Translate

fb

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

"Γιόζεφ Χάυντν και Κροατικές επιδράσεις"

 


Έγραψε πάνω από 1200 έργα, ανάμεσά τους 104 Συμφωνίες και 84 Κουαρτέτα.
Μεγάλη η συνεισφορά του γεννημένου σαν σήμερα, 31 Μαρτίου (γι'άλλους 1 Απριλίου) 1732, Γιόζεφ Χάυντν σε αυτές τις μορφές σύνθεσης.

Όλοι γνωρίζουμε πως ο Γιόζεφ Χάυντν διετέλεσε αρχιμουσικός του πρίγκηπα Εστερχάζυ στην Ουγγαρία επί 30ετία. Όταν ο πρίγκηπας πέθανε, ξεκίνησε μια μεγάλη περιοδεία στο Λονδίνο η οποία κράτησε σχεδόν δυο χρόνια.

Εκεί έγραψε και δώδεκα συμφωνίες, που γι’αυτό το λόγο τιτλοφορούνται "Συμφωνίες του Λονδίνου" και συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά έργα του Χάυντν.

Ο Χάυντν, δικαίως, λοιπόν θεωρείται "Πατέρας της Συμφωνίας και του Κουαρτέτου"!




Πρώτη, σημερινή μου πρόταση είναι το Φινάλε από τη Νο. 104, που γράφτηκε το 1795 και οι μουσικοερευνητές εντοπίζουν σε αυτό έντονο Κροατικό χρώμα!

Παρότι ο Χάυντν ουδέποτε είχε επισκεφτεί την Κροατία, τα Αυστροουγγρικά σύνορα στα οποία έζησε τόσα χρόνια συγκέντρωναν πλήθος μεγάλου αριθμού ανθρώπων αυτής της εθνικότητας, που η λαϊκή τους μουσική θα είχε επιδράσει στο συνθέτη.
Το τέταρτο µέρος είναι σε µορφή σονάτας, µε γρήγορη ρυθµική αγωγή, ενώ εµπεριέχονται λαϊκοχορευτικά στοιχεία.


Πράγματι, το αρχικό θέμα του, σε τολμηρή αρμονική επεξεργασία, ακολουθεί τα μοτίβα από το παραδοσιακό "Oj, Jelena, Jelena, jabuka zelena", το οποίο μπορείτε να ακούσετε παρακάτω, όπως και το φινάλε της Συμφωνίας στη συνέχεια, και εύκολα θα κάνετε την ηχητική σύγκριση.


Λαϊκό τραγούδι: "Oj, Jelena":


Η παρτιτούρα με το μοτίβο, που αποδεικνύει που αποδεικνύει την Κροατική μελωδική σχέση με το έργο.



Μέρος Συμφωνίας
Haydn: Symphony No.104. Mov. 4. Finale - Spiritoso:



Επίσης Κροατική επιρροή συναντάμε και στο "Κουαρτέτο του Αυτοκράτορα", Οp. 76 No.3.
Πήρε το όνομά του επειδή ο Χάυντν χρησιμοποίησε στο 2ο μέρος του ως βασικό θέμα παραλλαγών, ένα τραγούδι που είχε συνθέσει προς τιμήν του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Κάιζερ: "Cott erhalte Franz den Kaiser-Ο Θεός έσωσε τον αυτοκράτορα Φράνσις" και είχε τεράστια ανταπόκριση από το κοινό.
Το τραγούδι αυτό ακούγεται μέχρι σήμερα, καθώς αποτελεί τον Εθνικό ύμνο της Γερμανίας, με το όνομα "Deutschlandlied" και οι αναλυτές υποστηρίζουν πως "πατάει" σε μοτίβο από Κροατικό λαϊκό τραγούδι και συγκεκριμένα, το "Stal se jesem v jutro rano":



Η παρτιτούρα με το σχετικό μοτίβο



Και για σύγκριση το 2ο μέρος "Poco adagio, cantabile" του "Emperor Quartet"σε ΝΤΟ μείζονα:




Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

"Σικελικός Εσπερινός", από το ιστορικό γεγονός στην όπερα"

 

Sicilian Vespers, Francesco Hayez
(από: wikiart)


Ήταν σαν απόψε, τη νύχτα της 30 Μαρτίου του 1282, όταν ξέσπασε ο Σικελικός Εσπερινός, η γνωστή αιματηρή επανάσταση των Σικελών ενάντια στον πολύ φιλόδοξο και αλαζόνα Κάρολο Ανζού, που είχε ετοιμάσει  έναν τεράστιο στόλο με στόχο την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης.
Σχέδιο, που όμως ανατράπηκε από το λαό της Σικελίας.

"Το 1282 το Πάσχα έπεφτε νωρίς, στις 29 Μαρτίου. 
Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα το νησί της Σικελίας φαινομενικά ήταν ήρεμο.
Στο λιμάνι της Μεσσήνης ήταν αγκυροβολημένη μια μεγάλη αρμάδα των Ανζού. 
Βασιλικοί πράκτορες, δίχως να ενδιαφέρονται για την έχθρα των σκυθρωπών χωρικών, 
περιόδευαν ανά το νησί…[…] 
Στο Παλέρμο, ο δικαστικός εκπρόσωπος Ιωάννης του Σαιν Ρεμύ, ετοίμαζε τη γιορτή στο παλάτι των Νορμανδών Βασιλέων[…]
Μεταξύ όμως των Σικελών, οι οποίοι γιόρταζαν την Ανάσταση του Χριστού με τα παραδοσιακά τους τραγούδια και χορούς στους δρόμους, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και εκρηκτική[…]
Φλυαρούσαν και τραγουδούσαν στην πλατεία και ο καθένας περίμενε να αρχίσει η λειτουργία. 
Ξαφνικά έφθασε μια ομάδα Γάλλων αξιωματούχων…[…] Ανάμεσά τους, ένας λοχίας…[…]
Τράβηξε το μαχαίρι του, έπεσε πάνω στον Ντρουέ και τον σκότωσε. 
Οι Γάλλοι έτρεξαν να εκδικηθούν για το θάνατο του συντρόφου τους, 
και ξαφνικά βρέθηκαν περικυκλωμένοι από ένα πλήθος εξαγριωμένων Σικελών, 
που ήταν όλοι οπλισμένοι με στιλέτα και σπαθιά…",

θα γράψει στο βιβλίο του: "Σικελικός Εσπερινός" ο Στήβεν Ράνσιμαν.

Με αφορμή την ιστορική αυτή εξέγερση, ο Τζουζέπε Βέρντι εμπνεέται το ομώνυμο πατριωτικό μελόδραμά του, με ύφος ενθουσιώδες και επαναστατικό!

Στο ιστορικό πλαίσιο της εξέγερσης ο συνθέτης αναμειγνύει και το ερωτικό στοιχείο, ίντριγκες, μηχανορραφίες, συγκρούσεις, διλήμματα ιδεών και αισθημάτων.
Έρωτες απαγορευμένοι, άνθρωποι κυνηγημένοι, δολοπλοκίες, προσωπικά και συλλογικά οράματα συνθέτουν τον καμβά μιας εντυπωσιακής όπερας!

Παρουσιάστηκε σε ιταλόφωνη και γαλλόφωνη εκδοχή με την πρώτη να υπερτερεί σε παραστάσεις στην εποχή μας.

Από τις ουβερτούρες του Βέρντι, αυτή των Σικελικών Εσπερινών θεωρείται από τις δημοφιλέστερες με την μακροσκελή μελωδία του τσέλου να κυριαρχεί.

Φρενήρης ο ενθουσιασμός και ασυγκράτητη η έξαρση των συναισθημάτων στο πέρας της εισαγωγής, που προετοιμάζει το ακροατήριο γι' αυτό που θα ακολουθήσει.

Την ακούμε σε μια πολυσχολιασμένη εκτέλεση από την Ορχήστρα του Teatro Comunale της Φλωρεντίας, υπό την μπαγκέτα του Έριχ Κλάιμπερ:

Verdi : «I Vespri Siciliani- Overture», Erich Kleiber:



Από τις ωραιότερες άριες είναι εκείνη της Δούκισσας Ελένης της Αυστρίας, όταν ο Σικελός επαναστάτης Αρρίγκο ομολογεί την ταυτότητα του πατέρα του, αλλάζοντας έτσι τη στάση και τα συναισθήματα απέναντί του…

<<Arrigo! Ah, parli a un core già pronto a perdonare... 
Αρρίγκο! Ω, μιλάς σε μια καρδιά έτοιμη να συγχωρέσει!>>

Άφθαστη η Μαρία Κάλλας, μνημειακή η ερμηνεία της με έμφαση στην απόδοση του "Αχ!!!", της κατιούσας χρωματικής κλίμακας(3:01 και 3:25)!
Ακούγεται σχεδόν ξεψυχισμένη, όμως ξεσπά σπαραχτικά, όταν ομολογεί τον έρωτά της!
Απόλυτης πληρότητας ήχοι, συναρπαστικής ομορφιάς και ευελιξίας, χρωματισμένοι όπως μοναδικά γνωρίζει η ντίβα Μαρία!!

«Arrigo! ah parli a un core», Maria Callas:


Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

"Για το Βαγγέλη Παπαθανασίου...Μόνο με αγώνα κι αλήθειες κατακτιέται ο Παράδεισος..."

 



Τι θα λέγατε γι'αυτό το απομεσήμερο να "κατακτήσουμε τον Παράδεισο";

Όπως καθένας μας τον εννοεί, τον έχει πλάσει με τη φαντασία του, τον προσδοκά, τον βιώνει...
Aφοσιωμένοι στο όνειρο, με φωτισμένη την οραματιστική πλευρά της προσωπικότητάς μας κι αμείωτο πείσμα!

<<1492:Κατάκτηση του Παραδείσου>>

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ το 1992 σκηνοθέτησε την ομώνυμη ιστορική ταινία, που έντυσε με την υπέροχη μουσική του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, που σήμερα κλείνει τα 73(γεννήθηκε 29 Μάρτη το 1943) και του ευχόμαστε να τα εκατοστήσει και να είναι πάντα δημιουργικός και με αστείρευτη έμπνευση!

Η ταινία γυρίστηκε στα πλαίσια του εορτασμού των 500 χρόνων από την ανακάλυψη της Αμερικής.
Το βασικό ρόλο του Κολόμβου κρατά ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, όμως την παράσταση κλέβει η επική μουσική του Βαγγέλη μας, ενός συνθέτη που ξεχωρίζει για τη μελωδική δεξιοτεχνία του και τα βαθιάς αισθαντικότητας έργα του.
Ο ήχος  του είναι πρωτοποριακός, η μουσική του γλώσσα παγκόσμια, αφού δεν έχει εδαφικά ούτε γλωσσικά σύνορα και καταφέρνει να  απεικονίζει ηχητικά διαφορετικές χώρες και διαφορετικά τοπία.

Με το λαμπρό και μεγαλοπρεπές σάουντρακ της ταινίας "1492: Conquest of Paradise" απεικόνισε με αίσθηση αρχοντιάς τον πρωταγωνιστή Κολόμβο με έμφαση στο πείσμα, τη θέληση, την επιμονή και την πίστη του, αλλά και τις χαμένες ελπίδες και φιλοδοξίες του πληρώματος στο ταξίδι των ανακαλύψεων.

H ακρόαση προκαλεί δέος, προκαλεί ταραχές απέναντι στο προσδοκώμενο υπερφυσικό και ταυτόχρονα μια απερίγραπτη ψυχική πλήρωση, ιδιαίτερα στο σημείο που ακούγεται χορωδιακά η επωδός σε μια ακαταλαβίστικη, μάλλον λατινίζουσα γλώσσα, ακολουθώντας την τεχνική του λεγομένου "word painting", ενός "μουσικού χρωματισμού του νοήματος των λέξεων":

"In noreni per ipe,
in noreni corah
tiramine per ito,
ne domina"

O Bαγγέλης έχει μια  μυστικιστική άποψη για την τέχνη της μουσικής. Την παρομοιάζει με τον Πυθαγορισμό, σαν μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο σύμπαν, που προϋπήρξε του κόσμου μας... Ένα είδος μεταφυσικής, αυτή η θέση του, βρίσκει έκφραση σε κείνο το οστινάτο, το επίμονο από κρουστά και χάλκινα πνευστά, που ξεθολώνει με το ηχηρό τράνταγμα το νου από δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις...
Κάθε νότα της σύνθεσης  ολοκληρώνει μέσα από αντιθέσεις, ακολουθεί, ανατρέπει και  συμπληρώνει τη λαχανιασμένη ροή..
.Συμπαντική και εμπνευσμένη η μουσική του Βαγγέλη! Τα βαριά βήματα της μελωδίας του μοιάζουν αγώνας που θυμίζει πως ζωή είναι το άλλο όνομα της αλήθειας...
Και μόνο με αγώνα κι αλήθειες, κατακτιέται ο Παράδεισος...






Το κείμενο δημοσιεύτηκε και στο ηλεκτρονικό περιοδικό iporta.gr

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΜΑΡΚ ΣΑΓΚΑΛ, ο ποιητής των εικόνων, ο ζωγράφος της ποίησης...

 Μαρκ Σαγκάλ:

Πέθανε σαν σήμερα 28 Μαρτίου 1985. Είχε γεννηθεί το 1887 από Εβραίους γονείς, στο Βιτέμπσκ της Ρωσίας.
Θεωρείται πρωτοποριακός, νεωτεριστής ζωγράφος, όπου προσωπικά βιώματα, θρησκεία, μυστικισμός και νοσταλγία επηρεάζουν το έργο και τη θεματολογία του.


Οι πίνακές του γεμίζουν ανθρώπους και ζώα που αιωρούνται...Αγγέλους, βιολιστές, ψάρια και αγελάδες. Η ζωγραφική του έχει μια παιδικότητα και την χαρακτηρίζει το φανταστικό και ποιητικό στοιχείο.


"Ο Σαγκάλ είναι ένας ρεαλιστής καλλιτέχνης που ζωγραφίζει με ακρίβεια ό,τι βλέπει γύρω του και βλέπει αγελάδες στα κεραμίδια, κοκόρια στην αυλή του χωριού του, βλέπει τη γυναίκα του να πετάει μαζί του στον ουρανό, και τον βιολιστή στη στέγη",
επισημαίνει ο Δημήτρης Μυταράς.


Τεράστια η σχέση αγάπης που ένωνε τον μεγάλο ζωγράφο και τη γυναίκα του, Μπέλλα, της οποίας η παρουσία υπήρξε θεμελιώδης στη ζωή του Μαρκ Σαγκάλ.

Ηταν η μούσα που τού έδινε πνοή, ήταν εκεινη που με τη δυναμη και τη σταθερότητά της τον καθιστούσαν ανέγνοιο ώστε να αφοσιωθεί πλήρως στο έργο του.


(pinterest)
Η Μπέλα πέθανε το 1944. Ο ξαφνικός θάνατος της τον επηρέασε βαθύτατα και τον οδήγησε να αποσυρθεί από τη ζωγραφική για δύο ολόκληρα χρόνια.Ο χαμός της βύθισε σε βαθιά θλίψη και απελπισία τον Σαγκάλ.
Ακολούθησε μια περίοδος δημιουργίας, με έργα που απεικονίζουν την αγαπημένη του σύζυγο φορώντας νυφικό φόρεμα να αιωρείται στον ουρανό.

Ο Σαγκάλ δεν υπήρξε μόνο ζωγράφος, υπήρξε και ΠΟΙΗΤΗς, μια πτυχή της καλλιτεχνικής φύσης του, άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Λιτός, πρωτεϊκός, ακατέργαστος λόγος και υπερευαίσθητος.Το ποιητικό σύμπαν του Σαγκάλ μοιάζει σε θεματολογία με το ζωγραφικό: ανθοφορεμένοι κήποι, πολύχρωμοι άγγελοι, σπίτια, πλανόδιοι μουσικοί και χορευτές, άλογα και πουλιά. Ενα σύμπαν ονείρου και φαντασίας...


Ενα από τα ποιήματα που έγραψε για τη νεκρή γυναίκα του:

"Τα χέρια μου διπλώνονται και σκύβουν
Για να ζωγραφίσουν τη σύντομη ζωή σου.
Το στόμα μου και η καρδιά μου ανοίγουν
ώστε η προσευχή μου να έρθει κοντά σου

Από τους πίνακές μου
το όνειρό μου κυλάει
στα πόδια σου.
Αλλά πού είσαι"

Τα ποιήματά του γραμμένα στα ρωσικά και τα γίντις εμπεριέχουν τη ζωντάνια και την ένταση των χρωμάτων που χρησιμοποιεί και στα εικαστικά του έργα!
Κάθε υπερβολή τους έχει τη γοητεία του παιδικού ονείρου και πλάθει το μεθυστικό περιβάλλον του.


Το 1952, ο ζωγράφος επισκέφτηκε τη χώρα μας, προσκεκλημένος του Στρατή Ελευθεριάδη,γνωστού τεχνοκριτικού Τεριάντ, απ'τον οποίο φιλοξενήθηκε στον Πόρο.
Από τότε, τα χρώματά του γίνονται πιο φωτεινά, ιδιαίτερα το περίφημο γαλάζιο του, που μοιάζει όλο και περισσότερο μ΄ εκείνο του ουρανού του Πόρου...
Κι όπως ο ίδιος έλεγε: "Κουβαλάω την Ελλάδα και το φως της!Γιατί εκεί είναι όλα φως, μιας απερίγραπτης διαφάνειας και απλότητας..."

Σάς αντιγράφω ένα ποίημά του από το βιβλίο:

"Με γαλάζιο, κόκκινο, κίτρινο"
Ζωγράφισα τους τοίχους φωτεινούς
Ζωγράφισα τους μουσικούς, τους χορευτές στη σκηνή
με γαλάζιο, κόκκινο, κίτρινο
για σας ζωγράφισα τη σκηνή του μαρτυρίου

Παίξτε, τραγουδήστε, χορέψτε

παίζατε το ρόλο του γέρου βασιλιά 
μαίμου. Με καταπίνατε
κι όλου γελούσαν με δάκρυα στα μάτια
Μαζί σας σιωπηλοί θα 
θα πηδήξουμε μέχρι το φεγγάρι
στη λευκή νύχτα
θα ακουστεί και πάλι η φωνή μας"

("Ο Μαρκ Σαγκάλ στην Ελλάδα-Ποιήματα", εκδ. Αρμός,μτφ:Γ.Σουλιώτης, σελ 35.)


[Η Σκηνή του Μαρτυρίου ήταν ένας φορητός ναός των Ισραηλιτών, που τη μετέφεραν όπου κι αν πήγαιναν. Κατασκευάστηκε, με εντολή του Κυρίου, από τον Μωυσή και θεωρήθηκε ως κατοικητήριο του Θεού.Ονομάστηκε Σκηνή του Μαρτυρίου, επειδή "μαρτυρούσε", φανέρωνε δηλαδή, την παρουσία του Θεού ανάμεσα στο λαό του.]


Στις δυο τελευταίες ΦΩΤΟ εικονίζονται τα εμπνευσμένα από τον Πόρο, ζωγραφικά έργα του.

Πολυσχιδής και πολύπλευρος ο Σαγκάλ, ένας ποιητής των εικόνων κι ένας ζωγράφος της ποίησης, με εβραϊκή καταγωγή.
Περισσότερα έργα του συνοδευμένα με Εβραϊκές λαικές μελωδίες από τον Maurice Sklar μπορείτε να απολαύσετε στο παρακάτω βίντεο:

Maurice Sklar : ''Jewish Folk Medley":


Για τον Μαρκ Σαγκάλ υπάρχουν και άλλα κείμενα στο μπλογκ. Περιηγηθείτε!








Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Mstislav Rostropovich, ο Σλάβα της ψυχής μας...

 

Σαν σήμερα, 27 Μαρτίου του 1927 γεννήθηκε στο Μπακού ένας από τους μεγαλύτερους βιολοντσελίστες του 20ού αιώνα με υπέρλαμπρη σταδιοδρομία, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, ο αγαπημένος "Σλάβα"...


Εκτός από βιρτουόζος εκτελεστής υπήρξε μαέστρος, αλλά και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αξιών και της καλλιτεχνικής ελευθερίας και έκφρασης!
Το όνομά του "Μστισλάβ"- όπως έλεγε ο ίδιος- τού ταίριαζε απόλυτα αφού σημαίνει "θα εκδικηθώ τους εχθρούς μου με τη δόξα μου!"

Δεκαπεντάχρονος έδωσε το πρώτο κοντσέρτο του και το 1950 τιμήθηκε με το Βραβείο Στάλιν.
Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεών του αντιτάχτηκε σθεναρά και το 1974 αναγκάστηκε να φύγει για τις ΗΠΑ οικογενειακώς.
Αγαπούσε πολύ τη νεολαία και βοηθούσε ταλαντούχα παιδιά να εξελιχθούν στο βιολοντσέλο.


"Γίνομαι σαν εσάς και δεν θέλω να σκέφτομαι ότι εσείς κάποια στιγμή θα γίνετε σαν εμένα...απαπα...", 

έλεγε χαριτολογώντας και ξεσπούσε σε γέλια.

Αποτελούσε για δεκαετίες κομβικό σημείο αναφοράς στο δέσιμο της δυτικής με την σοβιετική μουσική σκέψη.
Αγάπησε τα παιδιά και την ελευθερία της σκέψης. Λάβρος κατά των πολιτικών ταραχών δεν δίστασε να ξεσπάσει πολλές φορές υπερασπίζοντας την ειρήνη και την αυτοκυριαρχία των λαών.(tar)

Σχετικά με την Ελλάδα έλεγε πως "όλοι οι άνθρωποι της Τέχνης έχουμε την αίσθηση πως προερχόμαστε από τον Ελληνισμό"!
Συχνά έκανε διακοπές στη χώρας μας και απολάμβανε την ελληνική μουσική στις ταβέρνες.

(από: 2.bp.blogspot)

Για τη γενέθλια επέτειό του λοιπόν, θα σας καλημερίσω με μια ζωντανή ηχογράφηση από τη Μόσχα, όπου συναντιώνται δυο μεγάλοι καλλιτέχνες, Ροστροπόβιτς και Ρίχτερ.

Οι δυο βιρτουόζοι εκτελούν τη "Σονάτα για cello και piano, Op. 119" του Προκόφιεφ.

Όταν ο Προκόφιεφ παρακολούθησε τη συναυλία του Ροστροπόβιτς το 1949 στην   Cello Sonata του Μιασκόφσκυ, έμεινε έκθαμβος με την τεχνική και την εκφραστικότητά του, που αποφάσισε να  γράψει και κείνος ένα έργο γι 'αυτόν.
Πρωτοπαίχτηκε σε μια μικρή αίθουσα στο Ωδείο της Μόσχας με σολίστ τον Ροστροπόβιτς και τον Ρίχτερ στο πιάνο.



Στα απομνημονεύματά του ο Ρίχτερ έγραψε:

"Πριν τη συναυλία, έπρεπε να  εκτελέσουμε το έργο στην Ένωση Συνθετών, για να αποφασίσει για τη μοίρα του. Επρεπε να διερευνήσουν εάν ο Προκόφιεφ είχε δημιουργήσει ένα νέο αριστούργημα ή, αντίθετα, ένα κομμάτι που ήταν "εχθρικό προς το πνεύμα του λαού". Τρεις μήνες αργότερα, το παρουσιάσαμε στη σύνοδο ολομέλειας όλων των συνθετών, σε μια μικρή αίθουσα του ωδείου της Μόσχας, καθως δεν μπορούσαμε να το εκτελέσουμε δημοσίως..."


Οι δυο εκτελεστές, Ροστροπόβιτς και Ρίχτερ, λέγεται πως συχνά στο τελευταίο μέρος αντάλλασσαν και όργανα, καθώς ο Ροστροπόβιτς ήταν αρκετά καλός πιανίστας και ο Ρίχτερ, λίαν επιεικώς "συμπαθητικός εκτελεστής" του τσέλου!!!

Prokofiev: Sonata for cello and piano Op. 119 - Rostropovich - Richter:


Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

"Διαθήκη του Χάιλιγκενστάτ", μια σπαρακτική κραυγή in Memoriam L.W.Beethoven...

 

"Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ", Franz Stöber



Ήταν σαν σήμερα 26 Μαρτίου 1827, που πέθανε λόγω επιπλοκών από πνευμονία, η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυία της Παγκόσμιας Μουσικής:
"Λούντβιχ βαν Μπετόβεν"

Της πομπής της κηδείας του προηγήθηκαν 36 λαμπαδηδρόμοι, μεταξύ των οποίων ο συνθέτης Φ.Σούμπερτ.


Μετά το θάνατό του ανοίχτηκε, η παρακάτω διαθήκη που απευθύνεται στα αδέλφια του ...
Είχε γραφτεί στο Heilligenstadt, εξοχικό θέρετρο της Βιέννης, το 1802, δύσκολη χρονιά για το Μπετόβεν, καθώς τον εγκαταλείπει η ακοή του, που είχε αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα από το 1796.

Βρίσκεται σε τέτοια απελπισία που συντάσσει τη "Διαθήκη του Χάιλιγκενστάτ".

Στην ουσία, το κείμενο,είναι μια σπαρακτική κραυγή του συνθέτη και απευθύνεται στην ανθρωπότητα:


"Ώ, άνθρωποι, που με θεωρείτε και με κρίνετε μοχθηρό, πεισματάρη και μισάνθρωπο, πόσο με αδικείτε. 
Δεν ξέρετε την μυστική αιτία που με κάνει να σας φαίνομαι έτσι. 
Η καρδιά μου από τότε που ήμουν παιδί ήταν δοσμένη στη λαχτάρα για το Καλό. 
Αισθανόμουν έτοιμος να πραγματοποιήσω μεγάλα πράγματα. 
Σκεφθείτε όμως ότι εδώ και έξι χρόνια με έχει χτυπήσει μια ανεπανόρθωτη συμφορά...
Ηταν αδύνατο σε μένα να πω στον κόσμο «Μιλάτε δυνατότερα,φωνάξτε, γιατί είμαι κουφός». 
Τι ταπείνωση !!όταν κάποιος δίπλα μου άκουγε μια φλογέρα μακριά και γω δεν άκουγα τίποτα.......
Τέτοια συμβάντα με οδήγησαν στην απελπισία , λίγο ακόμα και θα 'δινα τέλος στην ζωή μου...
ήταν μόνο η τέχνη μου που με συγκράτησε. 
Μου φαινόταν αδύνατο να αφήσω τον κόσμο πριν να δώσω αυτά που ένοιωθα 
πως υπήρχαν μέσα μου...
"Αντίο! και μην με ξεχάσετε ολότελα όταν είμαι νεκρός. 
Μου αξίζει από σας, γιατί στην διάρκεια της ζωής μου σας σκεφτόμουνα συχνά
 καθως και τρόπους να σας κάνω ευτυχισμένους".



Το σπίτι στο Χάιλιγκενστάτ είναι σήμερα ένα από τα Μουσεία Μπετόβεν της Βιέννης, γνωστό σαν

"Το σπίτι της Διαθήκης".

 "To Σπίτι της Διαθήκης" (lvbeethoven)



"Η τέταρτη συμφωνία μοιάζει με τη Σταχτοπούτα!"

Αναφέρομαι στην 4η ΣΥΜΦΩΝΙΑ του Μπετόβεν, φίλοι μου εκλεκτοί, μια υπέροχη μα..."αδικημένη" συμφωνία, που κατά τον μουσικολόγο Γκίλμαν είναι:

"Όμοια με την Σταχτοπούτα", γιατί ενώ είναι θελκτική, δεν είναι και τόσο δημοφιλής όπως οι αδερφές της!

Σύνθεση γεμάτη ευθυμία, χιούμορ, τρυφερότητα, χάρη και ομορφιά.

Ο Μπετόβεν έγραψε το έργο κατόπιν παραγγελίας του κόμη Oppersdorff, ο οποίος συνεπαρμένος από την ακρόαση της 2ης Συμφωνίας, κατέβαλε ένα υπέρογκο για την εποχή, ποσό στο συνθέτη   προκειμένου να συνθέσει κάτι για κείνον.


Η ακρόαση της Τέταρτης Μπετοβενικής Συμφωνίας έκανε τον Μπερλιόζ να δηλώσει αθεράπευτα ερωτευμένος μαζί της, ιδιαίτερα με το τρυφερό Adagio του δεύτερου μέρους, που μόλις ακούσαμε και να το χαρακτηρίσει ως "ανυπέρβλητο έργο τέχνης του  Αρχαγγέλου Μιχαήλ", 
ενώ ο Σούμαν την έντυσε με λεπτεπίλεπτο  ένδυμα μιας 
αρχαιοελληνίδας νύμφης ανάμεσα σε δυο Γίγαντες της Νορβηγικής Μυθολογίας, 
καθώς η 4η Συμφωνία στέκει αγνή κι ευαίσθητη ανάμεσα στις βαριές, στιβαρές σε νοήματα, 3η(Ηρωική) και 5η(Συμφωνία της Μοίρας).

Η Τέταρτη Συμφωνία έκανε πρεμιέρα το  Μάρτιο του 1807 και το τρίτο μέρος της, αντανακλά την ευτυχία του συνθέτη.
Γράφτηκε σε μια εποχή γαλήνης του Μπετόβεν, γιατί επρόκειτο ν’ αρραβωνιαστεί την Τερέζα Μπρούνσβικ.
Γι’ αυτό και ορισμένοι της δίνουν τον τίτλο "Συμφωνία της αγάπης".

Aν και τις Συμφωνίες του Μπετόβεν τις προτιμώ υπό τη στιβαρή μπαγκέτα του Φουρτβένγκλερ, του Μπεμ ή του Μπερνστάιν, για ευνοήτους λόγους η επιλογή μου για την 4η είναι με Κάρλος Κλάιμπερ!

Έναν μαέστρο που βάδισε στα χνάρια του σπουδαίου πατέρα του Έριχ, και στη συγκεκριμένη συμφωνία, κατά την ταπεινή άποψή μου, διακρίνεται για την στιλπνότητα, την άκρατη τρυφερότητα, ακτινοβολία  και ρομαντισμό, που απαιτεί ένα έργο, σχεδόν άυλο, καμωμένο όχι από ανθρώπινο χέρι και νου, αλλά από πνεύμα Αρχάγγελου...ένα έργο κεντημένο τη γυαλάδα της φιγούρας μιας μυθολογικής νύμφης...ένα έργο, ευαίσθητη έμπνευση του Έρωτα και της Αγάπης!


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Eυαγγελισμός της Θεοτόκου: Ελ Γκρέκο - Μπαχ

 

"Eυαγγελισμός", Δ.Θεοτοκόπουλος, Μαδρίτη Ιδιωτική Συλλογή

Χρόνια Πολλά κι Ευλογημένα!

Διπλή γιορτή, σήμερα! Μέρα εορτασμού της επανάστασης ’21, αλλά και μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.


"Το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και
η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει!"

Σήμερα γιορτάζουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης που ο θεόσταλτος αρχάγγελος έφερε στην Παρθένο Μαρία και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου!

Και η σεμνή Παρθένος απάντησε ταπεινά:
"Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου.
Ας γίνει το θέλημα Εκείνου!"

"Eυαγγελισμός", Δ.Θεοτοκόπουλος, Μουσείο Τέχνης Σάο Πάολο


Η βαθιά θρησκευτικότητα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου είναι αναμφισβήτητη. Στη θεματική του ζωγράφου ο Ευαγγελισμός κατέχει σημαντικό μέρος από την πρώιμη ως την ώριμη περίοδο των  δημιουργιών του.
Άπλετη φωτοχυσία και χρώματα όπως το κυανό, το κίτρινο και το ροδί συμβάλλουν στην απόδοση της πνευματικότητας και του υπερβατικού.
Σε όλα τα εικαστικά έργα του με θέμα τον Ευαγγελισμό συναντάται το περιστέρι, ένα σταθερό μοτίβο-σύμβολο της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος.

"Eυαγγελισμός", Δ.Θεοτοκόπουλος, Μουσείο Thyssen-Bornemisza


 

Το 1725 στη Λειψία και για τη Γιορτή του Ευαγγελισμού, που εκείνη τη χρονιά συνέπιπτε με την Κυριακή των Βαΐων, ο Γ.Σ Μπαχ σε κείμενο από τον ομώνυμο ύμνο του Λουθηρανού πάστορα και υμνογράφου, Φιλιπ Νικολάι γράφει την καντάτα: "Wie schön leuchtet der Morgenstern-Πόσο όμορφα λάμπει το Αστέρι τη Αυγής".
Σύμφωνα με τον Γερμανό μουσικολόγο Βόλφγκανγκ Σμίντερ είναι το πρώτο σε αρίθμηση έργο του Μπαχ(BWV 1).

Καθώς στον ύμνο εκφράζεται η επιθυμία για την άφιξη του Σωτήρα, το θέμα ταίριαζε και στις δυο περιστάσεις(Ευαγγελισμού και Βαΐων), στο πνεύμα της προσδοκίας για τη Θεία άφιξη, κάτι που ο κάντορας "εκμεταλλεύτηκε", καθώς η γιορτή του Ευαγγελισμού ήταν η μόνη περίπτωση κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, που επιτρεπόταν η εκτέλεση εορταστικής μουσικής.
Η καντάτα, που είναι η τελευταία στο δεύτερο κύκλο καντατών του Μπαχ αναπτύσσεται σε έξι μέρη για τρεις σολίστ, τετράφωνη χορωδία και μικρό ενόργανο σύνολο.

Εντυπωσιακότατος ο τρόπος που ο νεαρός Μπαχ καταφέρνει να εστιάσει στην έννοια του κειμένου, με μια ποικιλία μουσικών-αρμονικών μέσων και εκπληκτικά χορωδιακά μέρη.
Ο συνθέτης εναρμονίζει με απλό τρόπο στις χορωδιακές φωνές και διαχωρίζει την μία από την άλλη με ενδιάμεσες παύσεις.
Η ενορχήστρωση είναι πλούσια κι η "λάμψη του πρωινού άστρου" απεικονίζεται από δύο σόλο βιολιά.
Το ύφος καθίσταται ιδιαιτέρως λαμπρό και μεγαλοπρεπές με τις μελωδικές φιγούρες των χαλκίνων. Η καντάτα είναι γραμμένη στη φα μείζονα, που οι μουσικολόγοι έχουν αποκαλέσει κλίμακα "προσωπικής χαράς και στοχασμού" για τον μεγάλο κάντορα.

Bach: "Wie schön leuchtet der Morgenstern, BWV 1"/ Ton Koopman:





Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

«Η Φουστανέλα και ο Θεόφιλος»

 

Ο Θεόφιλος, φορώντας τη φουστανέλα που δεν αποχωριζόταν ποτέ, με την αδελφή του το 1904.
(Έργο του Γ. Τσαρούχη)


Με αφορμή την Εθνική Γιορτή της 25ης Μαρτίου και συνδυαστικά με τον λαϊκό μας ζωγράφο Θεόφιλο, που πέρασε στην αιωνιότητα σαν χτες, 24 Μάρτη 1934 αναφερόμαστε σήμερα στο παραδοσιακό ένδυμα των αντρών της Επανάστασης, τη «φουστανέλα».

Την λευκή, κοντή πολύπτυχη, που φτιαχνόταν από πολλά τριγωνικά κομμάτια υφάσματος σουρωμένα στη μέση. 
Ένα ρούχο , που χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Αρβανίτες, πολλοί από τους οποίους πολέμησαν υπέρ της Επανάστασης του 1821, και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ως η επίσημη ελληνική ενδυμασία.

Θραύσματα αγγείων με Έλληνες πολεμιστές που φορούν Φουστανέλες(12ο αι.)

Κάποιοι συνδέουν  τη φουστανέλα με τους αρχαίους ελληνικούς χιτώνες  και συγκεκριμένα πως αποτελεί εξέλιξη του ανδρικού δωρικού χιτώνα. 
Στο Σπήλαιο Πανός  στις νότιες πλαγιές του Υμηττού έχει βρεθεί ανάγλυφο  του Αρχέδημου, ο οποίος φοράει φουστανέλα (6ος αιώνας π.χ.)  
Σε όστρακα και κεραμικά αγγεία, εμφανίζονται οπλοφόροι πολεμιστές να φορούν την βαριά πολύπτυχη φουστανέλα.

Αλλοι πάλι υποστηρίζουν πως η φουστανέλα κατάγεται από  ρωμαϊκό στρατιωτικό ένδυμα, που φοριόταν από τους μισθοφόρους των Ρωμαίων στον χώρο της Ηπείρου, μνημονεύοντας ως αποδεικτικό στοιχείο  γλυπτά αγάλματα, όπως εκείνο στο αρχαιολογικό μουσείο της Επιδαύρου, το ακέφαλο άγαλμα ρωμαίου αξιωματούχου, όπου φαίνεται καθαρά ότι φοράει μία φούστα πάνω από κοντό χιτώνα. 
Ο αρχαιολόγος Έβανς, θεωρούσε τη φουστανέλα ως ένα ιλλυρικό στοιχείο που επιβίωσε ανάμεσα στους σλαβόφωνους πληθυσμούς.
Ο Γιάννης Τσαρούχης υποστήριζε την ινδική καταγωγή της φουστανέλας, καθόσον έμοιαζε με το λευκό ένδυμα των μαχαραγιάδων με τη φούστα φτιαγμένη από πολλά ισοσκελή τρίγωνα από μουσελίνα.

Η λέξη «φουστανέλα» προέρχεται από το ιταλικό «Fustagno», που σημαίνει ύφασμα, που κι αυτό με τη σειρά του έχει τη ρίζα του στο Φουστάτ, μια Αιγυπτιακή πόλη, στην οποία κατασκευαζόταν ένα βαμβακερό, ανθεκτικό ύφασμα, με το οποίο γίνονταν τα πανιά στα καράβια, τις λεγόμενες «φούστες».
Οι Έλληνες, αυτά τα υφάσματα τα αποκαλούσαν «ξύλινα», κι οι Λατίνοι από το fustis που σήμαινε ξύλο έδωσαν το όνομα στις φουστανέλες.

Ο Θεόφιλος με φουστανέλα και σπαθί σαν ήρωας Ελληνικής Επανάστασης


Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ή Θεόφιλος Κεφαλάς όπως ήταν το πραγματικό του όνομα είναι ο μεγαλύτερος λαϊκός ζωγράφος της νεοελληνικής τέχνης κι έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα  24 Μαρτίου του 1934.
Γνωστός απλά και ως Θεόφιλος, το κυρίαρχο στοιχείο του έργου του είναι η ελληνικότητά του και η εικονογράφηση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και Ιστορίας.
Ο Θεόφιλος ήταν ένας «φτωχός φουστανελάς», όπως αναφέρει σε ομιλία του γι’ αυτόν ο ποιητής μας, Γιώργος Σεφέρης.

Συγκεκριμένα:

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φτωχός φουστανελάς που είχε τη μανία να ζωγραφίζει. 
Τον έλεγαν Θεόφιλο. 
Τα πινέλα του τα κουβαλούσε στο σελάχι του, εκεί που οι πρόγονοί του βάζαν τις πιστόλες και τα μαχαίρια τους. 
Τριγύριζε στα χωριά της Μυτιλήνης και του Πηλίου και ζωγράφιζε. 
Ο κόσμος τον περιγελούσε. Ο Θεόφιλος, ωστόσο, δεν έπαυε να ζωγραφίζει σε ό,τι έβρισκε.
Είδα πίνακές του φτιαγμένους πάνω σε κάμποτο, πάνω σε πρόστυχο χαρτόνι. 
Τους θαύμαζαν κάτι νέοι που τους έλεγαν ανισόρροπους οι ακαδημαϊκοί. 
Έτσι κυλούσε η ζωή του και πέθανε ο Θεόφιλος, και μια μέρα ήρθε ένας ταξιδιώτης από τα Παρίσια. 
Είδε αυτή τη ζωγραφική, μάζεψε καμιά πενηνταριά κομμάτια, τα τύλιξε και πήγε να τα δείξει στους φωτισμένους κριτικούς που κάθονται κοντά στο Σηκουάνα. 
Και οι φωτισμένοι κριτικοί βγήκαν κι έγραψαν πως ο Θεόφιλος ήταν σπουδαίος ζωγράφος. 
Και μείναμε μ’ ανοιχτό το στόμα στην Αθήνα!»


Η ακριβής χρονολογία γέννησης του Θεόφιλου δεν είναι γνωστή. Ωστόσο θεωρείται πως γεννήθηκε κατά το διάστημα 1867–1870 στη Μυτιλήνη.

Εκτός από την ζωγραφική του δραστηριότητα, ο Θεόφιλος συμμετείχε στην διοργάνωση λαϊκών θεατρικών παραστάσεων στις εθνικές γιορτές και την περίοδο της Αποκριάς, όπου κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, άλλοτε ντυμένος σαν Μεγαλέξανδρος και άλλοτε σαν ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, με εξοπλισμό και κουστού­μια που έφτιαχνε ο ίδιος.

Η ζωή του ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας του κόσμου που τον χλεύαζε, επειδή κυκλοφορούσε φορώντας την παραδοσιακή φουστανέλα, που δεν αποχωριζόταν ποτέ.


Το 1961  έργα του Θεόφιλου εκτέθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου.

Ήταν ο «Θρίαμβος του φουστανελά», που μπήκε στις αίθουσες του πιο λαμπρού μουσείου και οι Λουδοβίκοι συναντήθηκαν με τον Θησέα, τον Περικλή, τον Κατσαντώνη, τον Διάκο, τον Κολοκοτρώνη, τον Ανδρούτσο, τον Μεγαλέξανδρο!!!

Έργα απλά, ελεύθερα, γεμάτα φως, σοφία και που ενθουσίασαν τους επισκέπτες «οι οποίοι εξεφράζοντο μετά θαυμασμού δια την πρωτοτυπίαν του ζωγράφου Θεόφιλου, που θεωρείται ως ο πρωτοπόρος της λαϊκής αυτής τεχνοτροπίας»!
Έναν  δημιουργό ξετρελαμένο με την Ελλάδα, με τους αρχαίους θεούς της και τους ήρωες της Επανάστασης του '21!!!

Με  έντονα λαϊκό το μουσικό ύφος, του Νότη Μαυρουδή στις "Ζωγραφιές απ'το Θεόφιλο", όπου  ο συνθέτης βρίσκει το δικό του τρόπο να προσεγγίσει τον ζωγράφο  μέσω των στίχων του Δασκαλόπουλου και με ρυθμούς και ηχοχρώματα από μαντολίνο και μπουζούκι σκιαγραφεί το μεγάλο ναΐφ ζωγράφο μας...


Το κείμενο δημοσιεύτηκε και στην κοινότητα: The Mythologists




Πηγές: «Η Ελληνική ενδυμασία. Από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ου αιώνα», Ι.Παπαντωνίου, Φυλλάδιο Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης,
Εφημ.EΘΝΟΣ, Βικιπαίδεια, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Μουσείο Έργων Θεόφιλου , Εφημ.Ελευθεροτυπία.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

"Άνοιξη": Ένας Μπαχ για την επίσημη εμφάνισή της...

 

Hans Zatzka, "An Allegory of Spring with Cupid"

Λουλουδοφορεμένη, μοσχοβολιστή και πολύχρωμη κάνει σήμερα την επίσημη εμφάνισή της, η Άνοιξη.

"O χορός της λουλουδιασμένης Άνοιξης"
Hans Zatzka
Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, η άφιξή της μάς αφήνει μια μοναδική "εαρινή"  αίσθηση, καθώς αντιλαμβανόμαστε πως ξεκινά η γιορτή του Ήλιου και της Γης...Ένα μοναδικό τελετουργικό για τη μάνα Γη, τη Φύση και τα κάλλη της! 

Ενα παραλήρημα έαρος, με μουρμουρητά ανθέων, θροΐσματα δέντρων, τιτιβίσματα πουλιών και τις αιθέριες κινήσεις όλων των όντων της πλάσης που υμνούν την ευωδιαστή εποχή με ανοιξιάτικο, πρωτόγνωρο ενθουσιασμό...

"Aκάλεστη, βουβή, 
μέσ’ στου ηλίου το θάμπος, φουντώνει η Άνοιξη...",


θα γράψει η Πολυδούρη, που με την άφθαστη ποιητική της πένα κοινωνεί την ομορφιά, γλυκαίνει την παγωμένη καρδιά, φωτοβολεί την ψυχή, που αναπεταρίζει στην παρουσία της άνθινης θεάς και του πρώτου μυρωμένου αγεριού της...

Ανάμεσα στα λούλουδα της Άνοιξης, που ξεκίνησε λοιπόν κι επισήμως σήμερα, αλλά και την τόση ομορφιά και την αλήθεια της συνεορτάζουσας θεάς Ποίησης που φτερώνει την ψυχή μας,...μην ξεχαστούμε και για έναν άλλο μέγα! 

Ένα θεό που περπάτησε ανάμεσα σε μικρούς θνητούς, τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, που γεννήθηκε σαν σήμερα, 21 Μάρτη 1685 στο Άιζεναχ της Θουριγγίας.

Πώς θα ήταν δυνατόν, λοιπόν, να αφήσουμε παραπονούμενο τον μέγιστο Μπαχ, που ενώ όλοι οι μουσικοί, ιδιαίτερα όσοι ασχολούμαστε με το πιάνο αναγνωρίζουμε πως κοινώς "μας έβγαζε το λάδι" με τη μελέτη, που απαιτούσε , αναγνωρίζουμε την προσφορά του στην τεχνική αντίστιξης, στην αρμονία, στη μοτιβική επεξεργασία, που αποτελεί δεξαμενή γνώσεων για κάθε δημιουργό και εκτελεστή!

Με την άριά του "Wenn die Frühlingslüfte streichen-Όταν φυσούν ανοιξιάτικες αύρες" θα σας καλημερίσω!
Μια σύνθεση με λυρικότατες πινελιές, όπου πρωτοστατούν το βιολί και η γυναικεία φωνή, που με την διαλεκτική τους αντίθεση αναδεικνύουν το νόημα του κειμένου.

Η άρια αυτή αποτελεί μέρος από την περίφημη κοσμική καντάτα του σπουδαίου κάντορα: "Weichet nur, betrübte Schatten", για σόλο σοπράνο, όμποε, 2 βιολιά, βιόλα και μπάσο κοντίνουο, γραμμένη ενδεχομένως για το γάμο του με την Άννα Μανταλένα το 1721, προκειμένου εκείνη να εκτελέσει το φωνητικό μέρος.

Hans Zatzka, "Spring Beauty"
Το κείμενο της καντάτας αναφέρεται στην αγάπη, που παραλληλίζεται με την άφιξη της άνοιξης μετά το μαρασμό του χειμώνα...

Η σύνθεση(ασυνήθιστη δομικά για δημιουργία του Μπαχ) έχει περιγραφεί ως "αισθησιακή απεικόνιση των χαλαρών απολαύσεων που προσφέρει η άνοιξη, με τον σολίστα να παροτρύνει το χειμώνα με τις καταθλιπτικές αποχρώσεις του να απομακρυνθεί".


Τα μοτίβα και οι εναλλαγές τους αποτελούν αποτύπωση της αναγέννησης της φύσης, της εποχιακής αλλαγής από το γκρίζο και το συννεφιασμένο στο εκτυφλωτικό φως του ήλιου... από τη μελαγχολική διάθεση του παγερού χειμώνα στην ελπιδοφόρα διάθεση που γεννά η έκρηξη της άνοιξης, όταν χαλί στρώνονται στη γη τα λογής πολύχρωμα λουλούδια, με πιο ευωδιαστό το άνθος της αγάπης...


"Όταν φυσούν ανοιξιάτικες αύρες
και πνέουν μέσ' στους πολύχρωμους αγρούς,
είναι συνήθεια κι ο Έρωτας κρυφά να ξεμακραίνει  
να βρει και τη δική του δόξα
κι αυτό πως είναι πιστεύουν οι άνθρωποι:
όταν μια, την άλλη καρδιά βρίσκει κι αγαπά"



J. S. Bach: "Όταν φυσούν ανοιξιάτικες αύρες"

Violin: Itzhak Perlman
voice: Kathleen Battle




Ολυμπία: η πιο διάσημη κούκλα της όπερας...

 

Αρχείο: Pierre-Auguste Lamy (?) - Les contes d'Hoffmann από τον Jacques Offenbach, Olympia act.jpg
Σχέδιο για τη σκηνή με την "Άρια της Ολυμπίας" για την πρεμιέρα της όπερας το 1881.
(wikimedia)



"Τις καθημερινές είμαι ένας δικηγόρος και στις καλές περιπτώσεις, λιγάκι μουσικός.
Τις Κυριακές, εξαρτάται…
Με τη δύση του ήλιου γίνομαι πλακατζής συγγραφέας μέχρι αργά τη νύχτα!"


Αυτά ακριβώς υποστήριζε ο αγαπημένος  Ε.Τ.Α Χόφμαν...Συγγραφέας, μα και λιμπρετίστας, συνθέτης, μουσικοκριτικός και μαέστρος!!

Και τον μνημονεύουμε σήμερα, καθώς η 21η του Μάρτη είναι η "Ημέρα του Κουκλοθεάτρου"...

Ετσι, σκέφτηκα να σας παρουσιάσω την πιο διάσημη κούκλα στην ιστορία της όπερας...
Είναι η Ολυμπία και είναι δημιούργημα του πλακατζή Ε.Τ.Α Χόφμαν.
Είναι χαρακτήρας στη σύντομη ιστορία του: "Der Sandmann".

Τα "Παραμύθια του Χόφμαν" είναι  ευφάνταστες   ιστορίες που αποτέλεσαν τη βάση του λιμπρέτου για την ομώνυμη όπερα του Ζακ Όφενμπαχ, στην οποία η Ολυμπία είναι μια κουρδιστή κούκλα.
Την έχει φτιάξει ένας εκκεντρικός εφευρέτης με τη βοήθεια του μάγου Κοπέλιους. Καθώς έχει ανθρώπινο μέγεθος, λίγοι καταλαβαίνουν πως πρόκειται για μηχανικό κατασκεύασμα.
Έτσι, σε μια γιορτή του εφευρέτη που η κουρδισμένη Ολυμπία τραγουδά και χορεύει, ο Χόφμαν(που είναι ρόλος στην όπερα και ο Κοπέλιους τού έχει δώσει να φορά ένα ζευγάρι μαγικά γυαλιά) δεν το καταλαβαίνει.
Εντυπωσιάζεται από την Ολυμπία, την ερωτεύεται και αποφασίζει να την παντρευτεί. Η συνέχεια, με πολλά ευτράπελα..


Adèle Isaac, η πρώτη ερμηνεύτρια
του ρόλου της Ολυμπίας

Η Ολυμπία σαν ρόλος στην όπερα του Οφφενμπαχ ερμηνεύει "μόνο μία" άρια. Όμως είναι από τις απαιτητικότερες και δεξιοτεχνικότερες άριες του οπερατικού ρεπερτορίου.

Έχει τίτλο: "Les oiseaux dans la charmille", γνωστή και ως "Doll's Aria".

Γράφτηκε από τον Όφενμπαχ  για τη γαλλίδα υψίφωνο Adèle Isaac - ένα αστέρι της Opéra-Comique του Παρισιού,  γνωστή για τις ερμηνείες της σε δεξιοτεχνικούς ρόλους!

Απολαύστε την κουρδιστή κούκλα, Ολυμπία!
Παρατηρείστε, πώς όταν η κούκλα ξεκουρδίζεται χάνει τα λόγια της κι όταν την ξανακουρδίζουν τα ξαναβρίσκει...




Offenbach: "Les Contes d'Hoffmann - Doll's Aria":


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

"Εξαιτίας της Google και του σημερινού doodle της...Caroline και William Herschel"

 


Σίγουρα, όλοι οι περίεργοι και φιλομαθείς διαδικτυακοί φίλοι μου σήμερα θα είδατε το Doodle με το οποίο η Google τιμά την αστρονόμο Caroline Herschel, με αφορμή την γενέθλια επέτειό της, την 16η  Μαρτίου του 1750.

Θα διαβάσατε τα σχετικά γι’αυτή και τον αδερφό της William, που με τις μελέτες και τις ανακαλύψεις τους έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην εξερεύνηση του αστρονομικού σύμπαντός μας.

Ίσως όμως κάποιοι δεν γνωρίζετε πως το διάσημο ζευγάρι αστρονόμων πριν από την ενασχόλησή τους με τους πλανήτες και τα άστρα είχαν ασχοληθεί και μάλιστα με επιτυχία με τη μουσική…

Και γω μάλλον δεν θα το μάθαινα ποτέ, αν το 2008 δεν είχα ταξιδέψει στο Μπαθ της Βρετανίας, την γραφική κι αρχοντική λουτρόπολη, που όπως διαπίστωσα δεν συνδέεται μονάχα με τα βιβλία της Τζέην Όστιν, αλλά και με υπέρμετρα γοητευτικές μουσικές διαδρομές τ’ ουρανού…

Και να τι εννοώ…

Η περιήγηση στα σοκάκια του Μπαθ, ανάμεσα σε όμορφα Γεωργιανά κτίσματα μας έφερε στο νούμερο 19 της New King street, όπου μια ταμπελίτσα έγραφε πως στέγαζε το Μουσείο Αστρονομίας της πόλης.

Επειδή έβρεχε και το κρύο ήταν αρκετά τσουχτερό, ήταν  καλή η ιδέα για μια επίσκεψη στο εσωτερικό του.Όλο και κάτι ενδιαφέρον θα βλέπαμε.
Ένας γηραιός κυριούλης μας μίλησε για δυο αδέρφια , που έζησαν εδώ, μελετούσαν και παρατηρούσαν τις κινήσεις των πλανητών με ιδιοκατασκεύαστα τηλεσκόπια.
Ο Ουίλλιαμ ήταν εκείνος που είχε ανακαλύψει τον πλανήτη Ουρανό το Μάρτη του 1781 και μάλιστα γι’αυτή την ανακάλυψή του χρίστηκε ιππότης  από το βασιλιά. Για τις πολύτιμες μελέτες του τιμήθηκε με πολυάριθμες διακρίσεις, με ανώτερη όλων τη θέση που του προσφέρθηκε ως βασιλικού αστρονόμου του Ουίνδσορ!

Σε μια παλιά φωτογραφία μάς έδειξαν και την πολύτιμη βοηθό του, την αδερφή του Καρολάιν-Λουκρητία, που προκαλούσε εντύπωση το μικροσκοπικό, σχεδόν καχεκτικό της ανάστημα.
Μας εξήγησε πως μια παιδική αρρώστια, που όμως πέρασε σε βαριά μορφή δεν της επέτρεψε να αναπτυχθεί ομαλά σωματικώς.
Ήταν εκείνη, που κατέγραφε τις παρατηρήσεις του, τον βοηθούσε στην κοπιαστική κατασκευή των τηλεσκοπίων κι εκείνη, που με τις άπειρες γνώσεις που είχε αποκτήσει δίπλα του είχε ανακαλύψει οκτώ κομήτες, ένας μάλιστα φέρει τιμητικά το όνομά της, όπως και ένας επίσης Σεληνιακός κρατήρας.


Περιηγούμασταν από δωμάτιο σε δωμάτιο, με τηλεσκόπια, όργανα μέτρησης, διαβήτες, υδρόγειες σφαίρες, κάτοπτρα και άλλα σύνεργα απαραίτητα σε έναν αστρονόμο της εποχής, όταν το μάτι μου έπεσε σε μια μικρή σάλα  με ένα γραφείο, αλλά και ένα μικρό πληκτροφόρο όργανο παλαιάς εποχής, καθώς και μια περίτεχνα διακοσμημένη άρπα σε στυλ ροκοκό με σκαλιστά φύλλα, χρυσοποίκιλτα λουλούδια και γιρλάντες και το τριγωνικό της πλαίσιο στολισμένο με λεπτά αραβουργήματα σε κλασικά σχέδια.



Πιο πέρα στη γωνία, ένα τραπέζι με μαρκετερί φιλοξενούσε μια συλλογή περίεργων αεροφώνων…Σπειροειδή όμποε και κόρνα, ξύλινες φλογέρες και κλαρινέτα…

Μια κούκλα ραπτικής φορούσε ένα λευκό φόρεμα από αραχνοΰφαντο υλικό, που το μικροσκοπικό μέγεθός του μαρτυρούσε κατά πάσα πιθανότητα την κάτοχό του, Καρολάιν.




Φυσικά, ρώτησα τι σχέση είχαν τα μουσικά όργανα στο σπίτι δυο αστρονόμων…
Και κει ήρθε η πολύτιμη πληροφορία που πάλι αποδεικνύει την σχέση και την κλίση των θετικών επιστημόνων με τη μουσική!

O πατέρας των δυο αδελφών ήταν ομποΐστας στη μπάντα του πρωσικού στρατού και φυσικά και τα παιδιά του είχαν ασχοληθεί από νωρίς με την τέχνη της μουσικής.Μάλιστα ενώ ζούσαν στο Αννόβερο, μετακόμισαν στο Μπαθ προκειμένου ο Ουίλλιαμ να αναλάβει τη θέση του μουσικοδιδασκάλου, οργανίστα και διευθυντή ορχήστρας στην κομψή πόλη, όπως και έκανε με επιτυχία αρχικά, ενώ στην πορεία ασχολήθηκε και με τη σύνθεση.

Και αυτός και η αδερφή του εκτός από όμποε, έπαιζαν βιολί και τσέμπαλο. Έπαιζαν και δίδασκαν στο τσέμπαλο, που εκτίθετο στο δωμάτιο μουσικής. Η Καρολάιν υπήρξε και δεινή υψίφωνος με πολλές συναυλίες στο ενεργητικό της, μια χαρισματική σολίστ, που σύντομα είχε κερδίσει τον τίτλο της πριμαντόνα στην περιοχή. Έφτασε δε στο υψηλότατο για γυναίκα αξίωμα της διευθύντριας του Βασιλικού Μουσικού Κολεγίου της πόλης του Μπαθ.
Πολλοί έκαναν λόγο για μια μεγάλη μουσική πορεία που ανοιγόταν μπροστά της, όμως εκείνη προτίμησε να ακολουθήσει το πάθος του αδελφού της για την αστρονομία.
Προσοντούχα και απείρως προικισμένη προσωπικότητα, που όσο μπόι τής έλειπε, το αναπλήρωνε το διπλό ταλέντο της, αστρονομικό και μουσικό.

Παρότι στη βιβλιοθήκη υπήρχαν πλήθος μουσικών κειμένων της με μικρές συνθέσεις της, δεν βρήκα κάτι δικό της στο youtube προκειμένου να πειστούμε με την ακρόασή του για τη μουσική της δεινότητα στη σύνθεση, έτσι σας χαιρετώ με μια συμφωνία του αδερφού της Ουίλλιαμ, από τις 24 που είχε συνθέσει, ανάμεσα σε έργα εκκλησιαστικής μουσικής και πολλά κοντσέρτα.


Μελωδία ανάλαφρη, ένα allegro assai γεμάτο ζωντάνια, ενεργητικότητα, μια ζωηρή, χαριτωμένη σύνθεση, που αποκαλύπτει  ένα αριστούργημα καλλιτεχνικής έκφρασης, με διάθεση ποιητική!
Τα βιολιά άσωτα μα η μελωδία τους βελούδο χαϊδεύει τους λογισμούς...
Δώστου αιώρημα η ψυχή ανάμεσα σ' άστρα που φεγγοβολούν, κι αόρατους πλανήτες...

Ο λυρισμός του σύμπαντος δονεί μεταξένιες χορδές, που νυχτερεύουν διδάσκοντας πως η μάγισσα τέχνη μου βολτάρει παντού.
Βολτάρει γύρω απ'το θρόνο τ' Ουρανού αγκαζέ με ήχους ονειροπόλους...








Unknown16 March 2016 at 09:26

Υπέροχη περιήγηση στον αστρονομικό και μουσικό κόσμο του Ουίλλιαμ και Καρολάιν Hersche στο "αρχοντικό" Μπαθ! Μας έκανες συμπεριπατητές σου, Ελπίδα! Ευχαριστούμε!
ReplyDelete


ELPIDA NOUSA16 March 2016 at 12:45

Ευχαριστω, καλη μου φιλη!Πανταχου παρουσα η μουσικη κι οπου τη συναντω στα ταξιδια μου χαιρομαι ιδιαιτερως! Πραγματι πολυ χαρισματικες προσωπικοτητες και οι δυο, όπως και τα υπολοιπα αδερφια τους που συγχρονως με τα τα επαγγελματα τους ασκουσαν και κεινο του μουσικου!Τα γονιδια του πατερα πολυ ισχυρα... Ευχαριστω για την αναγνωση και το σχολιο, ελπιζω να σου αρεσε και η "Συμφωνια" του Ουρανου , εμπνευση του αστρομουσικου Ουιλλιαμ...
Delete


Rania16 March 2016 at 12:11

Ξεχωριστή ανάρτηση, Ελπίδα! Ευχαριστούμε!! την κοινοποιώ να την απολαύσουν και οι φίλοι μου!!
ReplyDelete

ELPIDA NOUSA16 March 2016 at 12:46

Ευχαριστώ σε, φίλη μου καλή, που πάντα υποστηρίζεις τις δημοσιεύσεις μου!

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κερουμπίνι: "Ανακρέων" ή "Ο δραπέτης Έρως"...

 

"Εμπρός παιδί, για φέρε μου κανάτα μονορούφι
να πιω, αφού βάλεις μεσ’ σ’ αυτή νερό ποτήρια δέκα
και κρασί πέντε, για να μπω με ρέγουλα στο κέφι..."

(Ανακρέων, 570-485 π.Χ)


Στον απόηχο της Καρναβαλικής ιδέας η καλημέρα μου, με αφορμή τη μνήμη του μεγάλου ιταλού συνθέτη Λουίτζι Κερουμπίνι, που έφυγε σαν σήμερα, 15 Μάρτη του 1842.
Να θυμίσουμε πως ο συνθέτης από τα 28 περίπου χρόνια του και ως το τέλος της ζωής του έζησε στο Παρίσι. Ένας ξένος, όπως ο Λυλλί ή ο Φρανκ, επιβλήθηκε στη μουσική ζωή της Γαλλίας αναλαμβάνοντας σπουδαίες θέσεις συντελώντας αποφασιστικά στη φήμη της Γαλλικής μουσικής.
Ο Κερουμπίνι στην εποχή του χαρακτηρίστηκε ως ο "σημαντικότερος συνθέτης μελοδραματικής μουσικής και αυθεντία στην θεωρία της μουσικής, ιδιαίτερα στην αντίστιξη και τη φούγκα".
Αγαπημένος της αριστοκρατίας του Παρισιού, είναι ο μόνος που για το έργο του τιμήθηκε εν ζωή με τις υψηλότερες τιμές της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, του Μεταλλίου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, αλλά και ο πρώτος μουσικός που έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Διοικητής της Λεγεώνας της Τιμής!
Δεν είναι τυχαίο που ο Μπετόβεν τον είχε αποκαλέσει: "στυλοβάτη, συνθέτη στην πρώτη γραμμή των μουσουργών της εποχής του".


"Ανακρέων, Βάκχος και Έρωτας", Jean-Léon Gérôme-Musée des Augustins/Toulouse


Ο λυρικός ποιητής της αρχαιότητας Ανακρέων, από την Τέω της Ιωνίας, γλεντζές και οινόφιλος, επιδεικνύει κλίση προς τη διασκέδαση και το κρασί, (του είχε αποδοθεί και ο τίτλος του "μεθυσμένου ποιητή"). 


Είναι γνωστός κυρίως για τα ερωτικά και συμποτικά του άσματα, με κεντρική θέση τα ποιήματα στα οποία θαυμάζει το κάλλος των νέων, υμνεί την ζωή, τον έρωτα και με την αναλλοίωτη μουσική γλώσσα του μάς θυμίζει ότι, ο Διόνυσος, η οινοποσία, ο έρωτας, η θετική θεώρηση των πραγμάτων είναι τα μυστικά της ζωής και της φιλοσοφίας που την αντιμετωπίζει αισιόδοξα, με χαρές και λύπες, αναμενόμενες ή απρόβλεπτες, καλοδεχούμενες, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε μια "νηφάλια ευδαιμονία"!


"Ωναξ, ω δαμάλης Έρως
και Νύμφαι κυανώπιδες
πορφυρέη τ' Αφροδίτη
συμπαίζουσιν· Επιστρέφεαι δ'
υψηλάς κορυφάς ορέων,
γουνουμαί σε· συ δ' ευμενής
έλθ' ημίν, κεχαρισμένης δ'
ευχωλής υπακούειν.
Κλευβούλω δ' αγαθός γενεύ
σύμβουλος· τον εμόν δ' έρωτ',
ώ Δεύνυσε, δέχεσθαι.

Αφέντη, που ο Έρωτας ο δαμαστής
κι οι Νύφες οι γαλανομάτες
κι η ροδομάγουλη Αφροδίτη
μαζί σου παίζουν και γυρίζεις
μες στα ψηλά τα κορφοβούνια,
προσπέφτω σου κι έλα σ' εμένα
καλόγνωμος και την παράκλησή μου
ακούοντας τη χαριτωμένη.
Καλός συμβουλάτορας γίνε
στον Κλεόβουλο, Διόνυσέ μου,
να δέχεται τον έρωτά μου"

(Μετάφ. Ηλ. Βουτιερίδης)


Εμπνευσμένος από τις τοποθετήσεις του ποιητή Ανακρέοντα περί έρωτος, τo 1803 o Κερουμπίνι παρουσίασε την  δίπρακτη όπερα-μπαλέτο με τίτλο: "Ανακρέων ή Ο δραπέτης Έρως".

musicaneo

Η ιστορία της όπερας ξετυλίγεται πάνω στην ερωτική σχέση του αρχαίου ποιητή με την εταίρα Κόριννα, παρά τη διαφορά ηλικίας τους. Η γυναίκα παρακαλεί το φτερωτό θεό Έρωτα να μεσολαβήσει  ώστε να έρθουν κοντά εκείνη και ο Ανακρέων. Ο θεός εμφανίζεται στην Ιωνία μεταμφιεσμένος. Μετά από αρκετά ευτράπελα επεμβαίνει τελικά η θεά Αφροδίτη και δίνει λύση στα μπερδέματα εκπληρώνοντας δυο επιθυμίες του λυρικού ποιητή, να αφοσιωθεί δια βίου στην ομορφιά και να δεχτεί ως ερωτική σύντροφό του την ωραία Κόριννα.

 Αν και η πρεμιέρα είχε παταγώδη αποτυχία, καθώς το πνεύμα της όπερας δεν συμβάδιζε με κείνο του Παρισινού κοινού της εποχής, ωστόσο η ουβερτούρα της έμεινε στα προγράμματα των συναυλιών, εκτελείται συχνά και αποτελεί υπόδειγμα όμορφου, κλασικού ύφους. Καθαρό και διαυγές γράψιμο, αυστηρή, αλλά κομψή μελωδική γραμμή στα πρότυπα της κλασικής παράδοσης.
Αξίζει να αναφερθεί πως εγκωμιάστηκε  από τον Βέμπερ, ακόμη και από τον Μπερλιόζ, που γνωρίζουμε την περιφρόνηση την οποία ένιωθε για τον Κερουμπίνι.

"Μελωδίες ανάλαφρες, που σκιαγραφούν την αρχαιοελληνική ατμόσφαιρα χρωματισμένη με τον ερωτισμό που κανείς βρίσκει στους πίνακες του Βαττώ", θα γράψουν οι αναλυτές...

Η τολμηρή ουβερτούρα είναι σύνθεση που χρησιμοποιήθηκε συχνά από τον Αρτούρο Τοσκανίνι ως πρόγραμμα έναρξης των συναυλιών του.
Την ακούμε από την NBC Symphony Orchestra σε διεύθυνση Toscanini από ηχογράφηση στο Carnegie Hall το Μάρτη του 1953: