"Ο Βιντσέντζο Μπελίνι ως παιδί" (Μuseo Belliniano, Κατάνια - φωτο Ελπ. Νούσα) |
"Ο Βιντσέντζο Μπελίνι ως παιδί" (Μuseo Belliniano, Κατάνια - φωτο Ελπ. Νούσα) |
Ο Βιντσέντζο Μπελίνι γεννήθηκε σαν σήμερα, 3 Νοέμβρη 1801 στην Κατάνια της Σικελίας και το έργο του διακρίνεται για την μελωδικότητα, το βαθύ συναίσθημα, το πάθος και το ρομαντισμό του!
Ένας συνθέτης ελεγειακός, τρυφερός, με βαθιά αισθαντικότητα και μελαγχολική χάρη!
Μάστορας ο Μπελίνι, ιδιαίτερα στις άριές του, καταφέρνει μια απλή δομικά μελωδία να τη μεταμορφώνει σε παραληρηματικό σχήμα έκφρασης, γεμάτο πάθος!
Κι αυτό είναι το ιδεώδες της τέχνης του ...Το να δίνει διάσταση ποιητική στη μουσική του δημιουργώντας μια συνταρακτική ατμόσφαιρα!
Eνα έργο της νεότητας του τιμώμενου σήμερα συνθέτη, που γράφτηκε πριν ακόμη συμπληρώσει τα είκοσι χρόνια του, όταν φοιτούσε στο Ωδείο της Νάπολης, είναι το "Oboe Concerto".
Δεν είναι έργο φωνητικής μουσικής, στην οποία διέπρεψε, όμως εκεί έγκειται και η σπουδαιότητά του, καθώς ο ταλαντούχος δημιουργός χειρίζεται το σολιστικό όργανο ως φωνή και τα μοτίβα που τού αναθέτει έχουν τη μορφή άριας...
Πρόκειται για το μοναδικό διασωθέν κονσέρτο του Μπελίνι γι' αυτό και σπουδαίο της -έτσι κι αλλιώς- περιορισμένης ορχηστρικής του παραγωγής.
Το ηχόχρωμα του όμποε αναδύει μια ιδιάζουσα χαρμολύπη. Μελαγχολικό, με ευδαιμονίας αναλαμπές και πάντα εκφραστικό!
To όμποε εισέρχεται στο larghetto, μετά από την πολύ σύντομη, μόλις εννέα μέτρων, εισαγωγή.
"Ληξιαρχική πράξη Βάπτισης του Βιντσέντζο Μπελίνι" (Μuseo Belliniano, Κατάνια - φωτο Ελπ. Νούσα) |
Όπως αναφέρθηκε, το όμποε εισέρχεται στο δεύτερο σύντομης διάρκειας, τμήμα, όπου ο ομποϊστας μέσα από αρκετές μικρές καντέντσες και εκφραστικά μελωδικά μοτίβα υποβάλλει τον ακροατή...
Κάποιοι χαρακτήρισαν το μέρος αυτό του όμποε σαν "άρια" δηλώνοντάς το ως χαρακτηριστικό του μπελκάντο που αργότερα θα υπηρετούσε πιστά ο Μπελίνι.
Η τρίτη κίνηση είναι μια "πολωνέζα σε μορφή ρόντο", ως μέρος της κοινής τάσης των συνθετών ως τελικές κινήσεις των ρομαντικών κοντσέρτων όμποε. Η συνθετική γραφή του Μπελίνι μαρτυρά επιρροές από τα αντίστοιχα κονσέρτα του Carl Maria von Weber...
Αν και έργο της νεότητας του Μπελίνι, το κονσέρτο έτυχε πολύ θερμής υποδοχής με τους κριτικούς να αναφέρουν με ενθουσιασμό πως :
"Ο Μπελίνι μεταβιβάζει τη ζωντάνια και εκφραστικότητα της φωνητικής μουσικής στο cantabile. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σόλο όργανο, ουσιαστικά δηλαδή το χειρίζεται όπως την ανθρώπινη φωνή".
Με τους ήχους του "Oboe Concerto" υποδέχονται τους επισκέπτες στο Μuseo Belliniano (το πατρικό του συνθέτη) στη γενέτειρα του, στη Σικελική Κατάνια και συγκεκριμένα στο δωμάτιο που γεννήθηκε ο Μπελίνι, απ’ όπου και οι φωτογραφίες μου…
Βλέπετε:
- ένα άγαλμα του Μπελίνι ως παιδί,
- ένα πορτρέτο του πάλι σε πολύ μικρή ηλικία και
- την ληξιαρχική πράξη βάπτισής του με ημερομηνία, 4 Νοεμβρίου 1801, την επομένη δηλαδή της γέννησής του όπως συνηθιζόταν.
Bellini: "Oboe Concerto":
I. Risoluto allegro
II. Larghetto cantabile
III. Allegro polonese
Άλλη μια αφιέρωση στον μεγάλο μάστορα της μελωδίας, τον σπουδαίο Μπελλίνι με την δική σου γλαφυρή και πολυεπίπεδη πένα, αγαπημένη μου Ελπίδα. Το ωραιότατο κοντσέρτο για όμποε, που αν δεν μάθαινα πιάνο θα ήταν η δεύτερη επιλογή μου. Συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη ανάλυση καθώς και για τις υπόλοιπες πληροφορίες. Με την αγάπη μου! ❤
ΑπάντησηΔιαγραφή