδασε στο Ντίσελντορφ και στο Βερολίνο, και στη συνέχεια έζησε για ένα χρόνο στο Παρίσι, όπου επηρεάστηκε από το φοβισμό, τον κυβισμό και τον εμπρεσιονισμό. 

Ιδιαίτερα καινοτόμα η εποχή στην οποία έζησε,  ο Μάκε ενσωμάτωσε  στη ζωγραφική του στοιχεία των πρωτοποριακών αβάν-γκαρντ κινημάτων. Έτσι, η ζωγραφική του συνδυάζει τις γαλλικές τεχνοτροπίες με το γερμανικό εξπρεσιονισμό. 

Τα έργα του γίνονται οράματα ενός κόσμου σε αρμονία. Και ο ίδιος τα χαρακτηρίζει "τραγούδια για την ομορφιά".


Ο Μάκε είναι πιο γνωστός για τις πολύχρωμες, φωτεινές απεικονίσεις του από την καθημερινή ζωή...

Η "Farbige Komposition-Έγχρωμη σύνθεση, Homage to J. S. Bach", που βλέπετε παραπάνω είναι επομένως ένα ασυνήθιστο θέμα για το ζωγράφο και ξαφνιάζει καθώς αποτελεί παρέκκλιση από την συνήθη θεματική του.
Φιλοτεχνήθηκε στο πλαίσιο της τάσης της εποχής του, όπου αρκετοί από τους συγχρόνους του εικαστικούς  στις αρχές του 20ου αι, απέτιαν φόρο τιμής στον Γερμανό μουσουργό, Γ.Σ. Μπαχ. 
Ο Μάκε ακολουθεί την τάση και δίνει έναν  από τους καλύτερους πίνακες αυτής της σειράς.  

Η φαντασία του καλλιτέχνη καλπάζει και εκμεταλλεύεται άφοβα την τολμηρή, εξωστρεφή χρωματική του παλέτα. Χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό καμπυλών και ευθείων γραμμών για να παράγει κάθε είδους αφηρημένα σχήματα. Στην αριστερή πλευρά της σύνθεσης τοποθετεί τις πιο σκούρες γραμμές, που βοηθούν στην παραγωγή φόρμας, σε μια οπτική εξερεύνηση του ήχου... Στο κέντρο οι τόνοι είναι πιο φωτεινοί, σε πορτοκαλί και κίτρινες αποχρώσεις, που έρχονται σε έντονη αντίθεση με τους πιο σκούρους τόνους περιμετρικά...

Ο Μάκε στοχεύει σε μια  αναπαράσταση του ήχου, ο οποίος εκφράζεται μέσω μιας διαδικασίας εμπνευσμένης από την παρατήρηση και σύμπραξη  σχημάτων και χρώματος. Τα πιο σκούρα χρώματα αντιπροσωπεύουν τους χαμηλότερης οξύτητας ήχους, ενώ οι πιο φωτεινές αποχρώσεις, τους υψηλότερης. Τα σχήματα, τρίγωνα, τετράγωνα, ημικύκλια, γεωμετρικά σκαλοπάτια δηλώνουν την αρμονική και μοτιβική οργάνωση, το αρτίστικο υπόβαθρο και τεχνική αρτιότητα, που χαρακτηρίζουν τα έργα του κάντορα Μπαχ.

Επίσης, παρατηρείστε τις σπείρες στον πίνακα. Παραπέμπουν στη μαθηματική "χρυσή σπείρα" ή "χρυσή τομή" που πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Μπαχ βασίστηκε και εφάρμοσε σε πολλά  από τα έργα του.
Ανάμεσά τους και οι "Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ", ένα έργο για τσέμπαλο, που αποτελείται από μια άρια και ένα σύνολο από 30 παραλλαγές. 


To εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης
των Variations Goldberg
Οι Παραλλαγές πήραν το όνομά τους από τον Johann Gottlieb Goldberg, που μάλλον τις πρωτοερμήνευσε, έναν  νεαρό δεξιοτέχνη του τσέμπαλου και μαθητή του Μπαχ, τον οποίο υποστήριζε ο φιλόμουσος ρώσος κόμης,  Carl von Keyserlingk, που έδωσε και την παραγγελία της σύνθεσης στον Μπαχ. 

Λέγεται πως ο Goldberg ήταν προσωπικός τσεμπαλίστας του κόμη ο οποίος ταλαιπωρείτο από αϋπνίες. Έτσι,  έπαιζε ως αργά τη νύχτα τσέμπαλο προκειμένου να ψυχαγωγεί τον κύριό του. Κάποτε για να μη βαριέται ο κόμης με την ακρόαση ίδιων συνθέσεων συνεχώς και με σκοπό να εμπλουτίσει το ρεπερτόριό του ζήτησε από τον Μπαχ ένα νέο έργο δίνοντάς του μια δική του μελωδία.
Ο Μπαχ  απάντησε με αυτό το σύνολο των 30 αριστουργηματικών κι έντονης πολυπλοκότητας, παραλλαγών που η καλλιτεχνική τους αξία είναι ανυπολόγιστη, υπεράνω φυσικά και του υπέρογκου ποσού των 100 χρυσών λουδοβικείων μέσα σε επίσης ολόχρυσο κύπελλο, που δόθηκαν από τον κόμη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θεσπέσια δημιουργία που απάλυνε τις άγρυπνες νύχτες του .  


J.S. Bach, Variations Goldberg / Glenn Gould:





2 σχόλια:

  1. Πράγματι εντελώς διαφορετική και πολύπλοκη αυτή η εικαστική δημιουργία του Μάκε από τους άλλους πίνακές του που την αφιερώνει στον θείο Μπαχ. Όλα αυτά τα σχήματα, χρώματα, διαβαθμίσεις έντασης και το παιχνίδι φωτός - σκιάς είναι φανερό ότι παραπέμπουν στο μεγαλειώδες έργο του Μπαχ "Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ", Ελπίδα μου. Η ακουστική εμπειρία των παραλλαγών με την ταυτόχρονη οπτική παρατήρηση του πίνακα δημιουργούν ένα καταπληκτικό συναίσθημα ευφορίας αλλά και βαθύτατου στοχασμού. Άκουσα τον Γκουλντ στο βίντεο που προτείνεις και παρατηρούσα τον πίνακα... Ένα μεγαλείο! Ευχαριστούμε πολύ, αγαπημένη μου φίλη για το σπουδαιότατο αυτό άρθρο! Με την καλησπέρα μου! 💗🌷💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημενη μου Αζη, δεν μπορεις να φανταστεις το μέγεθος της ικανοποιησής μου χτες οταν εβαλα σε σειρα τις σημειωσεις μου για την παρουσίαση αυτου του κειμενου με αφορμη τον αγαπημενο μου Μάκε. Εσυ, που εχεις μπλογκ και πάθος με τη μουσική και την τεχνη μάλλον θα με καταλαβαινεις...
      Ναι, ο πινακας αυτος ξεχωριζει απο την συνηθη τεχνικη του καλλιτεχνη.Χρωματα και σχηματα και γενικά η συνολικη φορμα του στοχευει στην αρμονική και μοτιβική οργάνωση του Μπαχικου εργου. Πολύ χαιρομαι που το αντιληφθηκες , αν και δεν είχα καμμιά αμφιβολία, αγαπημενη μου Αζη!
      Ενα πολύτιμο έργο οι Παραλλαγές Γκολντμπεργκ και ο Γκουλντ ενας από τους ιδιαίτερους εκφραστες του! Ευχαριστω για την ανταπόκριση και τα ευγενικά σου λογια για την προσπάθειά μου, γλυκιά μου!
      Την αγαπη μου μαζι με την καλησπέρα μου!
      ❤ 🌹 ❤

      Διαγραφή